fbpx

Livesänd vinprovning: På smakresa genom Frankrike med tre klassiker

Vad sägs om en tripp från norra Bourgogne och Chablis, vidare ner genom Bourgogne för att sedan landa i Rhônedalen? På vägen tar vi med oss dofter och smaker av ett klassiskt Frankrike. Häng med på Vinsmart TV och prova med oss!

Vinerna till provningen hittar du här:
• Petit Chablis La Chablisienne 2019 >
• Guigal Côtes-du-Rhône 2016 >
• Louis Jadot Couvent de Jacobins Bourgogne Rouge >


ALLT OM VINPROVNINGEN HITTAR DU HÄR >


Petit Chablis La Chablisienne 2019
HÄR HITTAR DU VINET

………………………………….
Land/region: Frankrike, Bourgogne, Chablis, Petit Chablis
Producent: La Chablisienne
Druva: Chardonnay
Alkoholhalt: 12,5%
Serveringstemperatur: 8-10 grader
Karaktär: Fruktig, nyanserad, frisk
Drag: Gröna äpplen, päron, mineral, örter, citron
Passar till: Skaldjur och fiskrätter
Pris: 139 kr
………………………………….
Chardonnay från fina lägen
La Chablisienne är ett kooperativ som grundades 1923 och som består av 300 odlare som tillsammans äger en fjärdedel av Chablis areal. Världens bästa kooperativ, brukar vinkritikerna kalla det. Jordmånen är Kimmeridgian, kalkrik med fossila ostronskal. Här ger druvan chardonnay viner med en fräschör som ingen annanstans och med en härlig förmåga att utvecklas. Sedan 1950-talet har det funnits en uttalad kvalitetsambition och i dag medlemmarna, från alla delar av Chablis, strikta regler för hur de ska sköta sina odlingar, vilket gjort att kooperativets viner nu håller högsta klass. Bland dem finns vin från sex av distriktets sju Grand Cru-lägen och 15 olika Premier Cru, förutom ”vanlig” Chablis och Petit Chablis.


Couvent des Jacobin Bourgogne Rouge 2018
HÄR HITTAR DU VINET >
………………………………….
Land/region: Frankrike, Bourgogne
Producent: Louis Jadot
Druva: Pinot Noir
Alkoholhalt: 13%
Serveringstemperatur: 16 grader
Karaktär: Lätt, bärigt, kryddigt
Drag: Jordgubbar, lingon, kryddig ton, fat, örter, kanel
Passar till: Buffémat, fågel, lättare kötträtter
Pris: 159 kr
………………………………….

Anrik producent i Bourgogne

Maison Louis Jadot grundades 1859, huset äger över 200 hektar vingårdsmark och producerar fler än 150 olika viner av egna eller köpta druvor, från alla delar av Bourgogne. De har en fantastisk källare där de långlagrar viner tills dess att de har uppnått en större mognad. Till skillnad från många andra négociants i Bourgogne har Jadot framgångsrikt arbetat mycket nära sina kontrakterade odlare för att få druvor av högsta kvalitet, men även odlat på egen mark. För tio år sedan byggde de ett eget vineri för Bourgogne rouge, anpassat för att kunna vinifiera direkt när druvorna anländer och hålla en hög, jämn kvalitet. 

Bourgogne ligger i östra Frankrike. Druvorna till detta vin kommer från sammanlagt 100 hektar vingårdar i Côte de Nuits, Côte de Beaune, Mercurey i Côte Chalonnaise samt Irancy längst upp i norr. Pinot noir-druvan står bakom några av världens mest eleganta röda viner. Louis Jadot Couvent des Jacobins är ett rött vin som tydligt speglar sitt ursprung. Druvorna skördas och klasarna sorteras för hand inför vinifieringen. Vinet lagras sedan ett drygt år på ekfat.


Guigal Côtes-du-Rhône 2016
HÄR HITTAR DU VINET >
………………………………….
Land/region: Frankrike, Rhône-dalen
Producent: Guigal
Druva: 60% syrah, 35% grenache, 5% mourvèdre
Alkoholhalt: 14%
Serveringstemperatur: 18 grader
Karaktär: Medelfylligt, fruktigt, fatkaraktär
Drag: Björnbär, hallon, svartpeppar, lakrits, vanilj
Passar till: Kötträtter på lamm och nöt, vegetariskt med örter
Pris: 129 kr
………………………………….

Specialist på prestigeviner

Ingen har skapat fler 100-poängsviner än franska toppfirman Guigal, där mästervinmakaren Philippe Guigal med sitt team gör några av världens bästa viner. Säkra vintips, med andra ord!

Det är onekligen imponerande att göra prestigeviner som ständigt får högsta betyg, men Philippe Guigal producerar år efter år Côtes-du-Rhône av så hög kvalitet att den alltid räknas bland de i särklass mest prisvärda.

Guigal gör kvalitetsvin från Rhônedalens samtliga appellationer. Basen för verksamheten är Château d´Ampuis, ett 1500-talsslott som renoverats varsamt sedan Marcel Guigal köpte det på 1990-talet.

Här görs en stor del av vinifieringen och här finns också den enorma lagringskällaren för firmans samtliga viner. Totalt vilar här 5000 fat på en yta av en hektar – lika stor som vingården La Mouline!


Marcel Guigal, pappa till Philippe och som fortfarande är kvar i verksamheten, var mannen som räddade Côte Rôties vingårdar från att offras till förmån för husbyggen på 1940-talet. Idag är det en appellation med världsrykte och till det bidrar de tre legendariska vingårdsvinerna han skapade och som kallas La-la-la-vinerna – La Mouline, La Landonne och La Turque. Tre vingårdar med en blygsam yta på sammanlagt fyra hektar och högst rankade i hela världen.

La Mouline kan stoltsera med titeln ”världens bästa vin” efter att ha kammat hem fler 100-poängare av amerikanske vingurun Robert Parker än något annat vin. Vingården är inte stor, bara en hektar, och produktionen ligger kring 5 000 buteljer årligen.

Guigal Côtes du Rhône är producerat av druvor som har köpts in från hela 830 vinodlare, främst i södra Rhône. Normalt när man producerar ett vin i den här kvantiteten, köper man stora volymer från ett mindre antal leverantörer. Guigal jobbar enligt en helt egen devis. Ska man göra det bästa viner är ingen volym för liten, om kvaliteten på druvorna är hög. Därför har man byggt ett vineri som klarar små volymer och massor av leverantörer.

Vinet är medvetet framställt för att klara lagring i sju till 15 år beroende av årgång. Vinet lagras i 18 månader på ekfat och ligger ytterligare 18 månader i Guigals källare innan det släpps till försäljning. Familjen Guigal ser du nedan.


VINSMART PROVAR FRANSKA NYANSER I TRE TAPPNINGAR
”Smakresa genom Frankrike”
LIVESÄNDNING PÅ FACEBOOK FREDAG 6 NOVEMBER 18.30

………………….

Vinsmart har ingen affärsmässig koppling till Systembolaget, utan presenterar endast produkter. Vinerna köps eller beställs via Systembolaget.

…………………..

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email