Cookalong med Sofia Henriksson – Toast Skagen och bubbel
LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 10 DECEMBER KL 18.30:
MOUSSERANDE VIN, CHAMPAGNE OCH VÄRLDENS BÄSTA TOAST SKAGEN!
Klicka här för att komma till eventet med sändningen!
Avsnittet kan även ses här på hemsidan när sändningen har startat.
Vinerna vi provar:
• Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020 – här hittar du vinet!
• Champagne Taittinger Brut Réserve 750 – här hittar du vinet!
• Champagne Taittinger Brut Réserve 375 ml – här hittar du vinet!
Vinerna ingår i Systembolagets fasta sortiment och finns i de flesta butiker. Om vinerna inte finns i din närmaste butik kan du beställa dem. Gör det i god tid före sändningen om du vill prova med oss!
Vi är glada att välkomna Sofia Henriksson tillbaka till studion för att tillsammans med Nicke fixa till den bästa tänkbara versionen av en Toast Skagen, det vill du inte missa! Sofia vann Sveriges Mästerkock 2020, har mat ända ut i fingerspetsarna och har minsann gästat Nicke tidigare, då såg det ut enligt ovan.
Den här gången är det festliga bubblor som ska provas till den klassiska toasten – champagne från det anrika huset Taittinger. Vinet passar utmärkt till nyårsfavoriten som Nicke och Sofia presenterar, recept hittar du nedan. Sofia bjuder även på sina bästa dipprecept till mousserande vinet Sparkling Chenin Blanc från Mulderbosch i Sydafrika. Utmärkta tips inför stundande helger.
Vi ses fredagen den 10 december!
Taittinger Brut Réserve
Vinet är en klassisk druvblend från Champagne, med elegant och frisk smak med inslag av citrus, mineralitet och viss nötighet. Jordmånen är kalkrik, vilket bidrar till den fina mineraliteten. Druvorna kommer från ett fyrtiotal olika byar i Champagne och en viss andel kommer från Grand Cru-lägen med den högsta klassningen. Vinet har legat minst 36 månader på jästfällningen, vilket ger brödighet och nyanser av nougat.
Taittinger Brut Réserve
• Här hittar du vinet!
Land/region: Frankrike, Champagne
Producent: Taittinger
Druva: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
Alkoholhalt: 12%
Vinstil: Mousserande torrt vitt vin
Karaktär: Fruktig, frisk smak med inslag av gula äpplen, rostat bröd, citrus, mineral och nougat
Nr: 7422 (finns även som halvflaska)
Pris: 449 kr (halvflaska 249 kr)
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc
Mulderbosch är en populär och välkänd producent med många vinstilar i portföljen – nu senast ett mousserande vin på Sydafrikas signaturdruva Chenin Blanc. Låg sockerhalt gör att vinet passar fint både som sällskapsdryck och till lättare mat. I doft och smak finns äpplen, citrus och mogna, vita päron som ger en fyllig och fruktigt smakrik karaktär.
Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc 2020
• Här hittar du vinet
Land/region: Sydafrika, Western Cape
Producent: Mulderbosch
Druva: Chenin Blanc
Alkoholhalt: 13,5%
Vinstil: Mousserande torrt vitt vin
Karaktär: Fruktig smak med inslag av gula äpplen, ananas, citrus, päron och persika
Nr: 7591
Pris: 99 kr
Klassisk Toast Skagen by Sofia och Nicke
KLASSISK TOAST SKAGEN
Recept av Sofia Henriksson och Nicke Tuomela
Ingredienser:
300 g skalade räkor
2 dl majonnäs
2 msk finhackad dill
1 msk riven pepparrot
5 droppar tabasco
svartpeppar
dill till garnering
4 skivor ljus formfranska
50 gr smör till stekning
1 citron
Gör såhär: Blanda dill, majonnäs, pepparrot, tabasco och några droppar citron i en större bunke, tillsätt sedan räkorna (se till att räkorna runnit av om du använder burkräkor).
Skär fyra fina klyftor av citronen och stek brödet i rikligt med smör tills det blir gyllenbrunt på medelvärme. Dela upp skagenröran på fyra tallrikar och forma som ett större ägg, lägg till citronklyfta dela bröden och lägg vid sidan om skagenröran, garnera med dillkvist.
VEGANSK SKAGEN
Ingredienser:
1 dl vegansk majonnäs
1 stor palsternacka
1/2 rödlök
3 msk tångkaviar
1 dl dill, finhackad
1 nypa cayennepeppar
1 msk riven pepparrot, färsk
1/2 citron, saft och zest
Salt
Svartpeppar
Gör såhär: Dela palsternackan i små bitar. Koka kort tills de blir mjuka och skölj i kallt vatten. Finhacka dill och rödlök. Blanda ihop alla ingredienser till skagenröran.
Tre magiska dippsåser till glöggminglet eller festen
Tre goda dippsåser som går utmärkt att servera med lättsaltade chips, smörstekt brioche eller crostini, komponerade av Sofia Henriksson. Här följer en hälsning från Sofia!
”Strunta i att köpa färdig dipp och blanda enkelt din egen istället, sån lyx! Hemma hos mig serverar jag dessa dippsåser tillsammans med Mulderbosch Sparkling Chenin Blanc som har en frisk, fruktig smak med inslag av Granny Smith-äpplen, vita päron och citrus. En så fin smakkombination! Vinet passar även som aperitif eller med fisk, ljust kött och sallader. Fredag 10 december serverar jag dippsåserna och gör en otrolig Skagen tillsammans med Nicke Tuomela och så provar vi vinet till. Häng med!”
GETOSTDIPP
200 g getost
1 dl creme fraiche
1 dl färskost
1 tsk honung
1 citron, zesten
1 nyps salt
Gör så här: Mosa chèvre med en gaffel och blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt. Vill du kan du även lägga dippen i en ugnssäker form och grädda i 10 minuter i 175 grader, så får du en varm dipp som är särskilt god med lite fikonmarmelad.
FRANSK LÖKDIPP
3 gula lökar
2 msk smör (att steka i)
1 tsk lökpulver
1 dl majonnäs
200 g färskost
1 dl gräddfil
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk paprikapulver
1-2 tsk salt
Gör så här: Finhacka löken. Stek i smör i 20 minuter tills den nästan är helt karamelliserad. Låt svalna något och blanda med resterande ingredienser.
ÖRTDIPP MED CITRON OCH SALLADSLÖK
2 salladslökar
2 dl gräddfil
1 dl färskost
1/2 dl finhackad dill
1/2 dl finhackad persilja
1/2 dl finhackad basilika
1/2 dl gräslök
1 citron, zesten
1 tsk svartpeppar
Salt
Gör så här: Strimla salladslöken och blanda samtliga ingredienser. Smaka av med salt.
Mer om Taittinger
Taittinger är en anrik firma i Champagne med lång tradition av att framställa förstklassiga mousserande viner. Som odlare och producent har Taittinger fokus på hållbarhet och arbetar bland annat för att bevara den biologiska mångfalden i vingårdarna. En av metoderna för att minska behovet av bekämpningsmedel är att låta gräs växa mellan raderna av vinrankor. Gräset bevarar fukt i jorden och skapar bättre balans. Denna teknik används i dag av många mindre odlare som arbetar hantverksmässigt, men är unik för en så stor producent som Taittinger, med hela 288 hektar odling. Ansvarsfull hantering av vatten, gödningsmedel och avfall samt ett minskat koldioxidavtryck tillhör arbetet och har gett två hållbarhetscertifieringar, ”Viticulture Durable en Champagne” och ”Haut Valeur Environnemental”.
Mer om Mulderbosch
Även Mulderbosch arbetar långsiktigt hållbart, miljömässigt och socialt. Mulderbosch Vineyards är delaktiga i Integrated Production of Wine (IPW), ett frivilligt hållbarhetssystem med fokus att bevara inhemsk mark och använda ansvarsfulla odlings- och produktionsmetoder. Långsiktiga relationer med utvalda odlare innebär druvor från vingårdar som sköts på samma ansvarsfulla sätt.
Glas och utrustning i provningen
Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.
Vid matlagning är kvalitetsredskap nyckeln till bra resultat. Vi väljer gärna knivar, kokkärl och stekpannor från erkända kvalitetsmärket Fiskars, som står för moderna produkter av högsta kvalitet. Mer om Fiskars hittar du här. Läs gärna också Nickes stektips och den populära knivguiden.
Provningen hålls i samarbete Briscapo/Spiegelau och Fiskars.