fbpx

RIO CLARO | HÅLLBART VIN FRÅN CHILE

Här kommer Chiles nationaldruva i sin allra bästa form – möt Rio Claro. Ett ekologiskt vin med alla rätt när det gäller hållbarhet och ekologi, från välkända producenten Miguel Torres och deras vinodlingar i Chile. Extra bra blir det när vinet tas om hand av ett specialkomponerat recept, signerat Nicke Tuomela. Passa på att lära känna Chile och Carmenère med rätta inramningen!


Chile, Rio Claro och recept de luxe i smakfull förening


Har du koll på Chile som vinland? Här händer det massor, inom allt från odling och produktutveckling till hållbarhetsarbete på alla fronter. Välkända producenten Miguel Torres, med rötterna i Spanien, var tidigt ute med satsningar i Chile och har en tradition i landet sedan hela fyra decennier. Kul att nu lyfta fram Rio Claro Reserva Carmenère, ett vin på landets verkliga nationaldruva, som är ekologiskt certifierat och hållbart producerat. Mer om Miguel Torres hållbarhetsarbete läser du nedan.

Nicke Tuomela har komponerat ett recept på en smarrig fläsksida med en löksås som inte går av för hackor. Sätt rätten till vinet och du har en ”perfect match”. Nickes specialrecept hittar du också nedan. Smaklig spis!


Rio Claro möter mat


FLÄSKSIDA MED LÖKSÅS DE LUXE
Recept av Nicke Tuomela
Ingredienser
1 kg fläsksida
1 äpple
3 gula lökar
1 vitlök
5 kvistar timjan
1 liter kalvfond
3 dl vitt vin
2 lagerblad
4 cl ljus soja
20 gram färsk ingefära, skalad och skivad
20 gram smör

Krydda och lägg fläsksidan i en djup ugnsform med äpplen, kryddor och lök runtom. Slå på fond, vin och soja, sätt ugnen på 200 grader och baka fläsksidan i cirka 20 minuter. Sänk sedan till 120 grader och baka minst i 6 timmar (hellre längre än kortare tid). Slå på lite vatten så att formen ej går torrt under tillagningen. När fläsksidan är klar tar du undan den att vila. Sila av stekspadet och reducera eventuellt. Krydda till önskad smak, mixa i en klick smör vid servering. 

Tillbehör
4 finhackade schalottenlökar 
100 gr karljohansvamp 
500 gr mjölig potatis 
100 gr smör 
1 ½ dl gräddmjölk 
1 rejäl svart tryffel, hackad 
Muskotnöt, salt och vitpeppar 

Stek löken så att den blir karamelliserad. Skär karljohansvampen i bitar och stek i smör. Skala och koka potatisen. Värm smör och gräddmjölken i en kastrull till cirka 60 grader. Pressa den kokta potatisen och vispa ned smörblandningen med en handvisp, krydda med muskot, salt och peppar, vänd ned den hackade tryffeln, beroende på smak kan tryffelolja tillsättas för förstärkning av smak men var försiktig då den lätt tar över. När du serverar skär fläsket i en lagom bit, grilla på den innan du serverar för extra karaktär. Lägg lök ovanpå fläsket, sedan svamp och garnera med någon trevlig ört. Slå på skyn runtom och servera med en klick potatispuré. Ringla på lite örtolja för färgens skull.

I glaset
Du behöver ett kraftigare rött vin med viss strävhet och bra syra. Ett generöst och välgjort vin på druvan Carmenère matchar maten utmärkt.

Tips!
Vill du göra denna rätt vegetarisk byter du ut fonden till grönsaksfond och lägger till en näve torkad svamp och så bakar du av en rejäl bit aubergine. Den tar dock endast 45 min i ugnen, tänk också på att du måste reducera fonden mer i kastrullen efterhand.


Rio Claro Reserva Carmenère 2020 – här hittar du vinet!
Producent: Miguel Torres Chile
Land, region: Chile, Valle Central
Druva: Carmenère
Karaktär: Fruktig med toner av fat, svarta vinbär, blåbär, viol, hallon, vanilj
Alkoholhalt: 13,5%
Artikelnummer: 2301
Pris: 89 kr
Passar till: Lättare kötträtter, vegetariskt

Rio Claro Reserva Carmenère har lagrats på franska ekfat under sex månader. Därefter har vinet lagrats på ståltank innan det, drygt ett år efter skörd, buteljeras. Det ger en fin kombination av fatkaraktär och bra fruktighet.

Vinet är generöst och fullt av mörka bär. Här finns även nyanser av örter, viol och vanilj. Ett drygt halvfylligt vin utan betydande strävhet. Den örtiga tonen gör att det är trevligt att servera mat med färska örter till vinet, som passar utmärkt till vegetariska rätter och riktigt fint till en långbakad fläsksida, se recept nedan.

Miguel Torres – en pionjär

Torres är en legendarisk producent i vinvärlden. I Spanien grundades firman 1870 och ett sekel senare togs steget till Sydamerika och här är Torres en verklig pionjär när det gäller modern vinodling. För hela 40 år sedan etablerade Torres odling och produktion i Chile och i bagaget fanns metoder och erfarenheter som revolutionerade vinmakningen i landet. Rostfria ståltankar med kylaggregat, temperaturkontroll samt jäsning och lagring på små ekfat fanns med i konceptet.

Hållbarhet, ekologi och Fairtrade

Torres intresse för miljö och hållbarhet har inneburit omställning till ekologisk odling och till produktion enligt de principer som gäller för Fairtrade, en certifiering inom vilken firman i dag i är ledande i Chile. Långsiktiga satsningar, ansvar och goda samarbeten med lokala odlare bidrar till att stärka den ledande positionen inom hållbarhet.
Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Rio Claro Reserva Carmenère 2020

89 kr

Rio Claro Reserva Carmenère 2020

89 kr