fbpx

Nu blir det matchning av pasta, bubbel och rödvin – Casa Marrone presenterar populära flaskor

Vi säger bara italienska viner och hemgjord pasta – det här blir en livesänd vinprovning du inte vill missa! Casa Marrone står för två utvalda flaskor och i lilla pastaskolan tipsar Nicke Tuomela om hur enkelt det faktiskt är att tillverka egen färsk pasta. Det måste du prova och till pastan ska det självfallet provas goda viner. Anmäl dig direkt till Facebook-eventet via knappen nedan så ses vi den 9 juli klockan 18.30!


Gott vin och hemlagad pasta – därmed basta


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 9 JULI KL 18.30: VIN & PASTA – DÄRMED BASTA!
• Klicka här för att komma till eventet med provningen!

Vinerna i provningen:
• Casa Marrone Blanc de Blancs Organic Brut – här hittar du vinet!

• Casa Marrone Appassimento 2020 – här hittar du vinet!
Vinerna finns i väldigt många butiker, via länkarna kan du kolla just din butik.

Kopplingen mellan italienska viner och god pasta behöver ingen närmare förklaring. Kombon är helt enkelt toppen. Men visste du att det faktiskt inte är så svårt att göra pastan från grunden hemma i egna köket?

Vi är stolta och glada att ha en egen mästerkock med rätta knycken till hands – Nicke Tuomela – och tänker nu ställa till med en liten pastaskola.

I vår livesändning bjuder Nicke på sina bästa knep och tipsar om vad du sätter för tillbehör och smaker till själva pastan för att matcha vinet. Nicke serverar dessutom ett par toppenbra exempel på pastaviner från Casa Marrone – välkommen till vår pastaskola!


Welcome to Casa Marrone – allt om vinerna


Casa Marrone är producenten som här levererar två ekologiska viner som passar finfint till pastarätter. Det känns lite extra kul att inleda med ett mousserande vitt vin, druvan är klassikern Chardonnay och detta fruktiga vin passar toppenbra både som aperitif och till pastarätter på skaldjur, fisk eller vegetariskt. Casa Marrone Blanc de Blancs har fått toppbetyg i sin viktklass och är ett riktigt efterfrågat sommarvin som finns i sortimentet hos många av Systembolagets butiker. Om vinet inte finns i din närmaste butik kan du enkelt beställa det, men tänk på att göra det med någon dryg veckas framförhållning för att få hem det i tid, om du vill prova med oss.

Casa Marrone Appassimento är ett av de mest populära röda vinerna i Sverige, en riktig toppsäljare. Vinet har en rödbärig smakrikedom och en lite lyxig känsla, det är lättdrucket och omtyckt av många. Förutom att vara ekologiskt är vinet även veganvänligt, vilket betyder att inga animaliska produkter har använts i tillverkningen. Casa Marrone Appassimento har vunnit guldmedalj i Berliner Wine Trophy och den härliga fruktigheten matchar det italienska kökets pastarätter, charktallrikar, ostbrickor och köttmenyer perfekt. Båda flaskorna får ett fint sigill om halsen innan de lämnar Italien och för att inta Systembolagets hyllor.

Casa Marrone Blanc de Blancs Organic Brut – här hittar du vinet!
Ursprung: Italien
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 12%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Vitt mousserande vin
Karaktär: Fruktig smak med toner av gröna äpplen, päron, citrus och mandelmassa
Artikelnummer: 50022
Pris: 99 kronor
Passar till: Pastarätter med skaldjur, fisk, vegetariskt

Casa Marrone Appassimento 2020 – här hittar du vinet!
Ursprung: Italien, Apulien
Druvor: Primitivo, Negro Amaro, Malvasia
Alkohol: 14,5%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Mustigt och kryddigt vin
Karaktär: Kryddig smak med fatkaraktär, toner av körsbär, romrussin, choklad och vaniljsötma
Artikelnummer: 73570
Pris: 99 kronor
Passar till: Pastarätter med ost, chark och kött, övriga kötträtter



Och nu blir det pastaskola


Pasta, basta! Helt färsk, hemlagad pasta är förstås extra gott och något vi verkligen kan rekommendera. En finess är också att du kan köra pastarätten helt vegetarisk om du vill, du kan sätta skaldjur eller fisk till det hela eller gå på prosciutto, salsiccia, kyckling, lamm eller nöt. Därmed är pasta något av det mest vinvänliga du kan satsa på – välj övriga ingredienser eller tillbehör efter vinet, helt enkelt.

Nicke Tuomela har fixat egen färsk pasta otaliga gånger och har full koll på hur man får till en smidig deg. Självfallet även på passande recept som matchning till de italienska vinerna. Nicke bjuder på sina bästa tips och förklarar hur en magisk pasta blir till.

Toppenbra recept som matchar det både vinerna hittar du även nedan.


Pastarätter till vinerna från Casa Marrone


Till Casa Marrone Blanc de Blancs sätter vi gärna en skaldjurspasta. Inga krångligheter, välj färska räkor, musslor eller havskräftor efter smak. En krämig sås med rom, finklippt färsk dill och eventuellt en liten gnutta vitlök blir fint. Plus färsk citron, så klart. Väljer du istället grillad vit fisk till pastan kan du gärna plussa på med en klick mild aioli och lite strössel av finhackade rostade nötter på toppen.

Häller du det röda vinet Casa Marrone Appassimento i glaset är det inte heller svårt att sätta smakerna på tallriken. En pastasås på skinka och svamp, eller på grillad salsiccia, är ett gott förslag. Och varför inte testa ett grillspett med valfritt kött, lök och svamp? Knyt gärna ihop det med en aioli eller en ostcrème. En pasta carbonara är förstås också toppen, med en hemmagjord köttfärssås och goda tomater. Eller endast en riktigt god tomatsås, recept följer nedan!


Pasta med salvia, citron, blomkål och brynt smör

Det här behöver du:
25 gr smör
1 kruka salviablad
1 st blomkålshuvud
400 gr tagliatelle
1 citron, zest och saft
1 dl finriven parmesanost

Så här gör du:
Bryn smöret, ta av från värmen och tillsätt salviabladen. Koka och skär blomkålskronorna i mindre bitar och stek dem tills de fått fin färg. Koka pasta enligt anvisningen på förpackningen och häll av. Blanda pastan med brynta smöret, blomkål, citron och parmesan.

I glaset kör du ett gott vitt vin, mousserande Casa Marrone blir perfekt. Och vill du välja det röda vinet från Casa Marrone till rätten lägger du till 200 gram stekt pancetta eller tärnat bacon.


Tomatsås till Casa Marrone

Den här tomatsåsen är perfekt, enkelt fixad och supergod. Recept för 4 personer.
Det här behöver du:
1 burk körsbärstomater
1st vitlök 
1 dl olivolja 
1 msk honung 
1 kruka basilika
1 kvist färsk timjan 
Salt och nymald svartpeppar
Parmesanost att toppa med
Valfri kokt pasta, 400 gr
Så här gör du:
Fräs vitlöken i 1 dl olivolja, slå på tomater, örter och honung och koka ihop 15-20 min. Krydda upp med salt och peppar, lyft över den kokta pastan till tomatsåsen och rör om så att all pasta är täckt. Riv över rikligt med parmesan och strö över basilikablad. Servera!


Glasen vi plockar fram


Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Casa Marrone Blanc de Blancs Brut

99 kr

Casa Marrone Appassimento 2020

99 kr

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Casa Marrone Blanc de Blancs Brut

99 kr

Casa Marrone Appassimento 2020

99 kr