fbpx

RED VELVET BLEND | NASHVILLE STORIES | BY JILL JONSSON

Jill gästar Vinsmart-studion och möter Nicke i ett samtal om vin, mat, musik och countrykultur!

Våren 2021 slutförde Jill sin resa till att bli sommelier
Nu presenteras stolt den efterlängtade uppföljaren Red velvet blend i vinserien Nashville Stories

Nashville Stories Red Velvet blend – Proudly presented by Jill Johnson

”Ett medelfylligt och välbalanserat vin med en finstämd kryddighet och behaglig fruktsötma. Generös och mjuk smak med toner av körsbär och plommon. Lång trevlig avslutning med kryddor, körsbär, vanilj och mjuka tanniner.”

Nashville Stories – Red Velvet blend Organic

Pris: 229 kr
Artikelnummer: 55284-08
Land/Region: Italien
Produkttyp: Rött vin
Druva: 
Montepulciano, Merlot och Sangiovese
Alkoholhalt: 12,5%
Förpackning: 3L  Bag-in-Box
Övrigt: Ekologiskt
Passar till: Antipasti som lufttorkad skinka samt till pasta, risotto, lasagne och vegetariska rätter. Passar även grillat nöt- eller fläskkött, smakrika kycklingrätter, hamburgare, grillad halloumi, pepperoni- och mozarellapizza och lagrade hårdostar
.
Servera gärna vinet omkring 18°C.

.

Vinet finns i Systembolagets beställningssortiment. Du kan enkelt beställa drycken till valfri systembolagsbutik

Recept – Southern-Comfort food!

Crispy Chicken  Krispig kyckling med en aubergine-tomatsalsa och örtmajonnäs

Ingredienser:

Recept för 4 personer

Crispy Chicken:
4 kycklingbröst
3 dl mjöl
1 msk bakpulver
1 dl pankoströbröd
3 dl gräddfil
1 msk tomatpuré
½ tsk chilipulver
1 msk vitlökspulver
1 msk torkad oregano
1 liter olja till fritering
Salt och svart peppa

Aubergine & tomatsalsa:
2 tomater
4 skivor aubergine
1/2 silverlök finhackad
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk chiliflakes
1/4 kruka basilika
olivolja
salt & peppar
1 tsk rosévinäger

Örtmajonnäs:
1 ägg
3 dl neutral rapsolja
1 kruka basilika
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitvinsvinäger

Tillbehör:
4 skivor gott surdegsbröd
Smör till stekning av bröd

Gör såhär:

Steg 1 – Aubergine och tomatsalsa:

  1. Skiva tomaterna och auberginen, salta ur auberginen i cirka 15 minuter
  2. Grilla/stek därefter auberginen och tomaterna tills att de får fin färg, låt svalna och hacka sedan aubergine, tomater och blanda med resterande ingredienser
  3. Låt stå och dra i minst 15 min

Steg 2 – Örtmajonnäs:

  1. Värm 1 dl rapsolja med halva krukan basilika och ett par ruccolablad, mixa med stavmixer och sila av den
  2. Använd en smal hög bunke, knäck i ett helt ägg, dijonsenap, vinäger och båda oljorna (3 dl)
  3. Ha stavmixern i botten och jobba sakta upp och ned lite i taget tills all olja har bundits med ägget (detta tar ca 30-40 sekunder)
  4. Glöm inte att krydda majonnäsen med salt och ev. en droppe vinäger

    Steg 3 – Crispy Chicken:
  1. Dela varje kycklingbröst 3-4 ggr på längden
  2. Blanda ihop mjöl, panko, bakpulver, salt och peppar och ställ undan i en skål
  3. Blanda gräddfil, tomat, vitlök och oregano till en smet, marinera kycklingen i 10 min i smeten
  4. Värm upp oljan till 190 c, rulla kycklingen i mjölblandningen och fritera den ca 4-5 min tills den fått fin färg, lägg åt sidan

Stek brödskivorna på båda sidor i rikligt med smör på medelvärme!

– Fördela kycklingen och det smörstekta bröded på tallriken, toppa med majonnäsen och garnera med en näve ruccola, servera med en klyfta citron för mer friskhet.

Vinet och maten

Kyckling från den amerikanska södern har blivit världsberömd för sättet att tillaga den med syrlig marinering och frasig yta. Tillsammans med majonnäsen kommer maten matcha vinets syrlighet och mjuka fruktighet.

Rostad majs- och örtrisotto

Ingredienser:

Recept för 4 personer

350 gr carnaroliris
2 schalottenlökar (finhackade)
1 vitlöksklyfta (finhackad)
½ kruka basilika
1 timjanskvist
1 citron (zesten)
1 dl vitt vin
1 liter kycklingbuljong varm
1 msk sardellpasta
100 gr riven parmesan
5 droppar tabasco
olivolja
Salt & svartpeppar

Gör såhär:
  1. Grilla majskolvarna och skär av majskornen från kolven och strimla örterna
  2.  Värm upp en tjockbottnad kastrull, häll i 6 cl olivolja och fräs löken, sardellpastan och riset tills riskorna blivit glansiga
  3. Slå sedan på vinet och lite buljong tills det täcker riset, använd en slickepott och rör försiktigt i riset, i takt med att vätskan kokar ned så fyller du på med buljongen
  4. Riset tar ca 18-19 minuter att bli färdig men viktigast är att smaka sig fram 
  5. När riset kokat i ca 16 minuter tillsätt majskorn, tabasco och örterna i risotton
  6. Rör om ett par minuter och vänd tillsist ned parmesanosten.

    – Servera genast och garnera med lite örter, citronzest, olivolja och mer parmesan.

Deviled Avocado Eggs  Grillad avokado med krämig tomatsalsa

Ingredienser

Recept för 4 personer

  • 4 avokado
  • 2 burrata
  • 2 tomater
  • ½ burk hela tomater (godaste du hittar)
  • 1 silverlök, finhackad
  • 1 vitlöksklyfta, riven
  • 1/2 tsk chiliflakes
  • 1/3 dl olivolja
  • 1 färskpressad lime
  • 1 kruka basilika grovt strimlad
  • ½ dl riven parmesan
  • salt och svartpeppar
Gör såhär
  1. Gröp ur och kasta kärnorna i tomaterna, finhacka resterande tomat blanda med löken, chili och olivolja.
  2. Grovhacka burktomaterna och blanda med olivolja och vänd ned i tomatsalsan.
  3. Tillsätt sedan parmesan och hälften av basilikan, glöm inte krydda och peppra!
  4. Dela och kärna ur avokadon, grilla snittytorna i en grillpanna
  5. Dela burratan i kvartar och lägg i fördjupningen i avokadon. Garnera med lite chili och basilika.

    Servera med tomatsalsan, krydda och toppa med lite basilika och riv över parmesan.

Vinet och maten

Denna rätt har sin inspiration från både amerikanska södern fast med italienska smaker, burratan och parmesanen bygger smakbryggan med vinet som har en mjukhet och gör att det passar fint med vegetarisk mat.

Grillad hel majskolv med parmesancrème, örter och friterad lök

Ingredienser
  • 4 majskolvar
  • 150 g finriven parmesanost
  • ½ dl majonnäs
  • 1 ½ dl crèmefraiche
  • 5 droppar tabasco
  • 4 kvistar oregano
  • 3 msk hackad gräslök
  • 1 ask smörgåskrasse
  • 1 gul lök skivad
  • salt och peppar
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl panko ströbröd
  • olivolja
  • olja till fritering
Gör såhär
  1. Koka majskolvarna snabbt i saltat vatten, ca 1 minut, ställ åt sidan
  2. Blanda, parmesan, majonnäs, crèmefraiche och tabasco, ställ åt sidan
  3. Vispa ihop mjölk, ägg, bakpulver och ½ dl mjöl i en djup tallrik, ströbrödet i en och resten av mjölet i en.
  4. Mjöla lökskivorna först, sedan i äggblandningen och sist i ströbrödet, de blir extra krispiga om du ställer in dem i frysen i ca 15 min
  5. Grilla majsen tills de fått en gyllene färg, pensla med olivolja och krydda kolvarna
  6. Fritera löken i olja (170c) tills de fått fin färg
  7. Servera majsen med crème, lök och toppa allt med lite oregano, krasse och gräslöken

Vinet och maten

Här har vi mestadels vinvänner utöver majskolven vilket är viktigt då majs har en sötma som kan ställa till det i kombinationen med vinet.

Grillad biff med majs, jalapeño, risoni och krispiga grönsaker

Ingredienser
  • 4 skivor ryggbiff
  • 250 g risoni pasta
  • 1 jalapeño
  • ½ burk majs
  • 1 gul lök, finhackad
  • 5 cl kycklingbuljong
  • 50 g parmesan, riven
  • 5 cl grädde
  • 100 g ruccola
  • 100 g haricotsverts
  • 100 g sojabönor
  • 4 små morötter
  • 1 citron
  • olivolja
  • salt och svartpeppar
Gör såhär
  1. Hyvla morötterna och lägg dem i iskallt vatten med salladen
  2. Koka upp vatten och blanchera haricotsverts i ca 1 minut och sojabönorna i ca 20 sekunder, tag ur och lägg i iskallt vatten
  3. Marinera morötterna och ruccolan i lite olja och citronsaft, salta och peppra vid servering
  4. salta och peppra biffen och grilla den till önskad stekgrad och låt vila på en varm plats
  5. skiva jalapeñon och stek den med 1/2 del av löken och majs, ställ undan 
  6. Koka pastan 2/3  av tiden i saltat vatten, häll av och tillsätt grädde och buljong, vänd ned jalapeñon, löken och parmesan i pastan
  7. Stek bönorna, haricotsverts och resten av löken i lite olivolja

Hush Puppies  Friterade ostbollar med basilikamajonnäs och citronmarinerad silverlök

Tillvägagångssätt
  • 3 dl riven cheddar
  • 2 cocktailtomater, finhackade
  • 1 ½ dl färskost
  • ½ jalapeño, finhackad
  • Salt och peppar
  1. Blanda alla ingredienser och forma till bollar ca 2-3cm i diameter, ställ in i kyl eller frys och låt vila en stund.

Frityrsmet:

  • 1 ägg
  • 3/4 dl mjölk
  • 1/2 dl majsmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  1. Vispa ihop alla ingredienser i en bunke, ställ åt sidan

Panering:

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 1 l olja (till fritering)
  1. Lägg pankon och mjöl i varsin separat tallrik och ställ åt sidan
  2. Oljan skall hettas upp till ca 160-170c när det är dags att fritera

Majonnäs:

  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • ½ tsk vit vin vinäger
  • ½ kruka basilika, bladen
  • salt och svartpeppar
  1. Lägg alla ingredienser i en smal hög bunke, sätt stavmixern i botten av bunken och börja mixa, efter ca 5 sekunder kan du börja höja mixern upp och ned cm vis tills oljan går ihop med ägget, detta brukar ta ca 30 till 40 sekunder
  2. Smaka av med ev mer syra och kryddor.

Löken:

  • 1 silverlök
  • ½ citron
  • olivolja
  • salt och peppar
  1. Skiva löken tunn och marinera i citronzest, saft, olja och kryddor ca 15 min.

Fritering:

  1. Rulla bollarna i mjölet först, sedan i  smeten och sist i panko-ströbrödet, fritera tills de fått en fin färg (ca 3-4 min)
  2. Servera med basilikamajonnäsen och silverlöken

Perfekt som tilltugg eller som en trevlig förrätt, lägg då till en liten grönsallad. För extra lyx kan man riva lite parmesan över också!

Långbakad picnic bog med spetskål, burrata tomat, vitlök och örter

Ingredienser
  • 700 g picnicbog
  • ½ kg spetskål
  • 4 tomater
  • 2 gula lökar, i klyftor
  • 1 dl rödvin
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 kruka basilika
  • 1/3 kruka oregano
  • 1 tsk oregano torkad
  • 1 tsk spiskummin
  • ½ tsk chiliflakes
  • ½ tsk kanel
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 citron
  • 2 st burrata
  • salt o svartpeppar
  • olivolja
  • 1 dl parmesan, riven
  • 4 st baguetter till servering
Gör såhär
  1. Häll i olivolja i en järngryta med lock, krydda picnicbogen med salt och peppar, lägg sedan den i grytan
  2. Tillsätt lök, vitlök, krossade tomater, övriga torkade kryddor och vinäger i grytan, sätt ugnen på 150c och ställ in grytan med locket på i ugnen på i ca 4 timmar
  3. Köttet  är färdigt när det faller isär, sista halvtimmen tar du av locket så att en del av vätskan ångas bort
  4. Finhacka tomaterna, halva krukan basilika, vitlök och riv i skalet av citronen, blanda sedan med olivolja, salt och peppar och ställ undan
  5. Strimla kålen och stek den snabbt (1 min) i olivolja.  Salta och peppra, pressa över saft från ½ citron, grovhackad färsk oregano och blanda ihop till en sallad
  6. Lägg i kålen i baguetten, sedan pulled pork, ringla över lite salsa och toppa med burrata, garnera med strimlad basilika och riven parmesan

Vinet och maten

Denna pulled pork rätt har lite mindre sötma än traditionellt serverad plus att vi använder citron vilket gör att det kommer matcha vinet perfekt.

Mer om Nashville Stories – en vinserie av Jill Johnson

Nashville Stories

Gemenskap, mat och musik i centrum
Nashville Stories är smakfulla viner som passar tillfällen där gemenskap, mat och musik står i centrum. Vinerna är omsorgsfullt utvalda av artisten Jill Johnson och är inspirerade av hennes matupplevelser, minnen och speciella ögonblick från livet. Nashville Stories viner står för kvalitet, smak och känsla oavsett ursprungsland.

Red Velvet blend

Efterlängtad ekologisk uppföljare
Det nya röda vinet Red Velvet blend är en efterlängtad uppföljare till seriens tidigare viner och vinfamiljens första vin på box. Red Velvet blend är ett ekologiskt, fruktigt och välbalanserat vin från Italien som bjuder på en generös och mjuk smak med toner av körsbär och plommon. 

En blandning av druvorna Montepulciano, Merlot och Sangiovese
Vinet är en blandning av druvorna Montepulciano, Merlot och Sangiovese, vilket ger ett medelfylligt, fruktigt rött vin med fin kryddighet och mjuka tanniner. Med sin generösa doft och lena smak passar det bra till såväl grillat nöt- eller fläskkött som smakrika kycklingrätter samt pasta- och risottorätter. Vinet gör sig även gott i sällskap av lufttorkad skinka och lagrade hårdostar.

Jill Johnson – tanken bakom Nashville Stories Red Velvet blend:

”Precis som med alla Nashville Stories viner, är att det ska innehålla en smakpalett som passar flera olika tillfällen och smaklökar. Det nya vinet är inte fullt så kraftigt som mitt tidigare röda vin på flaska, men dess fruktiga stil gör att det passar till många typer av maträtter och stunder med nära och kära”, säger Jill Johnson.


Glas och utrustning till vinet

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

I samarbete med och Spring Wine and Spirits och Spiegelau.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Organic Red Velvet Blend

229 kr

Organic Red Velvet Blend

229 kr