fbpx

VINSMART LIVE

Välkommen till Vinsmart Live! Våra kostnadsfria livesända vinprovningar utlovar vinkunskap, mat och vin i kombination, spännande gäster, glädje och mycket mycket mer. Provningarna leds av vår egen sommelier och mästerkocksstjärna Niclas Tuomela (även kallad Nickipedia). Allt du behöver för att vara med och titta på livesändningen är: internetuppkoppling, dator/mobil/surfplatta samt vinerna och tillbehören som föreslås i Facebookeventet som tillhör respektive vinprovning. Sen är det bara att hänga med!

Nedan hittar du samlad information om kommande livesändningar och om vinerna som vi provar. Du hittar även repriser av de provningar vi gjort tidigare; välj en tid och plats och plats som passar dig, sen är det bara att trycka på play!

Här hittar du vanliga frågor och svar om de livesända vinprovningarna
Om du inte hittar svaret på din fråga så tveka inte att höra av dig till nicke@vinsmart.se

december 10, 18:30

Mousserande viner och världens bästa Toast Skagen

Det närmar sig storhelger och vad kan passa bättre än att prova och tipsa om festliga viner och lyxiga tilltugg? Vi välkomnar åter Sofia Henriksson, Sveriges Mästerkock 2020, som tillsammans med Nicke Tuomela ska bjuda på en makalös Toast Skagen. Du är så välkommen att delta, prova vinerna med oss om du vill och fånga upp bästa tipsen inför helgerna. Vi ses!

Tidigare livesändningar

FRÅGOR OCH SVAR

Nej, livesändningarna på Facebook är gratis att vara med på.

Nej, det är fullt möjligt att titta på sändningarna utan att själv smaka på de provade vinerna. Men för att fullt ut uppleva dofter och smaker och förstå vad vi menar med att bli vinsmart så är det naturligtvis enklare med vinet framför sig.

Eftersom vi vill att så många som möjligt skall kunna vara med så fokuserar vi oftast på ett vin och väljer ut viner som finns i många butiker eller lätt går att beställa hem. Om vi provar flera viner så behöver men inte köpa samtliga, utan kan välja att köpa din favorit eller det vin som du tror passar dig bäst. De gånger vi har med flera viner så planerar vi sändningen så att man skall uppleva skillnader i smak och lära sig mer om hur vinerna förhåller sig till varandra åt. Därför blir det bäst (mest upplevelse och kunskap) om alla viner finns till hands.

Beroende på vilken butik eller ombud du beställer till så varierar leveranstiden. Systembolaget själva brukar ange att man skall räkna med ”8 arbetsdagar”, men till de flesta butiker är vår erfarenhet att det tar 3-4 dagar. Vill du vara ganska säker på att kunna få hem vinet och även hinna hämta ut det så beställ gärna senast en vecka i förväg, då brukar det ordna sig.

Du kan alltid titta på livesändningen efteråt och prova vinet då. Vi tycker själva att det är roligast i direktsändningen, när tittarna ställer frågor och kommenterar vad de tycker, men vi vet att många uppskattar att kunna pausa, göra anteckningar och spola tillbaka när de provar vinerna.

Ibland pratar vi om olika vinstilar, druvor och ursprungsländer i sändningen och då kan det fungera att ha ett liknande vin. Men för att vara säker på att få samma upplevelse och ”leta rätt” på dofter och smaker så är det bäst om du har samma vin.

Om vi provar ett boxvin är det inga problem att spara vinet. Är det ett flaskvin så finns det i vissa fall på halvflaska, och då fungerar det såklart att köpa den i stället för helflaskan. Öppnade viner håller c:a en vecka om du förvarar dem i kylskåpet efter öponing, det gäller oavsett om det är vitt, rött eller rosé. Mousserande viner håller sin fräschör i några dagar om man använder en winestopper som försluter flaskan (lite beroende på hur mycket man druckit).

För att kunna göra sändningarna gratis för tittarna så samarbetar vi med olika importörer och producenter som sponsrar sändningarna. Att sända på Facebook kostar ingenting, men vi investerar en del i personal bakom kameran, i utrustning/teknik och i tävlingspriser. Våra sponsorer kan föreslå viner, men det är vi som bestämmer vilka viner som vi tror att tittarna vill att vi provar tillsammans. Har du förslag så är du välkommen att höra av dig.

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips