fbpx

Göteborgs egen livsnjutare presenterar ”ett gött rött” – vi provar vin med Glenn Hysén

Ett gött rött – vad betyder det? Ingen förklarar väl begreppet bättre än vår gäst i denna livesända vinprovning – göteborgaren och tillika livsnjutaren Glenn Hysén. Det röda i sammanhanget är förstås goa vinet Ciù Ciù i sin allra bästa årgång, som vi provar tillsammans med Nicke Tuomela och Glenn. Kvällen blir fullmatad med tips på "göttigheter" och vågar vi hoppas på någon go göteborgsvits, kanske? Häng med den 13 augusti!


Den ädla konsten att ha det gott presenteras av Glenn Hysén och Ciù Ciù Sangiovese


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 13 AUGUSTI KL 18.30: ”ETT GÖTT RÖTT” MED GLENN HYSÉN
• Klicka här för att komma till eventet med provningen!

Mer information, förslag på tillbehör att äta till vinet och recept kommer!

Vinet vi provar:
• Ciù Ciù di Bartolomei Grande Sangiovese 2020 – här hittar du vinet!

Vinet ingår i Systembolagets fasta sortiment och finns i de flesta butiker.

Dags att dra till vackra Marche, vinregionen öster om Toscana, och hälla Sangiovese i provningsglaset. Ciù Ciù Bartolomei Grande Sangiovese av den allra bästa årgången hittills. Fruktigt och smakrikt, fullt av mörka körsbär, skogshallon och choklad. Ett riktigt gött rött, enligt allas vår livsnjutare från Göteborg – Glenn Hysén.

Glenn är på plats i studion tillsammans med Nicke Tuomela och tillsammans bjuder dessa goa gubbar på massor av bra tips på hur man fixar det goda i tillvaron med enkla medel. Och vi tänker ta tempen på tipsen, till hands finns bästa göttometern… Kommer den slå i taket? Välkommen till en härlig livesändning med Glenn, Nicke och Ciù Ciù fredagen den 13 augusti!

Allt om Ciù Ciù di Bartolomei Grande Sangiovese

Sangiovese är en av Italiens absolut viktigaste druvor, den odlas exempelvis i Toscana och även i distriktet Marche, som ligger mot den östra kusten. Sangiovese är stommen i det ekologiska vinet Ciù Ciù och en mindre del av druvan Montepulciano adderas för att få den fina, fruktiga balansen. Massor av mörka bär, men även örter, choklad och kanel hittar vi i smakrika Ciù Ciù som gärna möter tallrikar fyllda av goa grejor från grillen i form av lamm, nöt och vegetariskt.

Vi provar: Ciù Ciù di Bartolomei Grande Sangiovese 2020
HÄR HITTAR DU VINET!
…………………………………..
Land/region:
Italien, Marche
Druva: Sangiovese 85%, Montepulciano 15%
Alkoholhalt: 13,5%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Fruktig och smakrik
Karaktär: Mörka körsbär, fat, örter, skogshallon, choklad
Passar till: Lamm, nöt, gratinerat vegetariskt
Nr: 2334
Pris: 239
Övrigt: Ekologiskt vin
…………………………………..

Ciù Ciù di Bartolomei Grande Sangiovese 2020 finns även i flaska 750 ml, nr 2334, 79 kronor.


Vintradition från Marches böljande landskap


Bland Marches böljande kullar ligger Ciù Ciù och hos producenten blandas den senaste tekniken när det gäller tillverkning med gedigen vintradition. Både regionens egna druvor, som Passerina och Pecorino, odlas ekologisk på vinfirmans marker. Målsättningen är att skapa viner med ett äkta uttryck från platsen och låta mikroklimat och jordmån komma till tals i vinets terroir. Skulle du vara på resa i trakterna är du välkommen till den lilla staden Offida, adress Piazza del Popolo 20. Här har Ciù Ciù ett enotek där du kan prova vin tillsammans med specialiteter från Marche.


Mästerkockens specialrecept till vinet


Nicke Tuomela har satt ihop ett recept som matchar Ciù Ciù på ett kanonbra sätt. Här kommer en smarrig pastagratäng som du fixar enkelt. Nicke har även ett antal tillbehör till hands, för matchning till vinet – ruccola, parmesan, champinjoner, olivolja, citron, salt och svartpeppar.

PASTAGRATÄNG MED BASILIKA, KYCKLING OCH ZUCCHINI
Det här behöver du:
300 g pasta, t ex Penne Rigate
1 st gul lök
2 st klyftor vitlök
1 st zucchini
1 msk olivolja
1 kruka basilika
2 tsk chiliflakes
100 g pesto
½  dl vatten
75 g riven lagrad ost
2 dl crème fraiche

Så här gör du:
Värm ugnen till 200 grader, koka pastan 2 minuter kortare än anvisning på förpackningen. Skala och finhacka lök och vitlök. Bryn zucchini i olja i en varm stekpanna. Tillsätt lök, vitlök, basilika, salt och chiliflakes och fräs ytterligare 2 minuter.

Blanda ihop pesto, creme fraiche och vatten i en skål. Tillsätt hälften av pestoblandningen till zucchinin och låt puttra ihop i 2 minuter, glöm ej salta och peppra ordentligt. Sila av pastan och blanda resten av pestoblandningen över och toppa med ost. Gratinera i ugn i ca 10 min.

Stek kycklingbrösten och servera med en liten ruccola sallad till gratängen. TIPS! Riv på lite parmesan före servering så säkerställer du att det verkligen matchar med ett kraftigare och strävare rött vin.


Glasen i provningen


Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Ciù Ciù Bartolomei Grande Sangiovese 2020

239 kr