En maträtt, tre vintyper – hur funkar det?
LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 19 MARS – ELLER NÄR DU VILL NU I EFTERHAND!
Klicka här för att komma till Facebookeventet med mer information om provningen >
Kvällens utmaning för vår egen mästerkock Nicke och hans gäst bestod i uppgiften att sätta tre helt olika viner till samma maträtt.
Självklart hade Nicke några ess i kockrockarna att plocka fram när elegans från Champagne, friskt och torrt från Chablis plus kraftfullt rött från Rhône skulle möta det som finns på tallriken. Kolla bara receptet längre ner på sidan!
Det blev en kväll som bjöd på massor av smart inspiration och superbra tips kring hur du matchar vin och mat. Riktigt smart är också att vinerna den här gången kom i halvflaskor – perfekt för en hemmaprovning till din egen meny.

Taittinger Brut Réserve
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Frankrike, Champagne
Druva: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Alkohol: 12,5%
Förpackning: Glasflaska 375 ml
Vinstil: Mousserande torrt vin
Karaktär: Fruktig frisk smak av gula äpplen, rostat bröd, citrus, mineral och nougat
Artikelnummer: 7422
Pris: 249 kronor
Petit Chablis La Chablisienne 2019
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Frankrike, Chablis
Druva: Chardonnay
Alkohol: 12,5%
Förpackning: Glasflaska 375 ml
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Nyanserad och frisk smak av gröna äpplen, citrus, päron, mineral och örter
Artikelnummer: 5585
Pris: 79 kronor
Guigal Côtes du Rhône 2016
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Frankrike, Côtes du Rhône
Druva: Syrah, Grenache, Mourvèdre
Alkohol: 14,5%
Förpackning: Glasflaska 375 ml
Vinstil: Kryddig och mustig
Karaktär: Kryddig smak med toner av fat, björnbär, hallon, svartpeppar, lakrits och vanilj
Artikelnummer: 74840
Pris: 75 kronor

Tre viner i mindre format med varsin personlig stil
Taittinger Brut Réserve är flaskan som kommer med eleganta, gyllene bubblor från välkända champagnehuset Taittinger. Läckert nötiga toner finns i detta friska mousserande vin, något som kommer av lagringen på jästfällningen i flaska under 36 månader. När du serverar vinet som aperitif är det inte dumt att plocka upp den brödiga, nötiga tonen genom att satsa på nötter som tilltugg. Varför inte balsamicorostade honungsnötter? Välj olika blandade nötter, gör en mix på 1 sked balsamvinäger, en halv sked honung, 1 sked flingsalt och 1 sked rapsolja. Blanda allt och rosta i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter.
Petit Chablis La Chablisienne kommer alltså från välkända distriktet Chablis, som tillhör Bourgogne. Chardonnay är druvan som gäller för de vita vinerna, som från detta distrikt har fin mineralitet tack vare jordmånen. Lite sälta eller drag av salt, blöt sten… Ja, du får helt enkelt prova. Vinet har lagrats på ståltank för att behålla fin fruktighet och syran är hög, en mycket bra kompis till fräscha rätter. Vi föreslår carpaccio på Salmalax med vårfräsch sallad gjord på grönsallad, tomater och gräslök med en dressing på mild rapsolja och pressad citron.
Guigal Côtes du Rhône är smakrikt, fyllt av röda bär, lagerblad, fatnyanser och vanilj. Druvorna till vinet kommer främst från södra Rhône och många, utvalda odlare. Det lagras 18 månader på ekfat och ligger sedan ytterligare 18 månader i Guigals källare innan det levereras. Det ger lite extra ryggrad till vinet som matchas fint av kötträtter eller vegetariskt med något gratinerat, bakat eller såsigt som tillbehör. Biffen eller det grillade gröna kan gärna få exempelvis bakad potatis med parmesancrème som komplement.

Tre varianter av kyckling möter tre viner
Citronstekt kyckling med potatispuré och citronsky – Tattinger Brut Réserve
Det här behöver du:
700 gr kycklingbröst med skinn
2 st citroner
10 st potatisar, mjöliga
100gr smör
1 dl grädde
1 kruka persilja
1 st timjankvist
2 dl kalvfond
1 dl vitt vin
2 st schalottenlökar
1 st vitlöksklyfta
Salt och peppar
Så här gör du:
Stek kycklingen med skinnsidan ned i en torr panna på medelvärme utan att krydda den (skinnet blir krispigare då). Vänd filén när skinnsidan fått fin färg, klicka i smör i pannan, tillsätt vitlök och timjan. Riv zest av en citron i pannan, ös kycklingen och kör klart den i ugnen på 110 grader i cirka 15-20 min eller tills kycklingen nått en innertemp på 69 grader.
Koka den skalade potatisen hel till den faller samman, stompa och blanda med 50 gram smör och grädden, salta och peppra ordentligt.
När kycklingen är klar, ställ den varmt att vila. Tag pannan med stekskyn och tillsätt 1 schalottenlök grovt hackad och fräs den snabbt. Slå på vin och saft och zest av en citron samt fond. Reducera till hälften och sila av. Före servering, lägg i en klick smör för fin glans och smaka av för mer salt.
Nu är det dags att servera allt. Skiva upp kycklingen och glöm ej krydda ordentligt, då detta ej gjordes vid stekningen. Servera med alla tillbehör.
Lättsam variation med zucchini – Petit Chablis La Chablisienne
Utgå från grundreceptet ovan. Dra ner lite på mängden potatispuré och lägg istället till grillad, inlagd zucchini, för att maten ska uppfattas som mindre fyllig.
Det här behöver du:
1 zucchini
1 citron
1 vitlöksklyfta
6 cl olivolja
Salt och svartpeppar
Så här gör du:
Skiva zucchinin i 3 mm tjocka skivor och grilla dem i varm grillpanna. Rör ihop zest och saft av 1 citron med olja och pressad vitlök. Pensla blandningen på zucchinin och låt marinera 5-10 minuter.
Smakrik variation med bacon – Guigal Côtes du Rhône
Utgå från grundreceptet på kyckling. Addera mer smak i form av bacon och färska örter, för att möta druvans stildrag och fatkaraktären i vinet.
Det här behöver du:
1 paket bacon
2 kvistar timjan
1 kvist rosmarin
Så här gör du:
Knaperstek allt bacon och tillsatt bladen från örtkvistarna. Toppa purén med blandningen.
Summering
Vita viner är generellt sett mildare i smaken, vilket gör att milda toner i maten ger bästa matchning. Röda viner är oftast mer smakrika, vilket innebär att maträtten behöver mer smakintensitet. I vårt recept står potatispurén för fyllighet och ju fylligare vin vi väljer, desto mer framträdande roll behöver purén få.
När halvflaskor är hela grejen
Visst är det riktigt kul att prova vin? Hitta olika nyanser och skillnader, upptäcka favoritkaraktären, få chansen att jämföra olika uttryck och – som i vår provning – till och med testa tre viner till samma maträtt. Halvflaskor är hela grejen. Sortimentet med flaskor på 375 ml gör att du kan prova dig fram betydligt enklare. Givetvis är det även en stor fördel med halvflaskor när sällskapet inte är stort och du har en komplett meny där du vill kunna servera olika viner till aperitif, förrätt och varmrätt.

Vinlandet Frankrike
Så många distrikt, så många vintyper, stilar och uttryck. Och druvor, förstås. För att inte tala om jordmån. Frankrike är ett fantastisk vinland och du kan göra många roliga resor hemma vid matbordet, med hjälp av utvalda flaskor från olika regioner. I vår livesända vinprovning får du besöka tre olika platser som levererar helt olika viner. Nästa tips är såklart att dyka djupare och jämföra Taittingers champagner med olika grad av sötma, Brut och Demi Sec. Eller att testa chablis i olika stilar, från olika lägen, eller botanisera i Guigals enorma sortiment av kvalitetsviner i alla kulörer. Möjligheterna tar aldrig slut, när du har Frankrikes vinkarta framför dig.
För fler tips på rätter som passar till vinerna i vår provning, besök Wine Affair. Klicka här!