fbpx

På rosébesök hos Leif Mannerström – vinprovning och matinspiration

Rosésäsongen är här och med den en somrig nyhet i perfekt sydfransk stil – Leif Mannerström Rosé 2020. Nicke Tuomela gjorde en utflykt och begav sig till Ulricehamn för att träffa kocklegendaren med egen vinserie, prata mat och testa den rosa nyheten. Vinsmart var alltså på plats hemma hos Leif Mannerström den 28 maj, och programmet kan du se här i efterhand! Nicke och Leif hälsar dig välkommen att titta förbi för en inspirerande kväll med massor av matprat och kockarnas bästa tips till rosévin – vi ses!


Vinsmart on Tour – vi gästar Leif Mannerström och provar Leifs nya rosévin


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 28 MAJ ELLER NÄR DU VILL NU I EFTERHAND!
PÅ ROSÉBESÖK HOS LEIF MANNERSTRÖM

• Klicka här för att se programmet!
• Klicka här för att komma till Facebook-eventet!

Det var dags för Nicke Tuomela att lämna studion och bege sig till en riktig legendar inom matlagning som just har lanserat nytt vin med rätta rosa nyansen – Leif Mannerström.

Det blev med andra ord en utflykt till Ulricehamn och en kväll med massor av inspiration, direkt från Leifs kök.

Vinprovning med Leif Mannerström Rosé

Programmet kan du se här i efterhand, och som du kommer märka lagas det mat, pratas vin och givetvis provas nya vinet Leif Mannerström Rosé 2020. Klart att det blir matmagi med Nicke och Leif i samma kök, plus en givande lektion i konsten att matcha mat och vin.

Leif, som är känd för att vara en hejare på fina såser, har dessutom lovat att dela med sig av sina bästa tips på hur bästa såsen skapas. Välkomna!

Se programmet här på vår Facebook-sida!


Allt om nya rosévinet


Leif Mannerström Rosé 2020 – Nyhet!

De bästa rosévinerna kommer enligt Leif Mannerström från södra Frankrike. ”Vinet ska vara friskt, torrt och laxrosa i färgen, då är det precis som jag vill ha det”, säger Leif och utlovar nyanser av citrus, röda bär och örter samt fin fräschör. Leif Mannerström Rosé 2020 är ett toppenbra allround-vin som passar fint som en läskande aperitif, till grillad fisk eller till en västkustsallad med färska räkor.

Vinet finns endast i Systembolagets beställningssortiment – Här beställer du vinet!
Ursprung: Frankrike, Languedoc-Roussillon, Languedoc
Druvor: Grenache och Syrah
Alkohol: 12,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Fruktig rosé
Karaktär: Frisk och fruktig smak med toner av citrus, smultron och örter
Artikelnummer: 50411
Pris: 119 kronor
Passar till: Aperitif, skaldjur, sallader, vit fisk, vegetariska rätter


Vill du prova vinet med oss? Jätteroligt, mycket välkommen att göra det! Tänk på att beställa vinet i tid, allra senast måndag 24 maj, för att hinna få det i tid till provningen.

I sändningen provar vi Leif Mannerström Rosé 2020 och fokuserar bara på den rosa nyheten, men nedan ser du hela serien med Leifs viner.


Gott till vinet – Nickes specialare


RATATUSCHETTA A LA NICKE
Det här behöver du:
8 skivor baguette
16 tunna skivor zucchini
16 skivor aubergine
16 skivor grillad paprika
2 matskedar tomatpuré
1 tomat
1 msk rödvinsvinäger
1 schalottenlök
1 vitlök
1 dl olivolja
¼ dl rapsolja
1 citron
1 kruka persilja
1 burk sardeller
Salt och peppar

Så här gör du:
Stek brödskivorna I olivolja och lägg åt sidan. Varva grönsakerna i 8 högar på en plåt med bakplåtspapper.

Stek tomatpurén i rapsoljan, tillsätt ¼ dl olivolja, ½ riven vitlöksklyfta, finhackad schalottenlök, tomat och vinäger, dra ned på värmen något och stek i 5 minuter. Toppa grönsakerna med tomat och den stekta löken. Baka i ugn 180 grader cirka 10-15 minuter.

Finhacka persilja, blanda med ½ riven vitlöksklyfta, zest och saft från en citron och ½ dl olivolja, salta och peppra. Nu är det dag att montera mackorna, tag en skiva bröd lägg på de varvade ugnsbakade grönsakerna, toppa med persiljeröran och en sardellfilé.

TIPS! Syran och sältan från tillbehören är helt perfekt till ett glas med frisk rosé från Frankrike. Vill du göra denna mer passande till rött, skippa sardellen och riv på rikligt med comtéost.



Komplett serie signerad Leif

Framgångssagan med de franska vinerna signerade Leif Mannerström fortsätter och denna gång är det en snustorr och perfekt ljusrosa rosé från södra Frankrike som Leif har tagit fram. Gillar du Leifs vita respektive röda vin så kommer du verkligen gilla rosévinet – lättsamt, flexibelt, passar till det mesta i matväg och bjuder på rätta nyanserna från södra Frankrike.

Vinet är tillverkat av druvorna Grenache och Syrah som skördas nattetid när det är svalt, det bidrar till ett friskt och fräscht vin. Grenache sätter en fjäderlätt rosa färgton på vinet, medan Syrah ger kropp och längd. Det här är klassiska rosédruvor och från södra Frankrike kommer receptet på vinerna som verkligen älskas.

Leif Mannerströms vinserie består även av ett vitt vin på druvan Sauvignon Blanc och ett rött vin på druvor från Rhônde-dalen.


Glasen i provningen

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Nicke Tuomela väljer alltid glas med omsorg inför varje provning och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här. I provningen används följande glas:

• Willsberger Anniversary Vitvinsglas

Provningen hålls i samarbete med Urban Wines och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Leif Mannerström Rosé 2020

119 kr