Lättsamt och flexibelt – fräscha vita viner som funkar hela vägen
LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 4 JUNI 18.30:
VITA VINER TILL SOMMARENS ALLA TILLSTÄLLNINGAR
• Klicka här för att komma till Facebook-eventet!
Utomhussäsongen kommer med tillställningar av alla de slag – från högtidligheter och sommarfester till spontana grillkvällar och utflykter med picknick. Då är det inte dumt att ha ett flexibelt, krispigt och fräscht sommarvin till hands, som funkar till alla dessa tillfällen och även till det mesta i matväg.
Nicke Tuomela plockar nu fram Chapel Hill – varumärket som står för just de där lättsamma och tillgängliga vinerna och som i den vita serien kommer med massor av somrig, fruktig fräschör. Nu ska här provas två stilla viner, dels på druvan Chardonnay, dels på Riesling och Sauvignon Blanc i kombination.
Det blir även bubbel minsann, i flaska serveras en Sparkling Chardonnay. Du får härmed tips på sommarens stöttepelare i vinhyllan, inte dumt. Och vill du prova med oss är du mycket välkommen att göra det.
Välkommen att se programmet när du vill nu i efterhand!
Allt om vinerna i provningen
Chapel Hill Sparkling Chardonnay
Varumärket Chapel Hill har 30 års historia och har hunnit ta fram många vinstilar. Sparkling Chardonnay är en mycket omtyckt sådan, för den festliga men samtidigt lättsamma formen och för den ytterst flexibla druvan.
• Chapel Hill Sparkling Chardonnay – här hittar du vinet!
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 12,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Mousserande, vitt och torrt
Karaktär: Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, päron och citrusskal
Artikelnummer: 7649
Pris: 69 kronor
Passar till: Aperitif, buffé, fisk, vegetariskt
Chapel Hill Chardonnay 2020
Här kommer Chardonnay istället i ett stilla vitt vin. Ett klassiskt snitt på denna stöttepelare till druva som här bjuder på fin fruktighet med citrus och gröna äpplen som ledande drag. Det här vinet har en lite fylligare och rundare karaktär än vinet nedan. Chapel Hill Chardonnay funkar till det mesta – somriga buffén, grillad fisk och till utflyktens matiga kycklingsallad.
• Chapel Hill Chardonnay 2020 – du beställer vinet här!
Vinet är en ordervara som du kan beställa via länken ovan.
Druvor: Chardonnay
Alkohol: 12,5%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Fruktig smak med inslag av citrus och gröna äpplen
Artikelnummer: 7032
Pris: 189 kronor
Passar till: Buffé, fisk, vegetariskt, fågel, ljust kött
Chapel Riesling Sauvignon Blanc 2020
Nu till ett mer aromatiskt vin med lite blommiga toner. Fräscht och fruktigt med massor av nyanser och viss sötma. Här finns fläder, vit persika och honungsmelon plus citrus och lime. En ”druvig” och ung smak som känns inbjudande i ett vin som gärna serveras ordentligt kylt.
Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc 2020 – här hittar du vinet!
Druvor: Riesling, Sauvignon Blanc
Alkohol: 12%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Druvig och blommig
Karaktär: Fruktig, aromatisk smak med toner av fläder, stenfrukt, melon och lime
Artikelnummer: 2903
Pris: 189 kronor
Passar till: Buffé, fisk, skaldjur, vegetariskt
Mat för alla tillfällen
Det ska vara enkelt och lättsamt även när det gäller maten, i sommar vill vi umgås och njuta av tillfället så mycket som möjligt. Tänker vi högtidliga tillfällen föreslår vi en lyxig smörgåstårta som kan förberedas och som är smidig att servera. Inled gärna kvällen med Chapel Hill Sparkling Chardonnay och gå sedan över till ett av de stilla vita vinerna. Handlar det istället om en spontan grillkväll är lax ett gott val, med gröna tillbehör och färskpotatis blir det riktigt lyckat på enklast möjliga sätt. Till utflykt och picknick kan du välja en kycklingsallad, perfekt sommarmat som är lätt att packa med och Chapel Hill bag-in-box är ett smart val i vinväg.
Nicke Tuomela har komponerat två recept för just Chapel Hill – smörgåstårta och en ljummen kycklingsallad, håll till godo. Nickes gäst Roy Nader plussar på med ytterligare ett par riktigt goda grejor, lyxigt på hummer och pilgrimsmusslor. Tjusigt värre blir det är Roy svidar om och presenterar hummer, men rätterna funkar ypperligt även med en enklare inramning!
Smörgåstårta med en touch av Medelhavet
Recept Nicke Tuomela.
Det här behöver du:
6 st landgångsbröd
1 kg jätteräkor
2 citroner
200 gr färskost
1 dl smetana
1 klyfta vitlök riven
1 ask smörgåskrasse
2 små zucchinis
1 dl olivolja
Körvel
Så här gör du:
Blanda saft och zest från en citron med olivolja, vitlök, salt och peppar. Skiva och grilla zucchinin, marinera med 2/3 av olivoljan, ställ åt sidan för att svalna. Riv zesten från 1 citron och blanda med färskost och smetana, salta och peppra (täcksmet). Marinera jätteräkorna med 1/3 av olivoljan och grilla dem färdigt, ställ åt sidan för att svalna.
Fyllning 1:
Blanda alla ingredienser nedan till en röra, den behöver ej vara slät.
1 burk tonfisk i vatten
1 dl färskost
2 msk crème fraiche
½ burk kapris
1 schalottenlök finhackad
Salt och svartpeppar
1 tsk citronjuice
1 tsk tabasco
1 tomat finhackad (skär bort det mittersta)
Fyllning 2:
Mixa alla ingredienser till en slät smet.
1 kruka basilika
2 dl färskost
½ vitlöksklyfta riven
1 msk olivolja
1 citron (bara zest)
Salt och svartpeppar
Montering av tårtan:
Lägg ihop två landgångsbröd och lägg på fyllning nummer ett. Lägg på nästa lager bröd, sedan fyllning två och sedan ett lager bröd till. Bred ut täcksmeten, fäst zucchiniskivor på sidorna på tårtan och gör en ram runt ytterkanten på ovansidan. Lägg ut de grillade räkorna i ett fint mönster på ovansidan och sprid ut krasse och körvel vackert på tårtan.
Ljummen sallad med grillad kyckling
Recept Nicke Tuomela.
Dressing – det här behöver du:
3 msk rapsolja
2 msk limesaft
1 msk äppelmust
2 msk japansk soya
1 msk sesamolja
1 msk koriander, finhackad
1 msk chili finhackad salt & svartpeppar
Sallad – det här behöver du:
500 gr kyckling
2 st hjärtsallad
2 st gröna äpplen
1/2 gurka
2 avokado
1/2 purjolök
2 salladslökar
1 kruka koriander
2 msk fänkålsfrön
1 msk korianderfrön
3 msk rostade sesamfrön
Salt och peppar, olivolja
Så här gör du:
Blanda ingredienserna till dressingen och låt den stå och binda smakerna. Rosta fänkål och korianderfrön i en stekpanna och mortla dem, ställ åt sidan. Dela purjolöken, gurkan, avokadon och salladen på hälften. Skiva äpplet i ca 1 cm tjocka skivor.
Dela kycklingen i minutfiléer, dvs i mitten, olja in dem och grönsakerna och glöm ej att krydda. Grilla dem på medelvärme tills de fått färg och fint mönster. Bita upp grönsakerna och kycklingen, plocka lös salladsbladen. Blanda salladen med dressing och kryddblandningen och servera direkt.
Roys hummer- och tryffelpeccorino
Du behöver en eller fler humrar, räkna med en halv hummer per person, samt tryffelpeccorino. Dela varje hummer på mitten. Plocka ut alla ätbara delar. Riv över tryffelpeccorino. Hacka ihop osten med hummerköttet. Lägg tillbaka det hela i hummersköldarna och lägg dessa på grillen. Stäng locket och låt gå till allt har smält samman.
Pilgrimsmussla à la Roy
Du behöver pilgrimsmusslor, citron, persilja, vitlök, smör samt salt och peppar. Pressa vitlök, riv zest av en halv citron, strimla persilja och blanda samman allting med mjukt smör. Salta och peppra. Spritsa blandningen i skalet och lägg på pilgrimsmussla. Lägg på grillen tills smöret bubblar och tillagar musslan.
Glasen i provningen
Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Nicke Tuomela väljer alltid glas med omsorg inför varje provning och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här. I provningen används följande glas:
• Willsberger Anniversary Vitvinsglas
Provningen hålls i samarbete med Henkell Freixenet Sweden och Briscapo/Spiegelau.