ROODEBERG |GRILLTEMA
Roodeberg är lättillgängligt med smaker av sötfrukt som cassis tillsammans med inslag av tobak och rostade toner av kaffe. I avslutet finns en viss kryddighet, balanserade tanniner och lång eftersmak.
Roodeberg, 2020
Ursprung: Sydafrika
Område: Western Cape
Druva: Cabernet sauvignon, Merlot och Shiraz
Pris: 249 kr
Artikelnummer: 7451
Volym: 3000 ml, Bag-in-Box
Övrigt: Ekologiskt, hållbart val
Passar till: Serveras vid 16-18°C till grillade rätter av lamm eller nötkött
Druvorna tas från egna vingårdar och nästan alla är handplockade för att försäkra bästa möjliga mognad och kvalitet. Druvorna vinifieras separat för att bevara sin karaktär. 90% av vinet får mogna på 300 liters franska ekfat (2-3 år gamla) och resterande 10% på nya franska ekfat under 14-16 månader.
RECEPT|GRILLAT MAJSKYCKLINGBRÖST & SALLAD MED VISPAD ROSMARIN- OCH VITLÖKSCREMEFRAICHE
”Det fruktiga och generösa vinet förstärks genom att matchas med den krämiga såsen till kycklingen. Våga salta och använd parmesanen som slutlig justerare för en perfekt matchning” – Nicke, sommelier på Vinsmart.
Ingredienser:
- 4 kycklingbröst, gärna majskyckling
- 2 hjärtsallad eller romansallad
- 1 citron
- ½ dl neutral olja
- ½ dl olivolja
- 2 rosmarinkvistar (bladen)
- 2 kvistar bladpersilja
- 1 vitlöksklyft, riven
- 1 dl parmesan, riven
- 2 dl crème fraiche
- salt och peppar
- olivolja
Gör såhär:
- Värm upp raps- och olivoljan till ca 50 c, lägg i rosmarin och persilja och mixa i 2-3 min, sila av oljan och smaka upp med salt och låt svalna (oljan håller i ca 2 veckor)
- Baka kycklingen i en folieform med olivolja, smör och både citronsaft och zest på indirekt värme eller i ugnen på ca 100-110 c. Att baka kycklingen så sakta som möjligt gör att den blir supersaftig. När innetemperaturen nått 68 c, tar du den åt sidan – en fin grillyta ger vi den i steg 4
- Vispa crème fraichen i minst 5 min, lägg sedan i 1-2 cl rosmarinolja, vitlök, salt och peppar och fortsätt vispa i ytterligare några minuter
- Nu kommer vi till själva grillmomentet: se till att salladen är dressad med olivolja, salt och peppar. Nu är kycklingen redo att få en sista omgång på grillen
- Grilla kycklingen och salladen på hög värme, var med här hela tiden då det går fort, servera sedan genast och glöm ej krydda
- Skiva upp kycklingen, servera med salladen, såsen, och riv lite parmesan över
Klart att servera!
TRE TIPS FÖR ATT UNDVIKA TORR KYCKLING
RECEPT|GRILLAD RYGGBIFF MED BEARNAISE & TOMATSALLAD
”Bearnaisen bygger bryggan till vinet då såsen har syra och krämighet, detta kommer lyfta vinets fruktighet till en ytterliggare nivå” – Nicke, sommelier på Vinsmart
Ingredienser:
250 g smör
2 äggulor
1 msk vinägerreduktion
4 droppar tabasco
2 msk dragon, hackad
4 msk persilja, hackad
Dragonvinäger-reduktion:
1 schalottenlök finhackad
4 msk vinäger, gärna dragonvinäger
2 msk rödvinsvinäger
4 msk vatten
2 krm salt
1 tsk torkad dragon
1 persiljestjälk
Gör såhär:
- Koka upp lök, dragonstjälkar och vinäger till hälften, sila av
- Smält smör till ca 100°C, skira över smöret i en behållare du lätt kan hälla ifrån
- Lägg äggulor i en mixerkanna, häll på vinägerreduktion och mixa samman
- Sänk ner din stavmixer i mixerkannans botten och häll långsamt i hett smör i kannan med mixern konstant igång, häll långsamt hett smör i kannan. Fortsätt hälla tills allt smör har tillsatts. Ju tjockare såsen blir desto “snabbare” kan du hälla på resten. Såsen ska vara tjock och krämig
- Krydda efter smak med salt och en nypa cayennepeppar
- Hacka örter och blanda ner i såsen. Smaka eventuellt av med mer syra från “dragonreduktionen”
- Servera omedelbart, eller överför till ett värmetåligt kärl och håll den på en varm plats vid spiskanten i upp till 1 timme innan du serverar den. Bearnaise kan inte kylas och värmas upp igen
- Skär ett snitt mitt i fettkappan på biffen, salta och peppra köttet rikligt, dela tomaterna och citronerna på hälften och dressa snittsidan med olivolja
- Grilla köttet på hög värme, ca 2 min på varje sida och låt köttet vila minst 5-15 min. Medan köttet vilar, grilla salladen, citronerna och tomaterna
- Skiva gärna köttet och servera med tomaterna, toppa dessa med tunt skivad silverlök som du dressar med lite vinäger, bearnaise och citron.
Om du har feeling, servera lite goda pommes frites till.