fbpx

LÅNGBAKAD HÖGREV MED STUVAD SVAMP OCH BÖNSALLAD OCH LAMMFÄRSBIFFAR MED FETAOSTCRÈME OCH ROTFRUKTER

ROODEBERG 2021
Ursprung: Sydafrika
Område: Western Cape
Druva: Cabernet sauvignon, Merlot och Shiraz
Pris: 101 kr
Artikelnummer: 7451
Volym: Flaska 750 ml
Passar till: Serveras vid 16-18°C till grillade rätter av lamm eller nötkött

Roodeberg är ett lättillgängligt rödvin med smaker av söt frukt och cassis med inslag av tobak och rostade toner av kaffe. I avslutet finns en viss kryddighet, balanserade tanniner och lång eftersmak. 

Druvorna tas från egna vingårdar och nästan alla är handplockade för att försäkra bästa möjliga mognad och kvalitet. Druvorna vinifieras separat för att bevara sin karaktär. 90% av vinet får mogna på 300 liters franska ekfat (2-3 år gamla) och resterande 10% på nya franska ekfat under 14-16 månader.
LÅNGBAKAD HÖGREV MED STUVAD SVAMP OCH BÖNSALLAD
Ingredienser:
  • 800 g högrev i bit (gärna mittbiten, hjärtat)
  • 1 gul lök
  • 300 g svamp (här, skogschampinjon och trattkantareller)
  • 3 dl grädde
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 kvistar timjan
  • ½ citron, saft och zest
  • ½ dl olivolja
  • 25 g smör
  • 100 g valfria bönor
  • 1 påse haricots verts
  • Salt och peppar
Gör såhär:
  1. Börja med köttet i god tid. Krydda och bryn högreven och lägg i en ugnsform och krossa 2 vitlöksklyftor och lägg ovanpå köttet tillsammans med timjan,hälften av smöret och olivoljan, ge en omgång med salt och peppar till
  2. Skicka in köttet i ugnen och baka på 120 c i ca 2.3 timmar, vänd på köttet efter halva tiden och tillsätt ca 1 tsk zest och saft från citronen
  3. Rensa och stek svampen och löken i resten av smöret samt en matsked av stekskyn från köttet. Slå på grädden och stuva svampen tills grädden kokat in till hälften
  4. Blanchera alla bönor i kokande vatten i ca 1 minut, tag av och marinera med resten av citronen, lite olivolja, salt och peppar (bönorna får gärna vara lite syrliga det bryter av fint mot resten av rätten)
  5. Nu är det bara att lägga upp, glöm ej krydda av köttet en extra gång och släng ej stekskyn, den silar du av och sparar i kylen eller fryser in. Den kommer ge god smak till nästa sås du lagar.

Vinet och Maten

”Denna rätt innehåller i princip bara vinvänner, vi har den syrliga bönsalladen som balanserar upp vinets syra och lyfter vinets fruktighet.” – Nicke, sommelier på Vinsmart

LAMMFÄRSBIFFAR MED FETAOSTCRÉME OCH ROTFRUKTER
  • 500 g lammfärs
  • 50 g talg
  • ½ tomat, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk persilja, hackad
  • 100 g färskost
  • 1 paket fetaost
  • 4 morötter
  • 1 palsternacka
  • 4 jordärtskockor
  • Honung
  • Olivolja
  • Salt och peppar
  1. Blanda tomat, en riven vitlöksklyfta, persilja, talg och färs, salta och peppra och forma färsen till 4 fina biffar
  2. Tvätta och dela rotfrukterna i mindre bitar och ungsrosta tills de är klara och fått fin färg, ringla lite honung och olivolja över, salta och peppra
  3. Mixa 1/3 av fetaosten med färskosten och en halv vitlöksklyfta, smaka av med salt och peppar
  4. Dela resten av fetaosten i kuber
  5. Stek biffarna på medelvärme tills de fått fin färg på båda sidor, kör ev. klart dem i ugnen
  6. Nu är det bara att servera enligt bilden

Vinet och maten 

”Det som kan ställa till det med vinet är de söta rotfrukterna och honungen men krämigheten från färskosten och att vi saltat och kryddat ordentligt löser problemet och skapar bryggan mellan vinet och maten.” – Nicke, sommelier på Vinsmart.

I samarbete med Arvid Nordquist

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Roodeberg

101 kr

Roodeberg

101 kr