fbpx

Nickes stektips – Så lyckas du med stålpanna

Behöver du ett extra tips på hur du steker kött i en stålpanna utan beläggning? Då har du kommit rätt!

Vår alldeles egna Niclas ”Nicke” Tuomela, känd som programledare i våra livesändningar, som deltagare i Sveriges Mästerkock och som vinnare av Efter Stängning, guidar dig med konkreta stektips.

Nicke, ta oss igenom det här nu. Hur ska man göra för att lyckas steka till exempel kött i en stålpanna utan beläggning?

– Huvudregeln är att det är bättre att göra första stekningen på väldigt hög värme. Och om det är en stor bit kött kan man göra klart den i ugnen efter stekningen.

– Det vanligaste felet folk gör när de steker kött är att de tittar på undersidan av köttbiten. De lyfter på köttbiten och då svalnar den av. Man vill inte ha något temperaturtapp alls. Det blir som om du steker på för låg värme.

– Kokar, det gör vi i kastrull, inte i stekpanna, poängterar Nicke.

Han fortsätter:

– Ytan på köttbiten ska få färg, inte brännas, men få en liten yta. Det här stadiet kallas för maillardeffekten.

Hur ska man tänka kring smör och olja att steka i?

– Man steker alltid i matolja. Smör bränns direkt. Gnid in köttbiten i matolja först om det behövs, sedan steker du den.

– Det är väldigt viktigt att inte röra köttbiten när du väl lagt den i stekpannan. Först när färgen börjar krypa upp tre-fyra millimeter på köttbitens sida, då kan man vända den och steka klart på andra sidan.

Hur lång tid tar det?

– Det beror förstås på vad man steker för något, men säg en och en halv till två minuter. Men köttbiten är ju inte klar då, man vill kanske ha den lite mer tillagad.

– Är det en riktigt rejäl köttbit kan man köra den vidare i ugnen på omkring hundra grader.

Hur tänker du kring kryddning?

– Smöret, det lägger vi i när vi stekt den andra sidan ungefär en minut. Sedan tar vi undan pannan från värmekällan och kan låta den stå vid sidan om medan vi öser smör över köttet. Här kan man också krydda med en vitlöksklyfta eller timjan, beroende på maträtt.

Något avslutande tips som är viktigt att tänka på?

– Något jag verkligen tycker man ska tänka på är att låta köttet ”vila” efter att man stekt det. Låt köttet stå en stund efteråt för att köttfibrerna ska få dra ihop vätskan i köttet.

– Sedan, för att få rätt tillagning, så tycker jag att man alltid ska jobba med en köttermometer. Om du har stekt köttet och sedan kör in det i ugnen så kommer det att eftergå. Man ska tänka på det när man kollar temperaturen.

Faktaruta: Stekgrader nötkött

  • Medium-rare: 52 grader
  • Medium: 58 grader
  • Well done: 70 grader

3 tips – så rengör du en stålpanna

  • Diska första gången för hand

Även om det går att diska en obelagd stekpanna i diskmaskinen så kan det vara bra att göra den allra första disnkningen för hand. Använd vanligt diskmedel och en svamp.

  • Rengör direkt efter användning

Ta för vana att skölja rent stekpannan med varmt vatten (både in- och utsidan) efter varje användning. På så sätt får du direkt bort matrester som riskerar att fastna om stekpannan får stå orörd över natten.

  • Lägg i blöt eller använd stålull

Skulle du bränna fast något riktigt ordentligt bör du lägga stekpannan i blöt i minst 15 minuter. Blanda i lite diskmedel eller ge pannan en omgång med stålull för att lösa upp de fastbrända bitarna.

Receptförslag: Grillad fläskkotlett

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

All Steel pure stekpanna 28 cm

726 kr

All Steel pure stekpanna 28 cm

726 kr