fbpx

RECEPT | GRILLAD FLÄSKKOTLETT UTMÄRKT TILL RÖTT VIN

Här kommer ett recept på grillad fläskkotlett med tomat och bönsallad, rostad potatis och romanescosalsa.

Receptmakare är vår alldeles egna mästerkock Niclas Tuomela!

Börja göra salsan:

  • 100 g skållad mandel
  • 250 g rostad paprika
  • 1 msk sherryvinäger
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 tsk salt och svartpeppar
  • 1 ½ dl olivolja
  • 1 tsk honung
  • ½ citron (saften)

Häll alla ingredienser utom oljan i en mixer och mixa tills den är nästan slät, sedan tillsätter du oljan i en tunn stråle, ställ undan i kylen.

Ingredienser

  • 4 skivor fläskkotlett (värt att köpa en finare sort som rapsgris eller gårdsgris)
  • 250 g haricotsverts
  • 1 schalottenlök finhackad
  • 250 g små goda tomater
  • 1 tsk sherryvinäger
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 timjanskvist
  • 1 dl majonnäs
  • 12 goda potatisar
  • 15 g smör
  • Olivolja
  • Salt och svartpeppar

Så gör du:

  1. Riv 1 vitlök och ev. lite citronzest) blanda med majonnäsen
  2. Koka bönorna i ca 1 minut i lättsaltat vatten
  3. Dela potatisarna, ringla lite olivolja över dem och rosta i ugnen.
  4. Pensla lite olivolja, salta och peppra kotletterna, grilla dem i en grillpanna eller på grillen, när de är färdiga (68c inne temp) så tag undan dem och låt dem vila. Dra av värmen och lägg ned en klick smör, en vitlöksklyfta och timjan i pannan, fördela sedan hälften av smöret över kotletterna.
  5. Stek bönorna en kort stund med schalottenlöken, smaksätt med resten av vitlökssmöret och vinäger blanda sedan dessa med tomaterna i en bunke.
  6. Nu är det dags att servera allting.

Smaklig måltid!

I glaset:

Den här rätten passar utmärkt till exempelvis Måns nya röda vin MZ Raval, som är en Syra & Grenache från Terra Alta. Det är ett smakrikt ungt vin med pigg syra, vilket gjorde att vi fick tillsätta lite citron och sherryvinäger för att möta upp syran.

Vinet har även lite strävhet vilket jag gjorde det enkelt att servera en klick aioli till också. Tillbehören är verkligen det som gör att denna rätt andas Spanien och framförallt Katalonien.

Fläskkotlett är en lite bortglömd detalj som är mycket gott, här kommer några tips att ta med sig:

  • Skär ett par snitt i fettkappan då håller sig kotletten platt.
  • Krydda köttet något mer än vanligt
  • Stek köttet till max 68 grader och låt det vila ordentligt, då blir det saftigt.

Tips: Missa inte Nickes stektips, artikeln om hur du hittar rätt köksknivar och den populära stekpanneguiden.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

MZ Raval

119 kr

MZ Raval

119 kr