fbpx

När det verkligen smakar sommar – Fresco di Masi

Hur läckra och rätta i tiden är inte dessa båda viner? Ekologiskt innehåll med naturlig produktion, som kommer i lättviktsflaska. Vinerna är dessutom ofiltrerade och jästa med vildjäst – vad det betyder berättar vi mer om både nedan och i provningen vi gjorde 23 april. Såg du den inte live? Inga problem, spela upp den nu istället! Vi utlovar en verklig smak av sommar, i både vit och röd modell.


Livesänd vinprovning – vi häller sommar i glasen


LIVESÄND VINPROVNING SOM SÄNDES FREDAG 23 APRIL, MEN SOM SJÄLVKLART GÅR BRA ATT SE I EFTERHAND.
Klicka här för att komma till Facebook-eventet med mer information om provningen!

Fresco di Masi Rosso Här beställer du vinet!
• Fresco di Masi Bianco Här beställer du vinet!

Och just det – missa inte våra smarriga sommarrecept här nedanför! Nicke guidar och delar med sig av några enkla ”hacks” i köket.

En smak från norra Italien

Riktigt läckra, somriga flaskor med bärigt, naturligt innehåll. Vi var så sugna på att prova Fresco di Masi, som kommer i modellerna Bianco och Rosso. Redan den 23 april tänkte vi hälla sommar i glaset, njuta lite extra en stund och blicka framåt mot säsongen vi längtar efter. Och det gjorde vi!

Anrika, välkända vinfirman Masi har buteljerat vår favorit bland årstider och sänt oss bästa hälsningen från Veneto, i norra Italien. Klart vi blir glada och vill bjuda in dig till att skåla med oss – se sändningen här i efterhand och känn smaken av sommaren!

OBS! Vinerna är beställningsvaror. Vill du prova och skåla med oss, tänk på att göra din beställning i tid så att vinerna hinner komma hem innan du startar provningen.

Tips! I provningen använder vi vinglas från Spiegelau »


Ekologiskt, naturligt och hållbart

Denna somriga hälsning består alltså av två viner, vitt plus rött. Båda vinerna är ekologiska, ofiltrerade och jästa med hjälp av naturlig jäst. Dessutom är vinerna veganvänliga och kommer i lättare glasflaskor. Till och med korken är miljövänlig! Vi berättar mer om vad allt detta betyder nedan, men helt klart är att Fresco di Masi verkligen ligger i tiden med denna form av sommar.

Fresco di Masi Bianco är ett vitt vin som är tillverkat av druvorna Garganega, Chardonnay och Pinot Grigio. Tänk solgul värme i kombo med pigg frukt. Röda vinet Fresco di Masi Rosso bygger på druvorna Corvina och Merlot, här får du tänka riktig körsbärsglädje av fräsch modell. Vinerna ligger inte på fat, utan är istället unga, fräscha och fullt fruktdrivna – precis som vi vill ha våra sommarviner.


Allt om Fresco di Masi x 2

Fresco di Masi Bianco 2020
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Italien, Veneto
Druva: Garganega, Chardonnay, Pinot Grigio
Alkohol: 11,5%
Förpackning: Lättare glasflaska 750 ml
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Vit frukt, päron, blommor och toner av ananas
Artikelnummer: 80167
Övrigt: Ekologiskt och veganvänligt
Pris: 115 kronor
Passar till: Aperitif, antipasti, risotto, pasta med lättare såser, vegetariskt, kyckling

Fresco di Masi Rosso 2020
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Italien, Veneto
Druva: Corvina, Merlot
Alkohol: 12%
Förpackning: Lättare glasflaska 750 ml
Vinstil: Ung och fruktig
Karaktär: Fräsch och fruktig med karaktär av körsbär
Artikelnummer: 50748
Övrigt: Ekologiskt och veganvänligt
Pris: 119 kronor
Passar till: Soppor, pasta, risotto, vego, chark, ost och grillad kyckling

Båda vinerna är enkla att kombinera med mat och funkar till mycket av det lätta vi gärna äter under ljusare tider – från vegetariska rätter, pasta och risotto till kyckling, ost och chark. Och en lättare glasflaska är förstås perfekt när det är dags för picknick.

När det verkligen smakar sommar, alltså. Vi sätter Fresco di Masi till mat och bjuder på somriga pizzor, sallad på frukt och fetaost och en extra på räkor och mozzarella. Italienska toner hela vägen, helt enkelt gräsligt gott!

Sommarpizza med sparris och pistagenötter

En elegant och lättsam pizza, som gjord för ett vitt eller lättare rött vin.

Receptet, som du hittar efter videoklippet med Nicke, räcker till 4 st pizzor.

Det här behöver du för sommarpizzan:

4 tortillabröd eller 1/2 sats pizzadeg, se nedan
250 g grön sparris
1 påse babyspenat
1 burk mascarponeost
200 g riven lagrad ost
1 påse pistagenötter
1 citron
Olivolja
Salt och svartpeppar
Så här gör du:
Vill du inte göra egen pizzadeg tar du istället fyra stora tortillabröd. Bred på mascarponeost på bottnarna och fördela resten av toppingen över dem. Om du använder tortillabröd räcker det att grädda pizzorna på 235 grader, väljer du vanligt deg gräddar du på 275 grader.


Sommarpizza med citron, zucchini och pancetta

En somrig pizza som funkar finfint till ett vitt vin. Pancettan gör att pizzan även matchar ett lättare rött vin. Receptet räcker till 4 pizzor.
Det här behöver du:
4 tortillabröd eller 1/2 sats pizzadeg, se nedan
1 zucchini
1 citron
1 burk mascarponeost
1 klyfta vitlök
150 gram strimad pancetta
Olivolja
Salt och svartpeppar
Så här gör du:
Skiva zucchiniin ganska tunt och salta skivorna, det är viktigt att dra ur en del vätska. Marinera sedan skivorna i olivolja, citronsaft och zest. Vill du inte göra egen pizzadeg tar du istället fyra stora tortillabröd. Bred på mascarponeost på bottnarna och fördela resten av toppingen över dem. Om du använder tortillabröd räcker det att grädda pizzorna på 235 grader, väljer du vanligt deg gräddar du på 275 grader.

Sommarsallad med frukt och bär

En sallad där sälta från fetaost tillsammans med syra från lime och crème fraiche gör att matchning till vinerna blir fin, även om salladen innehåller sötma från jordgubbar och melon.

Receptet är anpassat för ett lättare rött vin, men vill du servera ett vitt vin byter du ut frukten till honungsmelon, päron och mynta.

Det här behöver du för fruktsalladen:

1 vattenmelon
1 ask jordgubbar
1 kruka basilika
1/4 paket fetaost
2 lime
2 msk honung
1 burk crème fraiche

Så här gör du:
Riv zest från 2 lime. Tillsätt knappt häften av detta och 1/2 msk honung i crème fraiche och vispa den luftig. Tag resten av zesten och saften från 2 lime, addera resten av honungen och strimlad basilika till en marinad. Dela jordgubbarna och melonen i lagom stora bitar och marinera dessa i cirka 5 minuter. Smula sedan fetaosten över melon och jordgubbar och servera med en klick crème fraiche.

Italiensk sallad med räkor

En enkel sommarsallad som går lika bra att servera till ett vitt vin som till ett lättare rött. Mozzarella, vinägrette och krutonger bygger en smakbrygga till vinet. Receptet räcker till 4 personer.

Det här behöver du till salladen:

500 g skalade räkor
1 påse ruccola
100 g sockerärtor
1 ask små plommontomater
2 st mozzarella
50 g parmesan
1 kruka basilika

Vinägrett:
1/2 klyfta riven vitlök
1 citron, saft och zest
2 tsk honung
1/2 dl olivolja
Salt och peppar

Salladsströssel:
2 skivor levainbröd
50 g pistagenötter
Olivolja

Så här gör du:
Mixa brödet till grova smulor. Stek i olivolja till fin färg. Grovhacka pistagenötterna och bland med brödet. Blanda ihop ingredienserna till vinägretten. Strimla sockerärtorna, dela tomaterna, riv små bitar av mozzarella och grovhacka hela krukan med basilika. Blanda salladen med räkor och vinägrett. Riv parmesan över och strö även över strösslet på bröd och nötter. Servera direkt.


Nickes pizzadeg

Det här behöver du:
10 dl vetemjöl, tipo 00 eller vetemjöl special
0,5 pkt jäst
4,5 dl fingervarmt vatten
4 tsk salt
1 tsk olivolja

Så här gör du:
Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp den med lite av vattnet och tillsätt sedan resten. Häll ner mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen i cirka 20 minuter i en köksmaskin, eller med degkrokar på en elvisp. Tillsätt saltet ett par minuter innan degen är färdigknådad. Strö över några nypor mjöl och täck med en fuktig handduk. Låt degen jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Dela degen i bitar om cirka 200 gram. Tillsätt lite mjöl om degen känns kladdig. Rulla degbitarna till runda bullar och lägg dem på en mjölad plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i 7 timmar i rumstemperatur eller 20 timmar i kyl. TIPS! Baka alltid pizzorna med rumstempererad deg, gäller även färdigköpt deg. Sätt ugnen på 275 grader och använd pizzasten eller bakstål för bästa resultat.


Veganvänligt, ofiltrerat vin på lättviktsflaska


Inte bara ekologiska viner alltså, utan även veganvänliga. Det betyder att inga animaliska produkter har använts i produktionen, vilket ibland är fallet när viner filtreras och exempelvis äggvita används för att binda proteiner i vinet inför en filtrering.

Fresco di Masi är alltså ofiltrerade viner som inte har varit i kontakt med några ämnen från djurriket. Det betyder samtidigt att vinerna behåller alla sina aromämnen och på så sätt får en rikare karaktär, ofta blir smakpaletten lite bredare.



Naturlig jäst, hur funkar det?


Naturlig vinproduktion handlar nästan alltid om att även låta vinet jäsa med hjälp av den naturliga jästen, den som finns på druvans skal. När druvorna krossas och saft kommer i kontakt med jästen kan processen starta på ett naturligt sätt. Finessen med detta är att vinet kan få mesta karaktär av platsen där druvorna har vuxit, något som är önskvärt när vi tänker ursprung och karaktär.

Inget tillsatt, inget borttaget är ett motto för många producenter som jobbar enligt en naturlig hållning och med Freso-vinerna går Masi helt på den linjen. Vinerna har till och med försetts med en miljövänlig kork – Origine by Diam, som har vunnit ett prestigefyllt pris i Milano tack vare att ett helt växtbaserat bindemedel har använts.

Tips! I provningen använder vi vinglas från Spiegelau »


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Fresco di Masi Bianco 2020

115 kr

Fresco di Masi Rosso 2020

119 kr

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Fresco di Masi Bianco 2020

115 kr

Fresco di Masi Rosso 2020

119 kr