fbpx

Pizza med getost och passande vin i glaset

Fredagsmys, pizzadags och ett gott glas vin. Enkelt att ordna, beställ eller baka, och att välja vin är heller inga konstigheter. Lite beroende på toppingen vill säga, men det finns alltid ett vin som funkar.

Möjligheten till variation är närmast oändlig när det gäller pizza. Hur bra som helst vid val av vin, det finns alltid en stil på pizza som funkar till det du vill ha i glaset. Vita pizzor med en klick löjrom är ju inte dumt till champagne och annat mousserande, riktigt smakrika varianter med lite hetta kan funka utmärkt till fruktiga, röda viner utan för mycket strävhet och går du på en vegetarisk pizza med neutrala smaker är vinvalet inga konstigheter, det blir helt enkelt bra.

Säg pizzavin och vi tänker kanske främst på lite enklare röda viner från Italien, bordsviner om du så vill. Barbera är druvan framför andra på det italienska vardagsbordet, i alla fall i norra Italien. Rätt fruktigt och fylligt, bra fredagsvin helt enkelt. Stramare varianter hittar vi på Nebbiolo och Sangiovese, ofta från Piemonte respektive Toskana. Varför inte låta valet falla på en Langhe Nebbiolo eller en Chianti Classico och låta pizzan få ost på toppen, det mjukar upp strävheten i dessa viner. Du måste förstås inte gå på italienskt och rött, sätt ett lite mer smakrikt vitt med bra syra till getostpizzan nedan, inte dumt.

Vinvänlig pizza med getost, svartkål och trattkantareller – på tio minuter!

1 libabröd
3 msk färskost
150 g getost
100 g trattkantareller
1/2 dl hackade hasselnötter
2 bitar svartkål
olivolja

Gör så här:
• Sätt ugnen på övervärme/grill 225 grader.
• Stek trattkantarellerna i smör och ringla olivolja över svartkålen.
• Bred färskosten på libabrödet, toppa med getosten, svartkålen, nötter och den stekta svampen.
• Grädda i ugn i cirka fem minuter tills pizzan fått fin färg och osten börjat smälta.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips