fbpx

Snart rosé i luften – stilla eller bubbligt

Rosé funkar året runt, absolut. Det finns en stil för varje tillfälle och tillbehör, från bersårosé till mer strukturerade matviner. Men lite extra rosa är nog glaset just på vårkanten, eller hur?
Vinsmart Rosévin

Trenden för rosé och nyansen på vinet har svängt under åren. Från rätt färgstarka sötfruktiga varianter över till det riktigt blekrosa i en lätt och frisk stil, som kom att ses som rätta mallen för en bra rosé. Gärna från Provence. Drickvänligt vid ett mingel eller på altanen sommartid, men kanske inte några egentliga matviner.

Riktiga bra rosa matviner finns. Viner med struktur och kropp, en aning strävhet och motstånd, som möter lättare rätter perfekt. Vego exempelvis. Färgpaletten är nu bredare igen, från laxrosa till mörkrosa eller närmast gyllene toner.

Rosé – så här går det till
Rosévin skulle nästan kunna kallas ”vinet lagom”, mellan vitt och rött. Till sin uppbyggnad ligger rosé trots allt närmare vitt vin. Färgen får vinet från skalen, precis som ett rött vin. Skillnaden är att rosévinet ligger i kontakt med skalen endast en kort stund – från direkt pressning och en riktigt kort stund upp till 18 timmar – medan ett rött vin kan ligga i skalkontakt ett par, tre veckor. Tiden som vinet ligger i kontakt med skalen drar alltså ut färg, men även en del tannin som ger vinet viss strävhet.

Rosa tips
Roséviner funkar som sagt utmärkt alla säsonger, men när den riktiga vårvärmen kommer får vinerna trots allt en extra skjuts. Vi håller ögonen öppna för de nyheter som presenteras, plockar fram goda exempel ur olika sortiment och återkommer med säsongens bästa tips. Vi startar redan nu med några tips i olika nyanser och slår ett extra slag för franska distriktet Tavel, som gör utmärkta matviner, och för härlig rosé från Mallorca.

Ribas Rosat 2018
Mallorca producerar många härliga viner. Äldsta vingården heter Bodaga Ribas, här tillverkas en bredd av kvalitetsviner. I serien med producentens namn görs bland annat en rosé på de inhemska druvorna Mantonegro, Callet och Gorgollassa. En härlig druvblandning som ger fin röd fruktighet och lite extra bra fyllighet, för en rosé. Funkar fint som en aperitif, men är även ett utmärkt matvin. Servera vid 12-14 grader och testa till smakrika fiskrätter, kyckling och vegetariskt.
Ribas Rosat 2018, 13,5 %, nr 79361, 169 kr.

Lauzeraire Rosé Vinsmart

Fler tips, från ljust till mörkt
• Ett ljust, lite lättare rosévin: Albia, nr 2248, 109 kr. Från Toscana och främst på druvan Sangiovese.
• En något mörkare nyans: Jakob´s Creek, nr 6399, 99 kr. Druvblandning från Australien.
• Matvin i mörkare stil: Les Lauzeraies, nr 2724, 129 kr. Främst druvan Grenache, från Tavel.