fbpx

Har du koll på favoritdruvorna?

Det är inte lätt att navigera i det enorma vinutbudet, men ett kul sätt att att ta sig an det hela är att gå vägen via druvan. Med fokus på endruvsviner och en tillverkning som låter frukten visa upp sig.

Viss koll på druvor tar dig en bra bit på vägen när det gäller att hitta rätt i vinutbudet och landa på ett val som ger en fin upplevelse eller en typ av vin som passar till tänkt mat. Smart kunskap som är praktiskt användbar, även om många fler komponenter än druvan självfallet avgör vad som faktiskt finns i flaskan. Antalet kända druvor är oräkneligt, hur kul som helst men även en smula knepigt. Ledtrådar när det gäller uppstickardruvor och spännande, hyggligt vanliga sorter är förstås bra.

När det gäller vinmakning, det som händer i vineriet, är trenden att druvan ska få komma till tals på ett tydligt sätt. Småskaliga kvalitetsproducenter väljer att påverka tillverkningsprocessen så lite som möjligt. Druvan får styra och önskemålet är fräsch, ren frukt som inte döljs av för mycket fatkaraktär. Det är bra, då finns det anledning att jobba med grundmaterialet och att satsa på riktigt bra druvkvalitet.

Kvalitetsviner i den här stilen går att hitta i Systembolagets tillfälliga sortiment i ”småpartihyllan”, i beställningssortimentet och även ordinarie sortiment, med lite extra koll på producent och metod. Till buds står många omsorgsfullt producerade produkter, ofta på druvor som inte tillhör de stora kändisarna, och det är här tips och ledtrådar kommer väl till pass. Vi börjar med druvor och listar några kul exempel att lägga på vinminnet när du är på jakt efter ny, härlig bekantskap i den vägen. Konkreta vintips dyker också upp på sajten, följ oss.

Albariño
Norra Spanien bjuder på vitt, fräscht vin med härlig syra. Viner på Albariño görs i två stilar; en mer krispig och grön och en lite rundare stil med gulare toner.
Arneis
Grön druva från Piemonte, kan vara roligt att testa ett vitt vin från denna region som annars är mest känd för sina röda viner på druvan Nebbiolo. Kvalitetsvin på Arneis är fruktigt och fräscht, gå upp en smula i pris när du väljer.
Assyrtiko
Grekland kommer alltmer som vinland, kul grön druva som dyker upp i utbudet mellan varven. Egen, intressant karaktär på dessa vita viner.
Barbera
Åter till Piemonte. Vill du testa en blå druva som ger lite fruktigare och mindre strama viner än Nebbiolo? Testa Barbera, folkets druva som ofta står på matbordet. I de något dyrare vinerna kommer druvan bäst till sin rätt.
Brunello
Toskana har sin druva Sangiovese och Brunello är en klon av denna, en variant som helt enkelt bjuder på lite extra allt. Helt perfekt till italiensk mat, förstås.
Cabernet Franc
Trendig blå druva du bland annat hittar i endruvsviner från Loire. Bra exempel på druvan kan komma i det tillfälliga sortimentet och i beställningssortimentet finns en hel del.
Chenin Blanc
Fantastisk, grön druva som ofta tas om hand på ett trevligt sätt. Testa torrt eller med sötma från Loire och även torrt från Sydafrika. Småskalig kvalitetsproduktion är nyckeln, då blir resultatet förträffligt.
Gamay
Nu till Beaujolais. Gå på lite bättre viner, och inte helt unga, då kan druvan bjuda på fräsch, ren och samtidigt väldigt fyllig frukt. Klunkvänligt. Många bra viner har passerat under senare tid i tillfälligt sortiment, fler lär komma.
Garnacha
Stor variation finns när det gäller denna druva, ofta ingår den i blandningar. Roligast blir det när endruvsviner är gjorda på riktigt gamla stockar som vuxit på hög höjd, Spanien regerar på det området. Superläckert, lätt och saftigt men med rätt motstånd.
Mencía
En annan trenddruva från norra Spanien, har förutsättningar att ge riktigt bra, rena viner med personlig karaktär, när den är rätt omhändertagen. Kräver mat med lite rondör för att ge bästa upplevelsen.
Nebbiolo
En kändis, absolut, men alltid värd att nämna. Stram klassiker från Piemonte. Mycket strävhet i glaset, men även lager av fina nyanser. Utbudet är brett och ofta dyrt för att vara bra. Prisvärda viner kommer exempelvis som Langhe Nebbiolo.
Nerello Mascalese
Nu till Sicilien. Om du inte redan har testat Etna Rosso, rött vin från Etnas sluttningar, ska du göra det. Många bra viner finns att beställa och vinerna kommer också i tillfälligt sortiment.
Spätburgunder
Pinot Noir, men nu från Tyskland. Det svala klimatet ger ofta väldigt rena viner med fin fruktighet. Vegetariska rätter blir en bra matchning till dessa tolkningar av druvan.
Touriga Nacional
Portugal låter tala om sig som vinland, mångfacetterat och spännande. Touriga Nacional är något av landets signaturdruva som ger kraft och fyllighet. Trevliga matviner.