fbpx

Massor av matinspiration till sommarens rosé La Galope

Dags för sommarvin i trädgård, på balkong och altan och det får gärna vara rosa. Sydvästra Frankrike levererar smakrik, bärig rosé på tuffa druvan Malbec, inte dumt. La Galope var namnet. Det här är inte bara bersåvin, vinet funkar förträffligt till sommarrätterna. Vi har bjudit in matprofiler som har fått sätta bästa smakerna till La Galope – lättlagad och förträffligt god inspiration kommer här!


Specialrecept till sommarfavoriten La Galope

Visst kan vi dricka rosé året om, det ska betonas. Men det är ändå lite extra speciellt när rosésäsongen anländer, rosa vin signalerar tiden vi har längtat efter. Nu ska här passas på att njuta av rosé. Vi väljer ett vin som har en bred palett och som funkar både i berså och på middagsbord. Ett riktigt bra pratvin och samtidigt ett väldigt flexibelt matvin, det känns som säsongens rätta koncept. Vinet? Ja, det är La Galope, förstås. Rosé från södra Frankrike, med rätta tonen och bästa priset. En klar sommarfavorit, med andra ord.

Ett glas på verandan med lite tilltugg i form av lantchips med smetana och löjrom, eller bara en god nötblandning, det är inga konstigheter. Att sätta mat till vinet är inte heller svårt, men vi vill gärna bjuda på massor av härlig inspiration från matfantaster med fina, välfyllda konton på Instagram. Anna Andersson och Lotta Öström är de snitsiga, matfrälsta inspiratörerna som levererar specialkomponerade smarrigheter till La Galope – kolla bara nedan!


Allt om La Galope


La Galope Rosé 2020

Vi laddar upp och fyller vinhyllan med riktigt somrig och prisvärd rosé att ha på lut. Vi har tagit oss till sydvästra Frankrike, närmare bestämt Côte de Gascogne. I den här regionen jobbas det gärna med druvan Malbec, en riktigt tuffing som har sitt ursprung i Bordeaux och är något av signaturdruva i Argentina. Malbec älskar sol och södra Frankrike, här mognar och utvecklas druvan fint. En annan finess är att Malbec har tjockt skal och kort pressning räcker därför för att sätta färg och karaktär på vinet. La Galope har även fått visst tillskott av klassikerna Cabernet Franc och Cabernet Sauvignon, för bästa balans. Vinet har bara legat på ståltank, inga ekfat alltså, för att premiera fruktig fräschör.

La Galope Rosé 2020 – här hittar du vinet!
Ursprung: Frankrike, Côtes de Gascogne IGP
Druvor: Malbec, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Alkohol: 9,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Fruktig rosé
Karaktär: Bärig, frisk och ung smak med toner av smultron, färska örter, blodgrape och rabarber.
Artikelnummer: 2258
Pris: 79 kr
Passar till: Aperitif, vegetariska rätter, buffé, fågel



Fullt av matinspiration från våra kreatörer

Lotta Öström och Anna Andersson är våra roséälskande matinspiratörer – ingen tokig titel eller uppgift – med konton på Instagram under adresserna nedan. Vi gav alltså tjejerna uppgiften att sätta varsin passande sommarrätt till La Galope. En utmaning som Lotta och Anna tog sig an med glädje och här kommer skräddarsydda rätter till vårt rosa vin. Mer inspiration hittar du såklart på respektive konto. Följ med!

Lotta Öström, @lottaostromsmat
Lotta är matfantasten från löjromsriket Kalix. Tillika matinspiratören som deltog i Sveriges Mästerkock 2018 och slutade på en fjärdeplats. Lotta lagar mat med en massa kärlek, gärna utomhus över öppen eld, och hos Lotta är älg en favorit på tallriken. Skogens skafferi lockar i stort och svampplockning ger en annan favoritingrediens till maten. Nu bjuder Lotta på en specialkomponerad laxsallad med ljummen mandelpotatis, en klockren kombo till vinet.

Anna Andersson, @anax_skafferi
Anna Andersson lagar det mesta och är en helt vanligt hemmakock, som hon själv säger. En ovanligt snitsig sådan, i alla fall. I köket blir det gärna grönt från egna trädgården i Strängnäs eller rätter på viltkött. Anna menar att mat och dryck ska njutas tillsammans och maten får gärna vara fint dekorerad med blommor och blad för bästa helhetsupplevelse. Till La Galope har Anna komponerat en både vacker och god rätt på lax och dillbulgur.

Mia Rehn, @mmmrecept
Mia är mat- och vinnörden som odlar grönsaker i växthus och pallkragar så att det står härliga till. De egna rätterna som lagas dekoreras ofta med ätbara blommor för upplevelsens skull. Mia söker gärna egna upplevelser på restaurang, här hämtar hon inspiration och vill gärna bli överraskad. Till vinet La Galope blir det Kyckling Tonnato.


Ljummen mandelpotatissallad med rökt lax, löjrom och brynt smör

Recept Lotta Öström @lottaostromsmat
Det här behöver du:
900 g mandelpotatis
450 g rökt lax
100 g sparris
100 g sockerärtor
65 g rucola
1 klick smör
Salt, flingsalt
1 rejäl näve dill
Toppa med:
100 g brynt smör
5- 6 st rädisor
4 msk fint skivad salladslök
3 msk löjrom
4 msk Philadelphiaost
Grovmalen svartpeppar

Gör så här:
Skölj och koka potatisen ett par minuter i lättsaltat vatten. Tag upp den och låt svalna något innan du delar den i bitar. Skär även sparrisen och sockerärtorna i lagom stora bitar. Smält en klick smör i en stekpanna och stek potatisen tills den är gyllene. När potatisen nästan är klar, lägg i sparrisen och sockerärtorna och låt steka med ett par minuter, strö över flingsalt. Tillsätt rucolasalladen och finhackad dill samt bitar av den rökta fisken och blanda om försiktigt.

Toppingen:
Bryn smöret tills det är gyllene och doftar nötigt. Skiva rädisorna tunt på mandolin och skiva salladslöken fint.

Servering:
Lägg upp på tallrikar och garnera med rädisorna och salladslöken. Ringla över det brynta smöret och klicka på löjrom och Philadelphiaost samt några kvistar dill. Avsluta med ett par varv med nymald svartpeppar över det hela.

Sallad på varmrökt lax med dillbulgur

Recept Anna Andersson @anax_skafferi
Dillbulgur
Det här behöver du:
1 msk smör
4 dl bulgur
1/2 dl finhackad dill
3 fint strimlade salladslökar
8 dl grönsaksbuljong
2 msk kapris

Så här gör du:
Smält smöret i en kastrull, häll i bulgur och dill, fräs någon minut. Tillsätt salladslök, kapris och buljong. Koka under lock enligt anvisningen på bulgurpaketet. Sila av eventuellt överskott av vätska, låt svalna.

Laxsallad
Det här behöver du:

200-300 gram varmrökt lax
En påse babyspenat, ca 70g
1 fpk sockerärtor, ca 150g
1 knippe rädisor
2 st rödlökar
2 st ägg, kokta
2 msk kapris
Ev. ätbara blommor

Så här gör du:
Ta bort skinnet och det bruna från laxen, dela i mindre bitar. Ansa sparris, sockerärtor och rädisor. Koka dem snabbt i lättsaltat vatten (1-2 min), kyl dem därefter i kallt vatten. Dela i mindre bitar. Skala löken och skiva tunt. Kvarta de kokta äggen. Blanda alla ingredienserna med kall dillburgur.

Lägg upp på ett stort fat och toppa med äggen, lite mer kapris och gärna lite ätbara blommor. Servera gärna denna superenkla romsås till salladen: Blanda 1 burk crème fraiche med en burk stenbitsrom samt 1 dl finhackad gräslök och dill. Smaka av med salt och peppar.

Kyckling Tonnato

Recept Maria Rehn @mmmrecept
En riktigt fräsch vår- eller försommarsallad som är lätt att tillaga och som är supergod. Dessutom går den utmärkt att
förbereda. Använd antingen urbenad lårfilé från ekologisk kyckling eller kycklingbröst. Kycklinglår blir saftigare.

Det här behöver du:
Kycklinglårfilé, urbenad
Salt och peppar
En klick smör
En liten bit citron utan skal
Grovhackad vitlök
Kycklingbuljong, pulver eller tärning
Vitt vin
Salvia
Dessutom:
Ruccolasallad
Krispig sallad
Tomater, färska och ugnsbakade
Någon mild lök, t ex silverlök eller isad rödlök
Rädisor
Cocktailkapris
Sås eller dressing:
1 burk tonfisk i olja
2-3 msk kapris, små + 1 msk spad
Citronzest
1 dl olivolja
2 löskokta ägg
5 sardellfiléer

Så här gör du:
Använd om möjligt en sousvide och ställ den på 63°C. Krydda kycklingen med salt och peppar och lägg den i en vacuumpåse tillsammans med en klick smör, citron, vitlök, buljong, vitt vin och salviablad. Förslut påsen och kör på 63°C i ca 1 1/2 timme. Mixa alla ingredienser till såsen. Smaka av.

Lägg upp de olika salladssorterna på ett serveringsfat, placera den uppskurna kycklingen ovanpå och toppa med
kapris, tomater, lök och rädisor. Servera såsen/dressingen vid sidan om. Rosévinet La Galope passar utmärkt till den fräscha kycklingsalladen.






Glasen vi plockar fram

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här. Till La Galope använder vi gärna:

• Willsberger Anniversary Vitvinsglas


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

La Galope Rosé 2020

79 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips