fbpx

VINSMART LIVE

Välkommen till Vinsmart Live! Våra kostnadsfria livesända vinprovningar utlovar vinkunskap, mat och vin i kombination, spännande gäster, glädje och mycket mycket mer. Provningarna leds av vår egen sommelier och mästerkocksstjärna Niclas Tuomela (även kallad Nickipedia). Allt du behöver för att vara med och titta på livesändningen är: internetuppkoppling, dator/mobil/surfplatta samt vinerna och tillbehören som föreslås i Facebookeventet som tillhör respektive vinprovning. Sen är det bara att hänga med!

Nedan hittar du samlad information om kommande livesändningar och om vinerna som vi provar. Du hittar även repriser av de provningar vi gjort tidigare; välj en tid och plats och plats som passar dig, sen är det bara att trycka på play!

Här hittar du vanliga frågor och svar om de livesända vinprovningarna
Om du inte hittar svaret på din fråga så tveka inte att höra av dig till nicke@vinsmart.se

maj 21, 18:30

Pizza Battle – sydafrikanska viner och pizza i regi av mästerkockar

Det här blir spännande, Pizza Battle är på gång. Från Sydafrika kommer två spelare i form av läckra viner. Från mästerkocksgänget kommer tre gäster och kollegor till Nicke Tuomela. Och i matväg blir det alltså pizza. Spännande smakkrock av läckrare slag eller mumsig specialmatchning av kontinenter? Häng med, smaka och kolla!

maj 28, 18:30

På rosébesök hos Leif Mannerström – vinprovning och matinspiration

Rosésäsongen är här och med den en somrig nyhet i perfekt sydfransk stil – Leif Mannerström Rosé 2020. Nicke Tuomela gör en utflykt och beger sig till Ulricehamn för att träffa kocklegendaren med egen vinserie, prata mat och testa den rosa nyheten. Vinsmart är alltså på plats hemma hos Leif Mannerström den 28 maj kl 18.30. Nicke och Leif hälsar dig välkommen att titta förbi för en inspirerande kväll med massor av matprat och kockarnas bästa tips till rosévin – vi ses!

juni 2, 19:00

La Robinia Rosé – läcker prosecco nu i rosa version

En ny trend har gjort entré, lagom till försommaren och utomhussäsongen. Prosecco, det storsäljande mousserande vinet från Veneto, har fått en ny kostym. Och den är rosa. Två stora plus i samma glas betyder att vi bara måste testa och det tänker vi göra med La Robinia Prosecco Rosé 2020, en årgångsbetecknad leverans från kända vinhuset Astoria. Och vi lägger till en utmaning... här ska kunskapen om vinstilen testas i ett quiz – klart du hakar på den 2 juni 19.00!

Tidigare livesändningar

FRÅGOR OCH SVAR

Nej, livesändningarna på Facebook är gratis att vara med på.

Nej, det är fullt möjligt att titta på sändningarna utan att själv smaka på de provade vinerna. Men för att fullt ut uppleva dofter och smaker och förstå vad vi menar med att bli vinsmart så är det naturligtvis enklare med vinet framför sig.

Eftersom vi vill att så många som möjligt skall kunna vara med så fokuserar vi oftast på ett vin och väljer ut viner som finns i många butiker eller lätt går att beställa hem. Om vi provar flera viner så behöver men inte köpa samtliga, utan kan välja att köpa din favorit eller det vin som du tror passar dig bäst. De gånger vi har med flera viner så planerar vi sändningen så att man skall uppleva skillnader i smak och lära sig mer om hur vinerna förhåller sig till varandra åt. Därför blir det bäst (mest upplevelse och kunskap) om alla viner finns till hands.

Beroende på vilken butik eller ombud du beställer till så varierar leveranstiden. Systembolaget själva brukar ange att man skall räkna med ”8 arbetsdagar”, men till de flesta butiker är vår erfarenhet att det tar 3-4 dagar. Vill du vara ganska säker på att kunna få hem vinet och även hinna hämta ut det så beställ gärna senast en vecka i förväg, då brukar det ordna sig.

Du kan alltid titta på livesändningen efteråt och prova vinet då. Vi tycker själva att det är roligast i direktsändningen, när tittarna ställer frågor och kommenterar vad de tycker, men vi vet att många uppskattar att kunna pausa, göra anteckningar och spola tillbaka när de provar vinerna.

Ibland pratar vi om olika vinstilar, druvor och ursprungsländer i sändningen och då kan det fungera att ha ett liknande vin. Men för att vara säker på att få samma upplevelse och ”leta rätt” på dofter och smaker så är det bäst om du har samma vin.

Om vi provar ett boxvin är det inga problem att spara vinet. Är det ett flaskvin så finns det i vissa fall på halvflaska, och då fungerar det såklart att köpa den i stället för helflaskan. Öppnade viner håller c:a en vecka om du förvarar dem i kylskåpet efter öponing, det gäller oavsett om det är vitt, rött eller rosé. Mousserande viner håller sin fräschör i några dagar om man använder en winestopper som försluter flaskan (lite beroende på hur mycket man druckit).

För att kunna göra sändningarna gratis för tittarna så samarbetar vi med olika importörer och producenter som sponsrar sändningarna. Att sända på Facebook kostar ingenting, men vi investerar en del i personal bakom kameran, i utrustning/teknik och i tävlingspriser. Våra sponsorer kan föreslå viner, men det är vi som bestämmer vilka viner som vi tror att tittarna vill att vi provar tillsammans. Har du förslag så är du välkommen att höra av dig.

Är du 25 år eller mer?

Denna webbsida innehåller information om alkoholdrycker. Du måste därför ha fyllt 25 år för att besöka denna webbplats.

När du bekräftar att du är 25 år eller äldre godkänner du att vinsmart.se använder cookies.