Med Piemonte i fokus utmanas Nicke att bjuda på en lyxig 2-rätters middag med en budget på 100 kr per person
Vinsmart-redaktionen har gett Nicke en utmaning:
Bevisa att vin och mat från ett prestigefyllt ursprung och kvalité inte behöver kosta skjortan. I programmet följer vi med Nicke till matbutiken, vid spisen, för att till sist se om han lyckas att imponera på vännerna med en härlig familjär middag i äkta italiensk anda!
Barbera från Succéproducenten Giacosa Fratelli– nu på Bag in Box
”Giacosa Fratellis Piemonte Barbera är ett av de bästa exemplen på druvans potential. Det är ett fruktigt, smakrikt och mycket matvänligt vin. Med inbjudande doft med inslag av mörka bär, körsbär, plommon och kryddor följs vinet av en lång eftersmak och välbalanserade tanniner”
Giacosa Piemonte Barbera 2020
Pris: 279 kr
Artikelnummer: 55132-08
Land/Region: Italien, Piemonte
Produkttyp: Rött vin
Druva: Barbera
Alkoholhalt: 13,5%
Förpackning: 3L Bag-in-Box
Passar till: Vinet passar utmärkt till en krämig risotto, pasta, pizza eller lagrade ostar
Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment. Du kan enkelt beställa drycken till valfri systembolagsbutik.
Lyxig tvårätters-middag i Piemonte-anda!
FÖRÄTT
Friterad mozzarella med tomat, basilika och tryffel
Ingredienser:
4 personer
- 3 askar cocktailtomater
- 3 påsar mozzarella
- 1 kruka basilika, strimlad
- 1 ägg
- 4 cl mjölk
- 1 ½ dl vetemjöl
- 2 dl pankoströbröd
- 4 msk olivolja
- 5 droppar tryffelolja
- 2 msk rosé balsamvinäger
- Salt och peppar
- Olja till fritering
Tomatmajonnäs: - 1 dl majonnäs
- 2 tsk tomatpesto (färdig på burk)
- 2 finhackade basilikablad
- Salt
- Svartpeppar
- Liten skvätt vinäger
Gör såhär:
- Blanda ägg, 1 msk mjöl och mjölk i en skål, lägg ströbröd och mjöl i separata skålar.
- Skiva mozzarellan i cm tjocka skivor och panera dem först i mjölet, sedan i äggsmeten och sist i ströbrödet och ställ in i frysen. Det är enklast att fritera om de är frysta.
- Hetta upp oljan till 170c i en stekpanna, det ska vara ca en cm djupt i oljan.
- Dela tomaterna och blanda dem i olivolja, basilika, vinäger, salt och peppar.
- Fritera osten ca 1-2 min på varje sida tills de är gyllene i färgen och salta osten.
- Blanda alla ingredienser till tomatmajonnäsen och smaka av med salt, peppar och vinäger
- Servera tomaterna med ostet, riv eventuellt över lite parmesan och toppa med majonnäsen.
”Krämigheten och fettet från den friterade mozzarellan bygger smakbryggan mellan vinet och tomaten. Tomat är är annars en problematisk grönsak att matcha med vin, det löser vi genom att krydda upp tomaterna ordentligt.” – Niclas Tuomela, sommelier och mästerkock på Vinsmart.
Ingredienser:
4 personer
- 600 gr carnaroliris
- 12 dl kycklingbuljong, varm
- 1 dl rött vin
- 1 dl torkad svamp, finhackad
- 300 g champinjoner, rivna och finhackade
- 3 champinjoner, tunt skivade
- 1 dl olivolja
- 2 gula lökar, finhackade
- 1 vitlöksklyfta, finhackad
- 2 kvistar timjan
- 200 gr parmesan, riven
- 25 g smör(när ingen ser)
- 1 citron
- tryffelolja
- Salt och peppar
Gör såhär:
- Stek champinjonerna och timjan i lite olivolja tills vätskan nästan försvunnit, tillsätt därefter den torkade svampen och ställ åt sidan.
- Häll olivoljan i en stor kastrull och stek riset och löken tills riskorna har blivit glansiga, häll på kycklingfonden tills det täcker riset, när det kokat in till hälften, häll på det röda vinet och lite mer fond, tills det täcker riset igen.
- Rör om med en slickepott i riset som ska koka i ca 18–19 minuter på medelvärme.
- När det gått 14 minuter tillsätter du den stekta svampen och rör om. När risotton börjar bli klar, häll i parmesan men spara lite till garneringen. Salta och peppra samt krydda med ca 15 droppar tryffelolja (börja med lite och smaka av så det inte blir för mycket). Tänk på att risotton ska vara krämig. När ingen ser rör i 25 gr smör för extra mustighet.
- Servera genast i djupa tallrikar och garnera med de skivade champinjonerna och parmesan.
Mer om producenten- Giacosa Fratelli
Giacosa Fratellis Piemonte Barbera är ett av de bästa exemplen på druvan Barberas potential. Det är ett fruktigt, smakrikt och mycket matvänligt vin. Doften har inbjudande inslag av mörka bär, körsbär, plommon och kryddor. Eftersmaken är lång med välbalanserade tanniner.
Vinet passar utmärkt till en krämig risotto, pasta, pizza eller lagrade ostar.
I hjärtat av Langheregionen
Giacosa Fratelli är baserade i Neive, i hjärtat av Langheregionen i Piemonte. Vineriet grundades 1895 av Guiseppe Giacosa och har sedan dess drivits inom familjen.
Fokus är på att låta respektive druva komma till sin fulla rätt och arbeta med ett hållbarhet genom bland annat solpaneler, eliminering av bekämpningsmedel och ta hand om regnvatten och om skogarna runt vingårdarna.
Piemonte
Piemonte är en av världens mest välrenommerade vinregioner och har snabbt blivit en favorit bland svenska vinälskare. Bland de röda vinerna finns Barolo och Barbaresco som även kallas kungen och drottningen bland italienska viner. Hos i princip samtliga producenter hittas även Barbera, ett användbart vin till alla sorters italiensk mat.
Glas och utrustning till vinet
Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.
I samarbete med och Fields Wine Company och Spiegelau.