fbpx

Soave gäller i sommar – hett ursprung i sval stil till våra specialmenyer

Vulkanvin, vad sägs om det? Låt oss presenteras ursprunget Soave med vulkanisk jordmån som ger vinerna på druvan Garganega fin mineralitet och komplexitet. Vi slår Corte Giacobbe i glaset, skålar för sommaren och äter något extra gott till det fräscha vinet. De läckra recepten står våra matkreatörer för. Låt dig inspireras och njut av fina upplevelser vid bordet!


Sommarens vin med stort S – Corte Giacobbe Soave i smart premiumbox

Platsen är nordvästra Italien i trakterna av Gardasjön och Verona. Ursprunget är Soave och druvan är Garganega. En äkta, klassisk och uppskattad vinstil som kommer med guldgula sommarvibbar – här i vinet Corte Giacobbe i en snygg och praktiskt premiumbox i uppskattade formatet 2000 ml. Precis lagom i storlek för sommarbjudningen, utflykten eller strandhugget. Den fina förpackningen bjuder på ett smakrikt vin med drag av gula äpplen, päron, honungsmelon, citrus och mandel. Så läckert till den fräscha sommarmaten.

På tal om mat, att sätta menyn till vinet är inte svårt. Corte Giacobbe är ett flexibelt och lättdrucket vin med stor fräschör och samtidigt med viss fyllighet och längd, det där som ger ett bra matvin. Vad står då på menyn? Ja, det har våra matkreatörer svaret på. Kolla bara nedan – toppenrecept till Corte Giacobbe är serverade!


Allt om Corte Giacobbe

Från svalkande sällskapsvin till smakrikt matvin – det är Corte Giacobbe som här kommer i en ny superfräsch årgång. Soave är en ursprungsskyddad klassificering och druvan i sammanhanget är alltid Garganega, med lite solgul frukt och mandel i smaken. I distriktet Soave finns vulkanisk jordmån som ger en speciell mineralitet till vinet, det betyder en extra dimension i smakrikedomen. Ligger odlingarna dessutom på Soaves kullar, på lite högre höjd som i detta fall, innebär det svalare nätter som bäddar för fin syra i druvorna och bra friskhet i vinet.

Corte Giacobbe – här hittar du vinet!
Ursprung: Italien, Soave DOC
Druvor: Garganega
Alkohol: 13,5%
Förpackning: Praktisk bag-in-box 2000 ml
Vinstil: Fruktig och frisk
Karaktär: Gul frukt, honungsmelon, päron, citrus, mandel, fatkaraktär
Artikelnummer: 6457
Pris: 249 kr
Passar till: Skaldjur, kallskuret, kyckling, kalv, vegetariskt

Corte Giacobbes fina box har en trevlig design som pryder bordet, men vill du dekantera vinet kan du självfallet göra det. Servera det svalt, vid 8-10 grader, och karaffen kan du enkelt hålla kyld. Till det svala vinet kommer här tips på passande godsaker att lägga på tallriken!


Crostini med bondbönor och pasta med räkor

Recept av Anna Andersson @anax_skafferi
Anna lagar allra helst mat på grönt från egna trädgården och det blir ofta vilt från skog och mark. Till Corte Giacobbe har Anna tagit fram ett par passande recept där svampen i tilltugget möter vinet fint och den färska pastan med lime ger en god kombo.

Crostini med bondbönor, kantareller och sikrom
Till det här receptet behövs inga mått eller mängder, säger Anna. Det går att höfta lite och låta rätta känslan styra.

Crostini:
Skär bröd, exempelvis en surdegsbaguette, i 1 cm tjocka skivor. Stek i olivolja på båda sidorna till brödet blir gyllenbrunt. Salta lätt och gnid in ena sidan av brödet med vitlök.

Frysta bondbönor:
Finns att köpa i många butiker. Följ tillagningsanvisningen på förpackningen.

Färska bondbönor:
Skala skidan och tag ut bönorna. Lägg bönorna i en kastrull och täck dem med kallt vatten. Koka i cirka 7 minuter. Häll av kokvattnet och skölj bönorna med kallt vatten. Nyp upp det sega skalet och tryck ut bönorna. Gaffelmosa de spritade bönorna. Stek bönmoset i smör och krydda upp det hela med chiliflakes, färsk chili eller sambal oelek, finhackad dill, eventuellt lite salt och en skvätt lime.

Kantareller:
Stek färska kantareller i smör, droppa gärna på lite vitvinsvinäger mot slutet när du steker svampen, salta och peppra.

Montering:
Fördela bönmoset på dina crostinis, toppa med smörstekta kantareller och sist sikrom. Dekorera gärna med en dillkvist och en ätbar blomma, exempelvis gurkört.

Pasta med räkor, tomat och chili
Det här behöver du till 4 personer:
400g linguine
300g handskalade räkor
1 dl olivolja
2-3 pressade vitlöksklyftor
Färsk chili, efter styrka och mod
300g små röda tomater, halverade
60g babyspenat
Skalet av en lime + lite av saften
En liten knippe basilikablad, strimlade
Salt och peppar
Till servering parmesanost och rostade pinjenötter.

Så här gör du:
Koka pastan i saltat vatten två minuter kortare än anvisningen på förpackningen. Under tiden pastan kokar, hetta upp olivoljan i en panna med lite höga kanter, fräs vitlök och chili till vitlöken är mjuk men inte tar färg. Tillsätt tomaterna, stek i några minuter tills de mjuknar. Tillsätt rivet limeskal och pressa i en skvätt av saften. 

När pastan kokat klart, slå av vattnet och häll ner pastan i pannan, blanda runt den i tomatröran. Tillsätt räkor, basilika och spenat, blanda runt igen. Smaka av med salt & peppar och eventuellt lite mer lime.  Toppa med parmesanost och pinjenötter.


Torsk med pepparrot och brynt smör

Recept av Sandra Johansson @matmedsassa
Sandra är matälskare ut i fingerspetsarna. Hon älskar att prova sig fram och kombinera olika smaker, men favoritmat är nog ändå fisk och skaldjur. Förutom mat har Sandra ett intresse av inredning och trädgård, det kommer väl till pass när matbilder ska stajlas. Nu har Sandra dukat upp snygga, fina fisken med ärtor och pepparrot, till Corte Giacobbe.

Torsk med pepparrot, brynt smör och ärtpuré
Det här behöver du till 4 personer:
600 g torskfilé
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör

Ärtpuré:
400 g frysta ärtor
0,5-1dl crème fraîche
1 msk färsk pepparrot
2 krm salt
Några droppar citron

Övrigt:
600 g potatis
1 dl färsk pepparrot
70 g smör
2 krm salt
Salt

Så här gör du:
Koka potatisen i saltat vatten. Ärtpuré: koka ärtorna mjuka i lättsaltat vatten. Låt rinna av och mixa tillsammans med crème fraiche, pepparrot, salt och citron. Brynt smör: Smält smöret i en kastrull, låt det bubbla upp ordentligt. Sväng runt kastrullen så att värmen fördelas jämt. Efter ca 3 min börjar smöret färgas gyllenbrunt. Dra kastrullen åt sidan, ta bort skummet med en sked och häll upp det i en kanna utan att bottensatsen följer med. Fisk: Salta och peppra fisken stek i olja och smör några minuter per sida.

Misomarinerad torskrygg med blomkål

Recept av Ylva Sparrings @ylvas_matinspo
Ylva är en matglad tjej från Göteborg som mer än gärna låter kreativiteten flöda i köket så fort det finns tillfälle. Ylva backar inte för utmaningar i form av matlagning från olika delar av världen, men har även en stort förkärlek till den svenska husmanskosten.

Misomarinerad torskrygg, smörbakad blomkål med sesam, mangovinägrett, wasabikräm och sikrom
Recept för 2 personer

Misomarinerad torsk:
400g torskrygg
3 msk vit miso
1 1/2 msk japansk soja
1 1/2 msk mirin
1 tsk sesamolja
1/2 msk vatten
1 tsk finriven ingefära 

Badda torskryggen torr med papper. Blanda ihop alla ingredienser till marinaden. Lägg torsken i en påse och häll marinaden över, förslut påsen. Spara lite av marinaden till pensling. Se till att marinaden täcker fisken i påsen och låt ligga i kyl i ca 2 tim. Lägg sedan fisken i en ugnsfast form och torka av överflödig marinad. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 10 min. Ta sedan ut och pensla på med marinad. Sätt in igen på grilleffekt högt upp i ugnen i ca 15 min tills den får fin färg, den ska vara lite svart i kanterna. 

Blomkål:
1/3 huvud blomkål
3 msk smör
Rostade sesamfrön
Citronsaft
Salt

Skär blomkålen i bitar eller skivor och placera i ugnsfast form. Fördela smöret i små klickar över blomkålen och salta. Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 15 min. När du tagit ut den strö på rostade sesamfrön och citronsaft efter smak.

Mangovinägrett:
1/2 msk mangopure
1,5 msk rapsolja med citron 
1 msk champagnevinäger
1/2 krm salt 
1/2 tsk honung

Wasabikräm:
3 msk majonnäs
1 msk creme fraiche
Wasabipasta efter smak

Till garnering:
Sikrom
Krasse
Finhackad gräslök 

Lyxig surdegsbaguette med räkor

Recept av Sabina Bergäng @dinetowine
Sabina är en matglad hemmakock från Hönö som älskar mat och vin. Både att laga hemma och att njuta av på restaurang. Fisk och skaldjur finns på favoritmenyn, men det mesta tillagas. Sabina vill inspirera och förmedla att matlagning är kul och enkelt. Har du inte allting hemma så går det ofta bra att byta och testa något annat – allting är tillåtet i köket enligt Sabina.

Räkröra på surdegsbaguette, krossade potatisar med regnbågslaxrom, färska räkor och melonsallad med rostade mandlar
Det här behöver du:
3/4 dl gräddfil
3/4 dl Hellmans majonnäs eller hemlagad
1/2 kruka dill 
1 ekologisk citron (enbart zest)
1 hackad schalottenlök 
1 msk hackad gräslök
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar
1 burk handskalade räkor i lag alt. färska, skalade räkor
1 burk regnbågslaxrom

Så här gör du:
Lägg räkorna i durkslag och låt rinna av, alternativt skala räkorna. Blanda övriga ingredienser, men tänk på att spara lite dill och forellrom till garnering. Torka räkorna med hushållspapper och blanda i dem i röran. Smaka av med salt och peppar samt eventuellt citronsaft. Tänk på att citronsaften gör röran lös. Lägg i en baguette, eventuellt smörstekt.

Krossad potatis
Det här behöver du:
10-15 små färskpotatisar 
Olivolja 
Ca 1/2 dl lagrad parmesan
Havssalt

Gör så här:
Koka potatisen i saltat vatten i ca 12 minuter. Lägg på bakplåtspapper, krossa dem. Häll på lite olivolja på varje potatis plus riven lagrad ost och salta försiktigt. In i ugn 210 grader ca 15 min tills de fått färg. Låt svalna minst 15 minuter innan du lägger på topping. Till toppingen kan du välja smetana, hackad gräslök, regnbågsforellrom och dill. Även räkröran ovan kan läggas på denna typ av potatis.

Vattenmelonsallad
Det här behöver du:
Fetaost
Olivolja
1/2 lime (saften)
Myntablad
Hackade rostade mandlar

Gör så här:
Gröp ur melonen, blanda allt i en bunke utom de rostade mandlarna. Smaka av med salt och eventuellt mer limesaft. Lägg tillbaks i melonen och när det är dags att äta, toppa med mer myntablad och de rostade nötterna.



Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Corte Giacobbe

249 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips