fbpx

Pizza Battle – sydafrikanska viner och pizza i regi av mästerkockar

Det här var spännande! Pizza Battle deluxe. Från Sydafrika kom två spelare i form av läckra viner. Från mästerkocksgänget kom tre gäster och kollegor till Nicke Tuomela. Och i matväg blev det alltså pizza. Spännande smakkrock av läckrare slag eller mumsig specialmatchning av kontinenter? Häng med, smaka och kolla programmet nu i efterhand!


Samling runt pizzan – sydafrikanska viner möter italienska smaker och fyra mästerkockar


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 21 MAJ ELLER HÄR NÄR DU VILL NU I EFTERHAND!
SYDAFRIKANSKA VINER UTMANAS I SYDEUROPEISKT PIZZA BATTLE

• Klicka här för att komma till Facebook-eventet eller här för att se sändningen i efterhand!

Den här gången bjöd Nicke Tuomela minsann in tre kollegor från mästerkocksgänget – Nina Remröd, Ayla Canpunar och Diana Gran – till en toppenkväll med ett äkta Pizza Battle. Och det provades vin, såklart. Två sydafrikanska flaskor, Mulderbosch och Lievland, närmare bestämt.

Hur funkar det när de sydafrikanska vinerna utmanas att matcha en sydeuropeisk matstil och vad kommer mästerkocksgänget att lägga på sina pizzor för bästa matchning? Tjejerna får också en utmaning; pizzorna ska ha koppling till deras respektive ursprung – Turkiet/Grekland, Frankrike och Italien…

Häng med, testa vin med oss och kolla pizzamodellerna för kvällen – by Nina, Ayla och Diana. Det här var kul, kolla in programmet här i efterhand!


Allt om vinerna i provningen


Mulderbosch Chenin Blanc Steen Op Hout 2019

Från välkända Mulderbosch kommer här en Chenin Blanc producerad av druvor från en vingård med extra svalt läge, vindar från havet sveper in och effekten är gynnsam – långsam mognad och bra balans. Resultatet är ett krispigt vin med toner av citrus och tropiska frukter. Knappt hälften av vinet ligger på franska ekfat i sex månader och får karaktär som rundar av det hela, resten vilar på ståltank för fin fräschör.

Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Sydafrika, Stellenbosch
Druva: Chenin Blanc
Alkohol: 13,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Fyllig och smakrik
Karaktär: Fruktig smak med toner av citrus, gula plommon, bivax, päron, nötter och vanilj.
Artikelnummer: 2701
Pris: 99 kronor
Passar till: Smakrika rätter av fisk eller ljus kött. Och pizza, såklart!


Lievland Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Grenache 2019

Nu till Lievland Vineyards vid foten av Simonsberg. Lievland betyder kärlekens land och har anor från 1700-talet. Nuvarande ägare köpte vingården 2017 och den lilla gasellen som är avbildad på etiketten mötte dem vid deras första besök och fick tillsammans med kärlekens gud Cupid bli en del av varumärket. Området är vackert och här skördas druvor på varsamt sätt. De olika sorterna vinifieras separat och sedan blir det vila på fransk ek under 14 månader. Smakrikt och fruktigt, fullt av skogshallon och björnbär plus lite vanilj från faten.

Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Sydafrika, Paarl
Druva: Syrah, Mourvèdre, Cinsault, Grenache
Alkohol: 14,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Fruktig och smakrik
Karaktär: Fruktigt med fatkaraktär, inslag av skogshallon, björnbär, choklad, örter, peppar och vanilj.
Artikelnummer: 6575
Pris: 129 kronor
Passar till: Grillade rätter av lamm, nötkött, vegetariskt. Och pizza, såklart!


Gör din egen pizza

Självfallet kan du agera mästerkock i egna köket i förväg och baka en god pizza inför provningen, eller göra en i efterhand när du har fyllt på med inspiration. Här kommer ett toppenrecept på pizzadeg och förslag på riktigt god topping, en variant till det vita vinet och en till det röda.

Nickes pizzadeg
0,5 tsk jäst
4,5 dl fingervarmt vatten
10 dl mjöl, tipo 00 eller vetemjöl special
4 tsk salt
1 tsk olivolja
Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp den med lite av vattnet och tillsätt sedan resten. Häll ner mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen i cirka 20 minuter i en köksmaskin, eller med degkrokar på en elvisp. Tillsätt saltet ett par minuter innan degen är färdigknådad. Strö över några nypor mjöl och täck med en fuktig handduk. Låt degen jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Dela degen i bitar om cirka 200 gram. Tillsätt lite mjöl om degen känns kladdig. Rulla degbitarna till runda bullar och lägg dem på en mjölad plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i 7 timmar i rumstemperatur eller 20 timmar i kyl. TIPS! Baka alltid pizzorna med rumstempererad deg, gäller även färdigköpt deg. Sätt ugnen på 275 grader och använd pizzasten eller bakstål för bästa resultat.

Topping till vitt vin
Citronzest från 1 citron
0,5 dl olivolja
Vitlök, 1 klyfta
Färskost (ricotta eller Philadelphia)
Prästost, riven
Grön sparris, färsk och delad i 1/3-delar
Bladpersilja
Salt och peppar

Gör så här:
Riv vitlök och citronzest och blanda med olivolja så att du får en citronolja. Bred färskost över pizzadegen, lägg på riven ost, färsk sparris och bladpersilja. Ringla över citronolja och lägg in pizzan i ugnen. Vrid några varv med salt- och pepparkvarnen innan du serverar.

Topping till rött vin
1 salsicciakorv, rå
1/3 rödlök, skivad
Lagrad ost, riven
1 mozzarella
Basilika, ca 10 blad
1 burk San Marzano-tomater
Salt och peppar

Gör så här:
Hacka sönder San Marzano-tomaterna och fördela över pizzadegen. Ta bort skinnet från korven och den över pizzan. Toppa med riven lagrad ost, rödlök och basilikablad. När pizzan är färdig – riv mozzarellan i stora bitar och lägg på. Salta och peppra.


Glasen i provningen

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Nicke Tuomela väljer alltid glas med omsorg inför varje provning och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här. I provningen används följande glas:

• Willsberger Anniversary Vitvinsglas
• Willsberger Anniversary Bordeaux-glas

Provningen hålls i samarbete med The Wine Affair och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Mulderbosch Chenin Blanc

99 kr

Lievland Syrah Mourvèdre Cinsault Grenache

129 kr

Mulderbosch Chenin Blanc

99 kr

Lievland Syrah Mourvèdre Cinsault Grenache

129 kr

Mulderbosch Chenin Blanc

99 kr