fbpx

Medelhavsmiddag ”family style” med Ricasoli och Markiz

Nu ska vi till Italien, närmare bestämt Chianti Classico, och testa regionens stora druva Sangiovese. Låt oss presentera Brolio från Barone Ricasoli, producenten som står för många hundra års vintradition. Släkten fixade själva receptet på en chianti och arvet har förvaltats väl. Hur spännande är det då inte att ordna ett kulturellt möte mellan öst och väst i dessa Medelhavstrakter? Vi låter italienaren Brolio möta mat från Marocko – Nicke Tuomela gästas denna gång av Markiz Tainton. Välkommen den 2 juli – registrera dig på Facebook-eventet via knappen!


I glaset blir det Brolio Chianti Classico – Markiz, vad blir det för mat?


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 2 JULI KL 18.30: MEDELHAVSMIDDAG FAMILY STYLE
• Klicka här för att komma till eventet med provningen!

Vinet i provningen:
• Brolio Chianti Classico 2019 från Ricasoli – här hittar du vinet!

När Markiz Tainton gästar Nicke Tuomela för provning av ett italienskt vin blir det ”cross over” av speciell modell. Marocko i matväg möter Toscana och vin på druvan Sangiovese i en riktigt härlig kombo – det blir medelhavsmiddag family style!

Markiz är en färgstark och smaksäker matprofil med många strängar på kastrullen och Brolio Chianti Classico är en trevlig personlighet som öppnar famnen för många smaker och rätter med influenser från Medelhavstrakter. Lika sympatisk är tanken som Markiz utgår ifrån i sin matlagning – det ska vara enkelt att dela och uppleva smakerna tillsammans. Tradition, omsorg om matkvalitet och tid för familjemåltider, det har Marocko och Italien gemensamt. Klart det blir ett toppenmöte mellan västra och östra sidan av Medelhavet – specialrecept by Markiz hittar du nedan. Häng med den 2 juli klockan 18.30!


Allt om vinet i provningen

Chianti Classico betyder att vi är i hjärtat av denna älskade vinregion som levererar fantastiska viner på druvan Sangiovese. Ursprunget betyder även att det ska vara just Sangiovese som står för merparten av druvinnehållet och i Brolio Chianti Classico är det 80 procent. Merlot och Cabernet Sauvignon är de två internationella, välkända druvorna som adderas för att mjuka upp och addera fruktighet. Druvorna kommer från vingårdar i Gaiole på 350 till 400 meters höjd.

Ricasolis recept på chianti har verkligen fallit väl ut – producentens viner är uppskattade klassiker och Brolio är ett riktigt husvin att alltid ha på lut i hemmahyllan. Lättdrucket och samtidigt strukturerat med fin fruktighet och en djup ton med ursprungstypiska drag, fina tanniner och viss vaniljsötma från faten.

Brolio Chianti Classico 2019 – här hittar du vinet!
Ursprung: Italien, Toscana
Druvor: Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon
Alkohol: 13,5%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Kryddig och mustig
Karaktär: Nyanserad och kryddig smak med fatkaraktär, toner av mörka körsbär, salvia, plommon och kanel.
Artikelnummer: 2705
Pris: 129 kronor
Passar till: Kötträtter, kallskuret, pasta, vegetarisk med ost och färska örter


Pulled beef ”family style” med mustig tomatsås och kall citronkräm

Recept Markiz Taiton
Ingredienser för 4-6 portioner
1.5 kg högrev, kalv eller nöt
1.5 tsk salt
1 tsk torkad basilika 
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk lökpulver
0.5 tsk vitlökspulver
2 tsk tomatpuré 

Tomatsås 
1 st gul lök, hackad
3 st vitlöksklyftor, pressade
1 msk rapsolja
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk oregano
0,5 tsk rökt paprikapulver
1 röd chili 
2 dl rött vin
0,5 tsk salt
400 g krossade tomater

Grillade grönsaker 
3 färska rödlökar
1 gul paprika
1 röd paprika
1 squash
4 tomater, gärna plommontomater
Olivolja

Citronkräm
2 dl crème fraîche
1 dl olivolja
1 citronzest
*1-2 tsk Harissa , 1 dl riven parmesanost, 2 msk torkad basilika
Salt och peppar  

Gör så här
Börja med att skölja av köttet i kallt vatten och torka det med lite hushållspapper. Putsa bort eventuella hinnor och senor. Blanda sedan alla kryddor till en rub. Pensla köttet med ett tunt lager tomatpuré runt om och pudra sedan på ruben runtom. Lägg köttet i en plastpåse och kläm ur all luft. Förvara i kylen över natten.

Tomatsåsen 
Fräs gul lök och vitlök på medelvärme i olja. Tillsätt kryddorna och det röda vinet. Låt puttra fem minuter. Tillsätt krossade tomater och låt puttra minst 10 minuter. Gärna längre. Smaka av med ytterligare salt om det behövs.

Kött fortsättning
Tänd upp grillen och förbered den för indirekt grillning på ca 110°C. När den nått rätt temperatur läggs köttet på. Låt det ligga tills innertemperaturen nått mellan 90°C och 95°C. Det är färdigt när temperatursonden kan vickas fram och tillbaka utan nämnvärt motstånd.

Grillade grönsaker 
Dela löken på mitten, skär paprikan i mindre bitar, skiva squashen och dela tomaterna. Pensla grönsakerna med olja. Grilla dem runtom över glöd så de blir mjuka och får fin färg. Grilla tomaterna sist eftersom det går snabbt.

Citronkräm
Vispa crème fraichen och tillsätt olivoljan. Riv i citronskalet och smaksätt med valfri smaksättning*, se ovan. Salta och peppra. Ta av köttet och vira in det tätt i aluminiumfolie. Vira sedan in det i en handduk och låt det vila i en timme. Öppna paketet och dela köttet, blanda sedan med de grillade grönsakerna i tomatsåsen. 

Toppa med krämen och servera med grillat bröd! 



Möt Barone Ricasoli och ett fantastiskt vinarv


Hos Ricasoli finns en vintradition som går tillbaka rejält i tiden, ända till år 1141. Släkten Ricasoli tog över Castello di Brolio i byn Gaiole i Chianti för snart 900 år sedan. Vinet kom att spela en viktig roll i jordbruket och genom historien har Ricasoli haft stor inverkan på utvecklingen av av chianti som vin. I mitten av 1800-talet fanns Bettino Ricasoli, dåvarande premiärminister och även kallad järnbaronen, vid rodret. Det var Bettino som utvecklade receptet för Chianti Classico, sedan dess regionens viktiga vinarv. Francesco Ricasoli tog över verksamheten 1994 och driver nu vingården som nummer 32 i rakt nedstigande led.

När Franceso tog över kom ytterligare ett stort kvalitetslyft och som vinproducent går Ricasoli i täten för en modern inriktning med fokus på hållbarhet. År 2020 erhöll Ricasoli en speciell hållbarhetscertifiering, Equalita, som kvitto på ett gediget arbete i denna riktning. Målet är högt satt, Francesco har siktet inställt på noll miljöpåverkan av verksamheten. Exempelvis återvinns allt organiskt material i ett cirkulärt system och biologisk mångfald i vingården prioriteras för bästa miljömässiga balans.

Ricasoli driver även forskning om kloner av druvan Sangiovese och kan på så sätt få fram intressanta toppviner på utvalda kloner och utveckla vinarvet. Den stora vinportföljen är både klassisk och innovativ. Här finns viner i olika stilar som med sin olika personligheter bär alla de önskade dragen av ursprunget Toscana.


Glasen vi plockar fram

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Brolio Chianti Classico 2019

129 kr