fbpx

Lufta vin i en karaff och upplev skillnaden

Ge Gato Negro en halvtimme i karaff och låt vinet komma till tals i luftad form. Jämför med ett glas direkt ur din box. Enkel och intressant hemmaprovning ger svaret på vad dekantering kan tillföra.

Är det verkligen ett luftslott att lufta ett vin? Nej, egentligen inte. Vi vågar faktiskt lova att du får en annan upplevelse av ett vin som har dekanterats, alltså hällts över till exempelvis en karaff och fått stå på luftning ett tag.

För en del unga knutna viner eller strama tuffingar kan luftning vara något av ett måste, för att vinet ska öppna upp och bli tillgängligt. Det är roligt att upptäcka skillnaden när det gäller viner på bag-in-box, som oftast vinner rejält på att få en stund i karaffen.

Testa och jämför vin direkt från flaska eller box med ett luftat vin – vad sägs?

Vill du köpa en karaff till dig själv eller till en vän? Se några av Spiegelaus populära karaffer här »

Lufta vin – hur ska man testa?

Vi har gjort det enkelt. Nedan hittar du material att ladda ner i form av en provningstablett med all information. Printa ut och duka upp.

Vinet vi testar är Gato Negro, ett rött halvfylligt vin från Chile på druvan Cabernet Sauvignon. Tänk kyckling, fläsk eller lite maffigare vegetariskt när du planerar att matcha mat till vinet. Fixa en karaff eller kanna, häll upp vin och låt det lufta 30-60 minuter.

Två glas per person ställs på provningstabletten och sedan är det bara att prova, jämföra och se vilken skillnad du hittar. En rolig och enkel övning som garanterat ger mersmak.

Gato Negro 2018 | 3000 ml | 13% | Art.nr. 7564 | 195 kr

Gato Negro är ett fruktigt vin med ungdomlig smak och toner av svarta vinbär, andra mörka bär och färska örter. Vinet är halvfylligt vilket gör att rätter av ljust kött passar fint, eller vegetarisk mat.

LADDA NER PROVNINGSTABLETTEN HÄR!

HÄR HITTAR DU VINET!

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email