fbpx

Naturvin med alla rätt – smakrikt, personligt och biodynamiskt

Visst är det spännande och angeläget med naturvin? I den här livesändningen, som du kan se i efterhand nedan, satte vi fingret på vad naturvin egentligen betyder. Vi kikade också på det här med ekologiskt, biodynamiskt och veganvänligt vin. Charisma Lunaria Trebbiano d'Abruzzo, ett vitt italienskt vin som vi testade i programmet, lever nämligen upp till alltsammans. Häng med nu i efterhand på en lärorik provning och testa själv vad begreppen kan betyda i glaset!


Livesänd vinprovning – schysst, naturligt och karismatiskt


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 16 APRIL SOM DU KAN SE I EFTERHAND HÄR!
Klicka här för att komma till Facebook-eventet med mer information om provningen >

Charisma Lunaria Trebbiano d’Abruzzo 2020
Här beställer du vinet!
Vinet är en nyhet som finns som beställningsvara – tänk på att göra din beställning i god tid, om du vill prova vinet tillsammans med oss, så att du med säkerhet hinner hämta vinet före livesändningen.

Naturvin ligger i tiden

Begreppet som sådant förklarar vi närmare nedan, men först kan vi konstatera att Charisma Lunaria Trebbiano d’Abruzzo är ett naturvin som får ett kryss i alla boxar. Ekologiskt, veganvänligt, biodynamiskt… precis som det ska vara när en naturlig, hållbar inriktning är målsättningen. Ett levande vin från en välmående vingård, med andra ord.

Succévin? Absolut, Charisma har alla förutsättningar att göra succé. Detta vita vin, tillverkat på druvan trebbiano, kommer från samma producent som står för Sveriges mest sålda röda naturvin, enligt Systembolagets statistik. Självklart berättar vi mer. Men nu är det alltså dags för vitt vin, helt rätt i säsong.

Det var jättespännande att testa en riktigt naturlig variant av druvan trebbiano. Missade du sändningen kan du se den här i efterhand på Facebook. Vid glasen hittar du Nicke Tuomela och hans gäst Li Pamp, som är programledare och antikexpert, senast sedd i TV4-programmet Bytt är bytt.

Till vardags driver Li antikskola, men största avkopplingen är matlagning och dukning – självklart med antika fat och gamla glas. Måhända var det så att Li tog med något antikt och satte Nicke på prov…

Se sändningen här på vår populära Facebook-sida!

Tips! I provningen använder vi vinglas från Spiegelau »


Allt om Charisma Lunaria Trebbiano d’Abruzzo

Charisma Lunaria Trebbiano d’Abruzzo 2020
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Italien, Abruzzerna
Druva: Trebbiano
Alkohol: 12,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Frisk och torr stil med inslag av citrus och stenfrukter
Artikelnummer: 80167
Pris: 119 kronor
Passar till: Smakrika vegetariska rätter, fisk, skaldjur

Från en av Italiens främsta naturvinsproducenter, Lunaria, kommer detta biodynamiska vin på druvan trebbiano. Lunaria tillverkar även Sveriges mest sålda naturvin (enligt Systembolagets statistik), det röda vinet Coste di Moro som har gjort enorm succé, även internationellt. För Charisma Lunaria Trebbiano d’Abruzzo gäller varsam odling, skörd vid optimal mognad och låga skördeuttag vilket ger vinet fin koncentration och smakrikedom. Det är ett torrt vitt vin med smak av citrus, grape och stenfrukter i en frisk stil som passar perfekt som en aptitretare eller till smakrika gröna rätter, grillad fisk och tillagade skaldjur.

Utbudet av vita naturviner på Systembolagets hyllor är väldigt smalt. Charisma Lunaria Trebbiano d’Abruzzo ingår i beställningssortimentet och står ännu inte på butikshyllan. Du beställer alltså vinet via Systembolagets hemsida, i god tid före livesändningen, och hämtar det sedan i valfri butik. Vill du ha din beställning levererad hem? Kolla vilka tider och möjligheter som finns till din adress, i samband med beställningen. Och vill du ha något bra på tallriken inför sändningen är en vegetarisk rätt med lite smak inte dumt.


Vad menas med naturvin?


Att naturvin ligger i tiden är som sagt inget nytt. Vi hör begreppet allt oftare, men visst är det lite lurigt att få kläm på exakt vad det står för. Naturvin är nämligen ingen egentlig certifiering i sig, snarare en anda att tillverka vin i. Det finns sammanslutningar och organisationer i olika länder som har satt sin egen standard för vad ett naturvin ska leva upp till för att få listas just hos dem. Men det är alltså upp till producenten att själv ange att vinet är ett naturvin, för att sedan beskriva hur just den aktuella flaskan är tillverkad.

Det finns några gemensamma nämnare som återkommer och själva begreppet anger en ambition att producera vin på ett så naturligt sätt som möjligt, utan felaktig bekämpning i vingården och med få eller inga tillsatser alls i vineriet. Och när vi talar om tillsatser är det i så fall en gnutta svavel det handlar om, något som finns i nästan alla viner för att göra flaskans innehåll mer stabilt och hållbart. Att låta vinet jäsa på naturlig jäst, den som finns på druvan helt naturligt, är en annan gemensam nämnare.

Så långt naturlig odling och produktion. Ekologiskt och biodynamiskt, då? Inom EU innebär ekologiskt vin bland annat en reglering av jobbet i vingården, där bara naturgödsel och godkända medel får användas. Regler finns även kring tillsatser. Biodynamiskt vin är en filosofi som går mycket längre, med en kretsloppstanke i vinodlingen och en jordmån i full balans som ett par av de främsta kriterierna. En biodynamisk certifiering, som Demeter, är ett kvitto på att jobbet har gjorts ordentligt, hela vägen. En producent som kallar sitt vin för ett naturvin kan jobba ekologiskt eller biodynamiskt, med eller utan certifiering, men eftersom det inte finns en reglering är det inget krav.Charisma Lunaria Trebbiano d’Abruzzo – vad gäller här?


Med vinet Charisma Lunaria Trebbiano d’Abruzzo har producenten Cantine Orsogna verkligen gått hela vägen. Vinet är till att börja med ekologiskt certifierat och håller alltså EU:s ekostandard för odling och produktion. Det är dessutom Demeter-certifierat, en nivå som ställer extra höga krav på jobbet i både vingård och vineri. Veganvänlig betyder att inga animaliska produkter, exempelvis äggvita, har använts i produktionen, vilket ibland sker för att klarna viner.

Den trebbiano vi nu häller i glaset har framställts av ekologiska och biodynamiska druvor som har skördats för hand, endast den naturliga jästen har använts vid alkoholjäsningen och ytterst lite svavel har tillsatts på sluttampen för att göra vinet stabilt. Vinet har lagrats på ståltankar för att behålla en frisk fruktighet och det har filtrerats försiktigt för att bevara aromer.På tallriken till Charisma – vit sparris och hollandaise

Till Charisma vankas det primörer, dags för vit sparris och till det en riktigt smarrig hollandaisesås. Nicke står för receptet som är fullt av vårkänsla!

Kokt vit sparris med olivolja, parmesan och citron
Det här behöver du:
12 vita sparrisar
2 citroner
Olivolja
Parmesan
Salt, vitpeppar
1 msk socker
1 liter vatten

Så här gör du:
Skala den vita sparrisen försiktigt med en potatisskalare, skär av 2-3 cm av roten (spara skalrester och roten, dessa är perfekta att koka en soppa på, går att frysa.) Koka upp en liter vatten med en matsked salt och socker samt saften från en citron, använd en vid panna eller stekpanna, gärna med lock. Lägg i sparrisen och låt koka upp igen. Sedan stänger du av värmen och låter sparrisen ligga och dra i det varma vattnet 8-12 minuter beroende på storlek. Känn efter med en sticka, då får du sparrisen mjäll och fin.

Låt sparrisen rinna av på en ren kökshandduk och lägg upp på tallrik, ringla lite olja över, salta och riv sedan parmesan över hela sparrisen och servera med en citronklyfta.

Detta är ett enkelt och gott sätt att servera den härliga vita sparrisen, men vill vill du satsa på en härlig hollandaisesås, som också är magiskt gott till sparris men kräver lite mer jobb, får du ytterligare ett recept.

Hollandaisesås
Det här behöver du:
300 gram smör
2 äggulor
2,5 msk citronsaft
1 msk vatten
Salt, cayennepeppar

Så här gör du:
Smält smöret och håll temperaturen på cirka 50 grader. Blanda äggulor och citronsaften i en kastrull. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknat och har en temperatur på cirka 50 grader (OBS – fortsätt vispa mer efter det att äggen blivit fluffiga, de ska tjockna).

Rör försiktigt ner det smälta smöret, droppvis i början och sedan i en fin stråle. Om såsen börjar bli för tjock kan du tillsätta några droppar varmt vatten. Sedan är det bara att fortsätta tillsätta det smälta smöret försiktigt. Såsen är klar när spåren efter vispen blir kvar några sekunder. Smaka av med salt och en aning cayennepeppar.

TIPS! Vanligaste skälet till att såsen spricker är att den blir för varm eller att ingredienserna håller olika temperatur.

Läs mer här om vinglas från Spiegelau »

Den uppskattade munblåsta glasserien Willsberger Collection är designad av Johann Willsberger och har tillverkats i över 40 år av Spiegelau. Sedan 17 år tillbaka har Spiegelau lyckats framställa den komplexa formen i maskin. Genom Willsberger Anniversary presenterar Spiegelau den ursprungliga serien av Willsberger, men istället maskinblåst och därmed mycket mer funktionell. Willsberger vitvinsglas, designat i mitten av 1970-talet, är ett glas för druvorna Riesling och Grüner Veltliner men fungerar mycket väl även till exempelvis Sauvignon Blanc. Designen är modern och tidlös.

I samarbete med Urban Wines och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Charisma Lunaria Trebbiano d'Abruzzo 2020

119 kr

Charisma Lunaria Trebbiano d'Abruzzo 2020

119 kr