fbpx

Tips – så här matchar du mat och vin

Ett plus ett kan bli tre i vår vinmatematik. Du väljer vinet och sätter den perfekta maten till det. Eller så är menyn utgångsläget när vinerna väljs. Om mötet blir riktigt bra förhöjer maten vinet och tvärtom, med en extra dimension som resultat. Det finns förstås några fallgropar också, kan vara bra att ha koll på dessa för att ge både mat och vin sin rätta chans. Liten lathund följer nedan.

Godaste köttbullarna i tomatsås – vilket vin väljer du?

En härlig rätt med mustig smak, men utan hetta. Vi föreslår rött vin med lite strävhet, exempelvis en sangiovese. Tomatsåsen innehåller riven parmesan, det mjukar upp. Ringlar du lite olivolja på det hela plus lite extra riven parmesan, så blir det toppen för att möta vinets strävhet. Receptet hittar du nedan.

Spiegelau glas

Så funkar vin och mat i kombination

Vad är smak i sammanhanget, egentligen? Oavsett vad vi äter så kan det bara smaka salt, surt, beskt, sött eller umami. Vi beskriver ofta smak genom att nämna råvaran. Kanske är det därför vi ibland upplever mat och vin i kombination som något krångligt. Hallon exempelvis, det är namnet på ett bär som smakar sött och surt. Det är först när vi kopplar på syn, känsel och doft som vi kan urskilja att det är ett hallon. En spännande insikt, eller hur? För att göra det något lättare följer här några grundregler.

Fett, salt och syra är mjukgörare och tonar ned dryckens hårda sidor som strävhet, beska och syrlighet.

Sötma, beska, umami och hetta ökar dryckens hårda sidor och minskar sötma och fruktighet i drycken.

Sträva, röda viner – fett och salt gör susen. En klick aioli, en gräddig sås, lite olivolja på toppen eller gratinerad ost. Allt beroende på rätten.

Lätta, röda viner – servera inte det som är för tungt, utan gå på kallskuret, en sallad, en vegetarisk rätt eller kanske vit fisk – passar till lätt rött med lite struktur.

Vitt, och krispigt med bra syra – skaldjur är tipset. Fräscht möter fräscht. Vit fisk i neutral form, gärna med lite citron på toppen, blir fint.

Vitt av fylligare modell – mer smakrika vita viner, kanske med toner av ek, klarar en maffigare fiskrätt med smörstekt svamp eller annat krämigt tillbehör.

Stark mat – gå på ett vitt vin med en gnutta sötma eller ett fruktig rött utan strävhet, det ger bästa upplevelsen.

Sist min inte minst… Satsa på enkelhet och förberedelse. Mer tid åt gästerna och mindre stress ger en mer positiv upplevelse av både mat och dryck.

RECEPT PÅ KÖTTBULLAR I TOMATSÅS MED PARMESAN

Till köttbullarna
500 gram blandfärs, 1 finhackad gul lök, 1 dl mjölk, 2 msk ströbröd, 1 ägg, 0,5 tsk malen svartpeppar, 1,5 tsk salt, olja till stekning.

Till tomatsåsen
2 msk olivolja, 2 pressade vitlöksklyftor, 1 gul lök, 2 tsk torkad och malen grönpeppar, 400 gram krossade tomater, 2 dl vatten, 1 nypa socker, 100 gram riven parmesan, 1 kruka basilika, olivolja.

Köttbullar
• Blanda mjölk och ströbröd i en bunke, låt svälla 3 min.
• Blanda färs, lök, ägg, svartpeppar och salt, forma stora köttbullar, cirka 12 st (för 4 portioner).• Bryn köttbullarna i en stekpanna i olja tills de är gyllenbruna.

Tomatsås
• Hetta upp olivolja i en kastrull, tillsätt vitlöksklyftorna och löken, fräs på låg värme tills allt blivit mjukt.
• Tillsätt krossade tomater och låt koka ihop cirka 15-20 minuter.
• Smaka upp med salt, peppar, en nypa socker.
• Lägg i köttbullarna, strö över riven parmesan och basilika, ringla lite olivolja över det hela.
• Servera med pasta eller polenta.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email