fbpx

Med fokus på terroir – en vild nyhet i naturlig kostym

Nu är det dags att prata både terroir och naturvin, riktigt intressant. Men vad betyder egentligen dessa begrepp? Och hur får varje vin sin unika smak – vilka är faktorerna som ligger bakom de nyanser du hittar i glaset? Det här blir hur spännande som helst att reda ut. Det ska vi göra i en livesänd provning den 15 oktober tillsammans med ett nytt, vitt naturvin tillverkat av ekologiskt odlade druvor, helt rent och klassiskt i sin stil. Vi säger välkomna – till Terroir Sauvage Blanc och till dig!


Varifrån får vinet sin smak? Vi berättar och presenterar nya vinet Terroir Sauvage Blanc.


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 15 OKTOBER KL 18.30:
SÅ FÅR VINET SIN UNIKA SMAK!
• Klicka här för att komma till eventet på Facebook där livesändningen strömmas!
Avsnittet kan även ses här på hemsidan när sändningen har startat.

Vinet vi provar:
• Terroir Sauvage Blanc – här hittar du vinet!

Vinet är en ordervara. Tänk på att beställa hem det till din valda Systembolagsbutik i tid före sändningen, om du vill prova med oss.

Nu handlar det om terroir, det vill säga alla faktorer på platsen där vinrankan växer och som bidrar till att sätta prägel på druvor och i nästa steg vin. Delar av vinproduktionen vägs också in när det gäller att förvalta den unika karaktären druvan har med sig. När receptet är det rätta är det läge att snurra på vinglaset, sniffa och tala terroir på allvar.

Det ska vi minsann göra i en livesänd vinprovning där vi presenterar den spännande nyheten Terroir Sauvage Blanc, ett naturvin från vitvinsspecialisten Frankrike på en härlig druvblandning. Mer om vinet hittar du nedan. Dags att välkomna det äkta uttrycket och prata om alla faktorerna som ligger bakom resultatet – som i detta fall är vin med klassisk och ren smak. Självklart kommer Nicke Tuomela även att tipsa om läcker mat till det vinet – välkommen den 15 oktober!

Tips: Lägg till sändningen i din kalender – ladda ned inbjudan här!

Allt om Terroir Sauvage Blanc

Ett ekologiskt naturvin, kan det bli bättre i hållbarhetens namn? Till att börja med är druvorna ekologiskt odlade i vingårdar där naturgödsel används. En strävan är även att vingården ska vara i balans med biologisk mångfald. Därtill får musten jäsa med hjälp av den naturliga jäst som finns på druvans skal, istället för industritillverkad jäst. Då följer uttrycket från platsen med på allra bästa sätt, hela vägen fram till ditt vinglas.

Resultatet är ett generöst och smakintensivt vin där druvorna Vermentino, Viognier och Rousanne ger en läcker mix av citrus, päron, aprikos och mineralitet. Torrt och friskt med härlig personlighet, utan de avvikande drag vissa naturviner kan ha. I doft och smak är det ett klassiskt vin med rena toner och fräsch frukt.

Terroir Sauvage Blanc 2020
Här beställer du vinet!
Land/region: Frankrike
Druva: Vermentino, Viognier, Rousanne
Alkoholhalt: 14%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Torrt och friskt vitt vin
Karaktär: Citrus, aprikos, päron, mineral
Passar till: Smakrika rätter på fisk och skaldjur, asiatisk mat, smakrikt vegetariskt
Övrigt: Ekologiskt, naturvin, veganvänligt
Nr: 53098
Pris: 119 kr

Terroir Sauvage Blanc – ekologiskt naturvin möter mat

Med ett smakrikt, fruktigt naturvin i glaset lägger vi gärna smakrika, fräscha rätter på tallriken. Tänk vit grillad fisk eller gratinerade skaldjur med massor av färsk citron. En kycklingsallad med citron och torkade aprikoser är inte dumt, eller en smakrik, helt vegetarisk rätt. Musslor är också ett förträffligt val – Nicke Tuomela har tagit fram ett passande recept till vinet.

Under videoklipp hittar du receptet i textform.

Moules Marinière
1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar, finhackade
2 klyftor vitlök, finhackade
5 cl olivolja
2 dl vitt vin
2 dl fiskfond eller en tärning och vatten
2 dl vispgrädde
Salt, peppar
2 msk hackad persilja till garnering

Så här gör du: Tvätta blåmusslorna noga under rinnande vatten. Fräs schalottenlök och vitlök i olivoljan och tillsätt blåmusslorna. Häll på vin, fond och grädde. Lägg på lock och låt koka i 2-3 minuter, eller tills musslorna är färdiga och har öppnat sig. Salta och peppra. Lyft ur musslorna och låt soppan koka ner lite för att koncentrera smaken , fördela musslorna, häll över soppan och garnera med persilja. Servera tillsammans med ett gott surdegsbröd!


Glas och utrustning i provningen

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

Vid matlagning är kvalitetsredskap nyckeln till bra resultat. Vi väljer gärna knivar, kokkärl och stekpannor från erkända kvalitetsmärket Fiskars, som står för moderna produkter av högsta kvalitet. Mer om Fiskars hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Urban Wines, Briscapo/Spiegelau och Fiskars.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Terroir Sauvage Blanc 2020

119 kr

Terroir Sauvage Blanc 2020

119 kr