fbpx

La Dolce Röda – en italiensk kärlekshistoria med full druvpassion

Valpolicella, Amarone, Ripasso. Amore, amore. Kärleken till det italienska vinet är ständigt närvarande och visst är det lite extra kul att ha stjärnskådisar som gäster? Kända, uppskattade namn som vunnit en stor publiks hjärtan och som nu bjuder på ännu en love story, signerad Vinsmart och Luigi Righetti. Du kan se programmet på vår Facebook-sida eller här i spelaren nedan.

La Dolce Röda – An Italian Love Story

LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 12 MARS – ELLER I EFTERHAND NÄR DU VILL!
Klicka här för att komma till Facebookeventet med mer information om provningen >

La Dolce …. röda. Dags att servera en italiensk kärlekshistoria av bättre slag, med La Dolce Vita och filmens värld som kuliss. För vem kan låta bli att bli häftigt förälskad i karaktärsfulla, generösa och varma personligheter från Italien?

Låt oss presentera två huvudrollsinnehavare som är riktigt starka affischnamn – Amarone Classico och Villa Righetti Ripasso. Här i regi av ingen mindre än Luigi Righetti.

Vår egen mästerkock Nicke gästas denna gång av Nina Remröd, också från Sveriges Mästerkock. Nina bjuder direkt på ett härligt recept på god tomatsås med italienska vibbar, håll till godo nedan.

Amarone della Valpolicella 2016 – Luigi Righetti
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Italien, Valpolicella
Druva: Corvina Veronese, Rondinella, Molinara
Alkohol: 15%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Kryddig och mustig
Karaktär: Fatkaraktär, drag av romrussin, choklad, vanilj och pomerans
Artikelnummer: 2740
Pris: 179 kronor

Villa Righetti Ripasso 2018 – Luigi Righetti
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Italien, Valpolicella
Druva: Corvina Veronese
Alkohol: 14%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Kryddig och mustig
Karaktär: Kryddig smak med fatkaraktär och mörka körsbär, kanel, choklad, russin, peppar och vanilj
Artikelnummer: 76308
Pris: 129 kronor


Amarone och Ripasso – vad är vad?

Regionen Veneto i nordöstra Italien, i trakterna av Verona, är hemvist för vintyperna amarone och ripasso. Klassiska druvor för vinerna är Corvina Veronese, Rondinella och Molinara, i varierande omfattning och ibland med en portion av någon ytterligare druva. Amarone är ett vin som tillverkas av torkade druvor som i denna process tappar halva vikten och blir ordentligt koncentrerade, fulla av aromer och socker. Alkoholhalten är också oftast hög i det färdiga vinet. Druvorna handplockas, sorteras och torkningen tar några månader. När vinet är klart gäller två års lagring innan det är dags för försäljning. Själva metoden kallas appassimento och vinet får alltså ett fullmatat uttryck med mörka körsbär, choklad, russin, pomerans och fatkaraktär som tydliga toner. Mat till amarone handlar om kraftiga kötträtter eller gärna tilltugg som smakrika ostar, nötter och mörk choklad.

En ripasso tillverkas av samma druvor som amarone, men här blandas ett färdigt rött vin med skalrester från tillverkningen av amarone och det hela får jäsa en gång till. Just denna andra jäsning karaktäriserar ripasso. Vinet blir kryddigt och smakrikt, men inte lika kraftigt som amarone. Även här finns toner av körsbär, russin, fat, choklad och pomerans. Vinets något lättare karaktär gör matchningen till mat bredare och en ripasso kan passa till mycket – pastarätter, pizza, charkuterier och andra rätter med italienska smaker.


Ninas goda tomatsås

Enkelt fixad fixad, himla god och passar till mycket. Nina Remröds tomatsås är en något av denna duktiga kocktjejs, tillika stylists, lilla svarta i matväg. Här kommer receptet för fyra personer.
Det här behöver du:
1 burk körsbärstomater
1st vitlök 
1 dl olivolja 
1 msk honung 
1 kruka basilika
1 kvist färsk timjan 
Salt och nymald svartpeppar
Parmesanost att toppa med
Valfri kokt pasta, 400 gr
Så här gör du:
Fräs vitlöken i 1 dl olivolja, slå på tomater, örter och honung och koka ihop 15-20 min. Krydda upp med salt och peppar, lyft över den kokta pastan till tomatsåsen och rör om så att all pasta är täckt. Riv över rikligt med parmesan och strö över basilikablad. Servera!


Fler smakfulla aktörer i matväg

Till Luigi Righettis amarone föreslår även vi en läcker ostbricka med lagrade hårdostar, nötter, fröknäcke och gärna ett bröd med torkad frukt och nötter. Vill du sätta en varmrätt till vinet är grillat nötkött ett bra val, serverat tillsammans med rotfruktsgratäng med parmesan och sallad med pinjenötter. Till Villa Righetti Ripasso blir valet en krämig Pasta Carbonara med ett gott bondbröd.


Luigi Righetti

Luigi Righetti är familjeföretaget som utvecklats från att driva lantbruk i början av förra seklet till att i dag vara en fullfjädrad producent av kvalitetsvin. Med små medel och hårt arbete har man lyckats driva en enorm utveckling. Luigi Righetti grundades 1909 av Angelo Righetti och ligger i byn Valgatara di Marano i hjärtat av Valpolicella. Företaget har alltid varit hela familjens angelägenhet och hela släkten deltar i arbetet. Luigi närmar sig 80-årsåldern och arbetar fortfarande heltid, men numer är det sonen Gianni Righetti som driver verksamheten. Den supermoderna vinanläggningen med rader av rostfria tankar, vasselinpressar och barriquer han låtit bygga är familjens stolthet.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Amarone Luigi Righetti

179 kr

Villa Righetti Ripasso 2018

129 kr

Amarone Luigi Righetti

179 kr

Villa Righetti Ripasso 2018

129 kr