fbpx

La Robinia Rosé – läcker prosecco nu i rosa version

En ny trend har gjort entré, lagom till försommaren och utomhussäsongen. Prosecco, det storsäljande mousserande vinet från Veneto, har fått en ny kostym. Och den är rosa. Två stora plus i samma glas betyder att vi bara måste testa! Den här gången valde vi La Robinia Prosecco Rosé 2020, en årgångsbetecknad leverans från kända vinhuset Astoria. Och vi adderade en utmaning... här ska kunskapen om vinstilen testas i ett quiz – häng med i programmet nu i efterhand!

Klicka här för att ladda ner ett quiz-formulär


Hetaste stilen av prosecco är helt klart bubblande rosa – vi kollar läget med ett quiz


LIVESÄND VINPROVNING ONSDAG 2 JUNI 19.00:
PROSECCO MODELL ROSÉ – HAR DU KOLL PÅ LÄGET?
Quiz Time med Nicke Tuomela och hans gäst Ann Söderlund
Klicka här för att ladda ner ett quiz-formulär
Klicka här för att ladda ner quizfrågor och facit

La Robinia har satt en standard för prosecco i Sverige sedan länge, denna enormt populära vinstil vi gillar stort. Varumärkets vita prosecco lanserades redan år 2000 och nu är det dags för en superläcker nyhet – La Robinia Rosé. Det har hänt grejor vad gäller detta ursprung, alltså. Nu har det blivit tillåtet att tillverka roséprosecco enligt nya appellationen Prosecco Rosé DOC. La Robinia har gjort ett ordentlig grundjobb och nu är äntligen dags. Hur kul som helst, festligt och riktigt läckert – i presentförpackning, dessutom!

En vansinnigt poppis vintyp, stark utveckling och en het nyhet. Allt detta ställer väl krav på att ta tempen på läget och kolla om du som roséälskare är uppdaterad på den bubblande fronten, eller hur? Det tänker vi göra i vår livesända vinprovning – i form av ett riktigt kul quiz med Nicke Tuomela! Det här vill du inte missa, nu gäller det att vara laddad på alla fronter inför rosésäsongen. Vi ses fredagen den 2 juni kl 19.00, cin cin!

Ann Söderlund gästar Nicke i programmet. Ann är medieprofilen som kör två poddar, har skrivit sex böcker och har fem barn. Ann älskar att laga mat – hon uppmuntrar gärna till att träffas i familjen kring mat lagad från grunden – och hon gillar att vin med måttfull servering som förhöjer måltiden. Väldigt gärna vin med bubblor…


Allt om La Robinia Prosecco Rosé


La Robinia Prosecco Rosé Extra Dry 2020

Millesimato, minsann. La Robinia är en årgångsbetecknad prosecco från superkända producenten Astoria, som levererar viner från Veneto till en internationell marknad. Sedan möjligheten kom att tillverka prosecco i roséversion och ett nytt ursprung blev godkänt har marknaden öppnat famnen. Vi gissar att det här blir sommarens starka trend – testa den i en extra snygg version, både som vin och som glassig förpackning!

La Robinia Prosecco Rosé Extra Dry 2020 – här beställer du vinet!
Ursprung: Italien, Veneto, Prosecco Rosé DOC
Druvor: Glera, Pinot Noir
Alkohol: 11%
Sockerhalt: Extra Dry, 15 g/L
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Ljusrosa och fruktigt
Karaktär: Fruktig och frisk smak med inslag av citrus, hallon, smultron och persika.
Artikelnummer: 50275
Pris: 100 kr
Passar till: Aperitif, fisk och skaldjur, sushi, sallader, vegetariskt
Övrigt: Flaskan kommer i presentförpackning av cellofanHur funkar prosecco?

Mousserande vin är alltid läckert och festligt. Prosecco är en av de bubblande stilarna, men vad står stilen för och hur skiljer den sig från andra? Prosecco hör hemma i nordöstra Italien, i regionen Veneto, inte trakterna av Verona och Venedig. Här finns flera olika klassificeringar för vinet, olika så kallade ursprungsbeteckningar. Tidigare har prosecco endast tillverkats som ett vitt mousserande vin, men nu har det alltså blivit tillåtet att framställa roséprosecco och detta vin har fått den egna ursprungsbeteckningen Prosecco Rosé DOC (Denominazione Origine Controllata).

Till La Robinia används främst den klassiska proseccodruvan Glera, den som alla de vita vinerna är tillverkade av. I det nya rosa vinet står Glera för 80 procent. Resterande del utgörs av den blå druvan Pinot Noir, som får sätta färg och även viss karaktär på vinet. Rent produktionsmässigt tillverkas ett stilla vin av Glera som sedan får jäsa en andra gång på ståltank, en process under vilken bubblorna bildas. Pinot Noir tillsätts i vinet och ger den ljusrosa färgen. Beteckningen Extra Dry betyder att vinet har en sockerhalt på 12-17 gram per liter, i det här fallet är halten 15 gram.


Gott på tallriken till La Robinia – carpaccio på oxfilé

Här kommer Nicke Tuomelas specialrecept på en enkelt fixad rätt som passar förträffligt till rosévinet La Robinia!

Det här behöver du:
3 skivor oxfilé 80-100 gr styck
1 påse ruccolasallad
3 msk pinjenötter
50 gr parmesanost
Olivolja, salt och svartpeppar
PlastfolieRosta pinjenötterna i en panna tills de fåt färg.

Så här gör du:
Lägg plastfilm på en skärbräda, lägg oxfilén i mitten och sedan dubbel plastfolie ovanpå och banka ut köttet tills det är platt. Lägg köttet på en tallrik och dra av plastfilmen.

Strö över ruccola, nötter och riven parmesan. Ringla över olivolja och glöm ej att salta och peppra.

TIPS! Vill du göra denna rätt vegetarisk kan du välja riktigt tunt skivade rödbetor som du lägger upp fin och täcker en tallrik med, blir supergott!


Glasen vi plockar fram

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här. Till La Robinia Prosecco Rosé använder vi gärna:

• Willsberger Anniversary Vitvinsglas

Provningen hålls i samarbete med Urban Wines och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

La Robinia Prosecco Rosé Extra Dry 2020

100 kr

La Robinia Prosecco Rosé Extra Dry 2020

100 kr