EN PERSONLIG SERIE ITALIENSKA VINER
AV CAMILLA LÄCKBERG
Utöver den kreativa och produktiva deckardrottningen vi många känner Camilla som, har hon ett stort intresse för vin, mat och livets goda. Nu får vi möjligheten att dela hennes starka passion – i en personlig vintrio av ekologiska italienska bag-in-box viner: Mrs White, Mr Red och Miss Rosé, en för varje tillfälle!
”Att få ta fram tre fantastiska viner från en vingård i Romagna är en dröm som går i uppfyllelse. Oavsett hur mycket man kan om viner så är det viktigaste av allt att det smakar gott, därför har jag tagit fram tre viner som jag hoppas fler tycker om så att jag får dela min förälskelse i gott vin, god mat och härliga minnen med vänner, att njuta av gott vin ska inte vara komplicerat” säger Camilla Läckberg.
Vinerna finns som beställningsvara på systembolaget. All information om vinerna i kombination med perfekt matchade recept framtagna av Niclas Tuomela, mästerkocksstjärna och sommelier på Vinsmart
CAMILLA | BESÖK PÅ NESPOLI
För snart två år sedan, besökte Camilla norra Italien, där påbörjades en vänskaplig resa mellan Camilla och producenten Poderi dal Nespoli, fylld av passion och gemensamt förhållningssätt till viner. Se mer från Camillas senaste resa till Nespoli.
MR RED | TVÅ MATCHANDE RECEPT | EN MAGISK SÅS
Mr Red är ett smakrikt och medelfylligt rött vin gjort på druvorna sangiovese och nero d’Avola. Vinet har en stor bärig smak med inslag av mörka körsbär, kryddnejlika, blåbär, hallon och örter. Sammetslent och elegant med ett långt och smakrikt avslut. Mr Red är okomplicerad, trevlig och perfekt att ta med på våren och sommarens grillkvällar.
Producent: Poderi dal Nespolo
Ursprung: Emilia Romagna och Sicilien, Italien
Druvor: Sangiovese och Nero d’Avola
Artikelnummer: 51590
Pris: 229 kr
Volym: 3000 ml
Förpackning: Klimatsmart Bag-in-Box
Övrigt: Ekologiskt och veganvänligt
Passar till: Rätter av ljust kött eller lammkött, vegetariska rätter och gärna pasta.
MR RED| RECEPT | ITALIENSK CLUB SANDWICH
Ingredienser:
Recept för 4 personer
- 2 kycklingbröst
- 8 skivor surdegsbröd
- 1/3 påse ruccolasallad
- 1 dl majonnäs
- 2 tomater
- 1 kruka basilika
- 1 mozzarella
- 1 citron
- 4 skivor bacon
- olivolja
- salt och peppar
ev. pommes frites som tillbehör.
Gör såhär:
- Grilla kycklingbrösten och stek klart dem i ugnen på 150c tills de når en innetemperatur på 68c, låt vila en stund och skiva sedan upp kycklingen i tunna skivor
- Skiva tomaterna och mozzarellan och grilla sedan baconskivorna
- Blanda majonnäsen med zest från citronen
- Blanda ruccolan och basilikabladen, krydda med salt, peppar och dressa med lite citron och olivolja i max 5 min innan servering
- Stek bröden på båda sidor i olivolja
- Nu är det dags att montera sandwichen: lägg ett bröd först sedan majonnäs, sallad, tomat, kyckling och bacon. Glöm inte efterkrydda! Sätt sedan andra skivan bröd som ett lock och servera
MR RED| RECEPT | GRILLSPETT MED GRÖNSAKER, GURKA & COLESLAW PÅ FÄNKÅL
Ingredienser:
Receptet är för 4 personer
- 650 g ryggbiff
- 8 grillspett
- 2 tomater
- 250 g grön sparris
- 8 st potatisar
- 50 g smör, rumstempererat
- 1 dl majonnäs
- 1 citron
- ½ gurka
- 200 g fänkål
- 1 kvist timjan
- 1 vitlöksklyfta
- salt och peppar
- olivolja
- aluminiumfolie
Gör såhär:
- Skiva och strimla gurkan låt den sedan vattna ur på ett papper, skiva fänkålen tunt och strimla även den, marinera fänkålen och gurkan i saft och zest från ½ citron i ca 15 min, häll sedan av vätskan och blanda med majonnäsen. Smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan
- Linda in potatisarna i aluminiumfolie och lägg på grillen i ca 25-30 min, om du använder vanlig potatis som är mindre går detta fortare än traditionell bakpotatis
- Skär ryggbiffen i ca 3 cm kuber och trä på grillspetten, marinera spetten i olivolja, citron, timjan och krydda ordentligt innan du grillar dem
- Blanda lite citronsaft, salt och peppar med smöret och ställ åt sidan
- Dela tomaterna och skär bort den träiga biten av sparrisen, ringla lite olja över grönsakerna och grilla dessa med köttet (sparrisen behöver endast en kort stund)
- Lägg upp spetten och servera med coleslaw, grönsakerna, gör ett snitt i potatisen och stoppa ned smöret
MR RED | MAGISK SÅS | TOMATSÅS MED PARMESAN, ÖRTER & OLIVOLJA
Ingredienser:
Receptet är till 4 personer
- 4 st söta tomater
- 1 dl parmesan, riven
- ½ kruka basilika
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk torkad oregano
- 1 tsk lökpulver
- 3 cl olivolja
- Skär tomaterna i grova bitar och olja sedan in dem tillsammans med vitlöken, tillaga i ugn på 200c i ca 10 minuter
- Mixa sedan tomat- och vitlöksblandningen med övriga ingredienser till en ganska slät salsa
Om andan faller in, tillsätt lite extra parmesan!
MRS WHITE | TVÅ MATCHANDE RECEPT | EN MAGISK SÅS
Mrs White är ett fruktigt och livligt vitt vin gjort på druvorna trebbiano, chardonnay och cataratto. Vinet har en ungdomlig karaktär med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon, örter, persika och citrus. Mrs White är lättsam, fräsch och perfekt att bjuda till middagar med vänner och familj.
Producent: Poderi dal Nespolo
Ursprung: Italien
Druvor: Trebbiano, chardonnay och cataratto
Artikelnummer: 51588
Pris: 229 kr
Volym: 3000 ml
Förpackning: Bag in Box
Övrigt: Ekologiskt och veganvänligt
Passar till: Rätter av fisk och skaldjur eller till ljust kött och sallader
Serveras bäst vid 8-10°C
MRS WHITE|RECEPT | STEKTA KRONÄRTSKOCKOR MED RUCCOLA & VISPAT MAJONNÄSSMÖR
Ingredienser:
Recept för fyra personer
- 2 burkar marinerade kronärtskockor
- 1 påse ruccolasallad
- 50 g smör, rumstempererat
- ½ dl majonnäs
- ½ citron, zest och saft
- olivolja
- salt och svartpeppar
- parmesan, riven
Gör såhär:
- Vispa smöret i 10 min med elvisp, tillsätt sedan majonnäs och citronsaft, lite i taget och vispa ihop
- Dela kronärtskockorna och stek på medelvärme i olivolja, salta och peppra
- Servera de stekta kronärtskockorna med smöret, ruccola och riv lite parmesan över
MRS WHITE |RECEPT | RIGATONI MED RÄKOR, ÖRTER & CITRON
Ingredienser:
Recept för fyra personer
- 400 g rigatoni
- 300 g räkor, skalade
- 2 citroner
- 25 g smör
- 1/2 kruka basilika, grovt hackad
- 1 vitlök, finhackad
- 1 tsk chiliflakes
- ½ kruka dill, grovt hackad
- 6 cl vitt vin
- olivolja
- salt och svartpeppar
- parmesan, riven
- Koka upp 3 liter vatten, salta vattnet rikligt, lägg i pastan och koka den 1 min mindre än vad som står på paketet
- Häll i 5 cl olivolja och smör i en stekpanna, lägg i vitlök, chili, vitt vin och riv i zest från 2 citroner och saft från en, koka ihop till en sås
- Lägg över pastan i stekpannan med såsen, tillsätt örterna och låt såsen dra in i pastan i 1 minut innan du lägger räkorna och rör om, glöm ej att krydda!
Många säger att man inte ska ha parmesan när det är skaldjur i pastan, men jag gillar det så kör på om du gillar parmesan!
MRS WHITE |MAGISK SÅS | HUMMUS MED CITRON & PERSILJA
Ingredienser:
Recept för fyra personer
1 vitlöksklyfta, riven
1 burk kikärtor
1 tsk tabasco
½ kruka persilja
1/2 tsk spiskummin
2 msk pressad citronjuice
zest från en citron
3 msk olivolja
1 msk sesampasta
salt och peppar
Gör såhär:
- Häll av spadet till kikärtorna och blanda med resten av ingredienserna i en mixer till en slät sås
- Förvara sedan burken inplastad i kylskåp
MISS ROSÉ | TVÅ MATCHANDE RECEPT | EN MAGISK SÅS
Miss Rosé är ett friskt och bärigt rosévin gjort på druvorna sangiovese och nero d’Avola. Vinet har en fräsch och bärig smak med inslag av röda och vita vinbär, smultron, vattenmelon, rosor, färska örter och blodgrapefrukt. Miss Rosé är ungdomlig, lekfull och passar perfekt att ta med till spontana fester och middagsbjudningar.
Producent: Poderi dal Nespolo
Ursprung: Italien
Druvor: Sangiovese och nero d’Avola
Artikelnummer: 51584
Pris: 229 kr
Volym: 3000 ml
Förpackning: Bag in Box
Övrigt: Ekologiskt och veganvänligt
Passar till: Serveras som sällskapsdryck eller till rätter av fisk, kyckling eller sallader.
Serveras bäst vid 6-8°C
MISS ROSÉ | RECEPT | GRILLAD GRÖN SPARRIS MED CITRONSMÖR & ÖRTER
Ingredienser:
Recept för fyra personer
- 400 g grön sparris
- 100 g smör, rumstempererat
- 1 påse späda salladsskott
- 1 1/2 citron
- 1 msk champagnevinäger
- salt och vitpeppar
- ¼ kruka basilika
- 4 kvistar oregano
- olivolja
Gör såhär:
- Börja med att skära eller skala bort den nedre delen av sparrisen
- Vispa smöret i ca 10 min, riv sedan ner zest av en hel citron, vinäger, salt och peppar.
- Grilla sparrisen på medel till hög värme i ca 1-2 minuter
- Blanda örterna med salladen och lite olivolja, salt och peppar
Servera allt med det ljuvliga smöret, om man vill kan man riva lite parmesan över för extra effekt!
MISS ROSÉ | RECEPT | INKOKT LAX MED BASILIKAPRESSGURKA & CITRONMAJONÄS
Ingredienser:
Recept för fyra personer
4 bitar lax
1 gurka
3 citroner
1 kruka basilika, strimlad
1 dl majonnäs
strösocker
ättika
vatten
salt & vitpeppar
rosépeppar
Gör såhär:
- Koka upp ½ liter vatten, lös upp 1 dl socker i det kokande vattnet tillsammans med 4 cl ättika, rosépeppar, saft och zest från en citron och två matskedar salt i vattnet
- Lägg laxen i en djup form och häll över den varma lagen, täck med folie, när laxen svalnat är den färdig
- Koka upp 3 dl vatten och blanda med saft från ½ citron, 3 cl ättika och ½ dl socker, låt svalna något
- Skiva upp gurkan i lite grövre skivor, tillsätt rikligt med strimlad basilika och låt det sedan marinera tillsammans
- Riv zest från en citron och blanda det med majonnäsen, krydda rikligt med svartpeppar och lite salt
- Dela citronen i 4 klyftor till serveringen
- Nu är det dags att lägga upp, servera gärna med färskpotatis
MISS ROSÉ | MAGISK SÅS | VISPAD TOMAT- OCH BASILIKACRÉMEFRAICHE
Ingredienser:
- 3 dl crèmefraiche
- 2 msk tomatpesto
- 10 st basilikablad
- 1 vitlök
- salt och peppar
Gör såhär:
- Vispa creme fraichen i ca 5 min tills den börjar och tjockna, lägg i resten av ingredienserna och vispa ytterligare ett par minuter
Detta är en luftig, krämig sås helt underbar till både grönsaker, vegetariskt, fisk och ett glas rosé vin.
CAMILLA | KÄRT ÅTERSEENDE PÅ NESPOLI
Efter en lång tid av präglad av pandemi och begränsningar, kunde Camilla äntligen besöka Nespoli för att hälsa på vännerna och kompanjonerna på Poderi dal Nespoli. En resa fylld av nya lärdomar, arbete men självklart även lite tid för njutning och god mat!
PODERI DAL NESPOLI
Egendomen Poderi dal Nespoli är belägen mitt i Italiens kulinariska hjärta, Emilia-Romagna. Här har släkten Ravaioli producerat vin sedan 1929. I dag äger Poderi dal Nespoli 110 hektar mark i området kring Nespoli. Det nyrenoverade vineriet är en upplevelse i sig, här förenas historia och tradition med toppmodern teknologi. All odling och produktion sker enligt en hållbar inriktning och Camillas viner är ekologiskt certifierade och även veganvänliga.
Emilia-Romagna har en stolt mat- och vinkultur som sträcker sig långt tillbaka. De regionala specialiteterna som balsamvinäger, parmaskinka, mortadella och inte minst parmesanost är sedan länge oumbärliga på tallriken. Viner från trakten passar givetvis ypperligt till denna matkultur.
I samarbete med Lively Wines
Vill du ha fler vinsmarta tips och recept? Missa inte att prenumerera på vårt populära nyhetsbrev.