fbpx

Gnarly Head Cabernet Sauvignon – vinet som älskar mat

Vin och mat i kombination är som vanligt vårt tema för inspirerande livesändningar med vinprovning, tips och interaktivitet. Inte dumt att då presentera ett vin som verkligen älskar mötet med mat – Gnarly Head från soliga Kalifornien på toppendruvan Cabernet Sauvignon. Uppskattad av alla, vågar vi påstå. Det hoppas vi att vår livesända provning också blir, vi kommer i alla falla att bjuda på läckra möten mellan vinet och piffiga, specialkomponerade tillbehör. Häng med på Facebook eller titta på sändningen här på sajten – vi ses!


Äkta California Cab i matglad tappning – nytt vin sätter hela menyn


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 10 SEPTEMBER KL 18.30:
CALIFORNIA CAB OCH SPECIALMENY I SMAKMÄSSIG FULLTRÄFF
• Klicka här för att komma till eventet på Facebook där livesändningen strömmas!
Avsnittet kan även ses här på hemsidan när sändningen har startat.

Vinet vi provar:
• Gnarly Head Cabernet Sauvignon – här hittar du vinet!

Vinet är en ordervara som enkelt beställs till en av Systembolagets butiker, där du vill hämta det.

Om vinet

Det är verkligen lätt att älska Cabernet Sauvignon, denna klassiker till druva som kommer i så många smakrika, matvänliga viner. Vi väljer gärna ett vin från Kalifornien, dessutom från en prisbelönt vinmakare med gedigen erfarenhet och rätta receptet för kvalitetsvin på druvan, nedan berättar vi mer. Dags för livesänd vinprovning, dags för Gnarly Head – en äkta California Cab från Delicato Family Wines – i en fullspäckad kväll där vin och mat får sitt godaste möte.

Gäst hos Nicke Tuomela, bland vinrankor och kastruller, är Kajsa Axbåge – kökschef på Jureskogs, välmeriterad kock och tidigare deltagare i Kockarnas Kamp. Kajsa och Nicke slår sina kloka ihop över glas och grytor. Varmt välkommen fredagen den 10 september!


Allt om Gnarly Head Cabernet Sauvignon


Cabernet Sauvignon är en riktigt kändis till druva som ofta blandas med andra druvor till smakrika, fylliga matviner. När Delicato Family Wines lanserar ett kvalitetsvin på bag-in-box får druvan spela huvudrollen och glänsa lite extra. Delar av vinet får mogna på både franska och amerikanska ekfat. Vinet har en generös fruktighet av svarta vinbär och plommon som ramas in av en finstämd kryddighet. Ekfatslagringen ger en lätt vaniljton samt drag av kaffe och choklad. Gnarly Head Cabernet Sauvignon är ett vin med mjuk och matglad attityd som gör det flexibelt, lättmatchat och uppskattat – ett gott betyg är full pott på hitlistan Boxtoppen.

Gnarly Head Cabernet Sauvignon 2019
HÄR HITTAR DU VINET!
…………………………………..
Land/region:
USA, Kalifornien
Druva: Cabernet Sauvignon 78%, Petit Sirah 16%, Merlot 6%
Alkoholhalt: 14,5%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Smakrik och fruktig
Karaktär: Fruktig smak med toner av svarta vinbär och plommon, fatkaraktär med nyanser av vanilj, kaffe och choklad
Passar till: En bredd av kötträtter och fylliga vegetariska rätter
Nr: 50760
Pris: 279 kr


California Cab möter mat


En köttbit av bra modell är inget dumt val till Cabernet Sauvignon, men självfallet kan du även satsa på en vegetarisk rätt med fyllig smak. Oavsett val är det tillbehören som verkligen lyfter vinet och ger en ”perfect match” att minnas. Ett toppenbra sätt att knyta ihop smakerna är att faktiskt använda vinet som ingrediens i ett läckert kryddsmör, i en marinad till köttet eller i en riktigt smarrig lökmarmelad som bygger den läckra smakbryggan. Recept kommer här!

Lökmarmelad á la Cabernet
Det här behöver du:
4 röda lökar
Olivolja
1 dl Gnarly Head Cabernet Sauvignon
1 dl socker
½ dl rödvinsvinäger
2-3 msk starkt kaffe
1 tsk salt
1 lagerblad
Salt och nymald svartpeppar

Så här gör du:
Dela och skiva löken, stek den på medelvärme till den börjat mjukna, slå på resten av ingredienserna och låt småputtra i ca 1-2 timmar eller till all vätska kokats bort. Rör om då och då. Kan frysas och håller länge i kylen, men vill du ha en extra hållbar marmelad kan du koka marmeladen med syltsocker. Häll upp marmeladen i steriliserade glasburkar och förvara dem mörkt och svalt.

Tips! Då denna marmelad har en ordentlig sötma behövs ett vin med generös fruktighet. Tänk på att servera till något salt, fett och gärna syrligt, till exempel pulled pork med lökmarmelad, picklad lök och knaperstekt bacon.


Delicato kryddsmör
Det här behöver du:
200 g smör, rumstempererat
1 ½ dl Gnarly Head Cabernet Sauvignon
2 schalottenlökar
1 msk torkad svamp (mixad)
2 kvistar timjan, färsk
1 msk oregano, torkad
Salt och svartpeppar

Så här gör du:
Finhacka löken och fräs den i en stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna, reducera till 40 procent återstår, låt svalna. Medan vinet reducerar vispar du smöret med vispmaskin (minst 10 min), det kommer bli luftigt och ändra färg till en vitare nyans. Blanda i vinreduktionen, när denna svalnat, under vispning. Att vispa smöret gör att det blir mer luftigt och fastnar på köttet bättre, fungerar även som en sås.

Tips! Detta smör går fint till alla typer av kött, men är även jättegott till en torskrygg. För att passa till vegetariskt behövs kraftigare grönsaker, såsom rotsaker och lök, gärna ugnsbakade.


Gnarly Marinade
Det här behöver du:
2 dl Gnarly Head Cabernet Sauvignon
1 gul lök, tärnad
1 vitlöksklyfta, krossad
1 msk honung
2 cl ljus soja
1 msk dragon
1 msk rosmarin
½ msk timjan
1 tsk soja

Så här gör du:
Blanda alla ingredienser och marinera köttet i cirka 1 timme.

Tips! Att låta köttet vila i en marinad innan man lägger det på grillen, eller skjutsar in det i ugnen, ger smak och saftighet. Det finns en myt om att salt i marinaden skulle torka ut köttet, men istället binder saltet (soja) vätskan i köttet och gör det saftigare efter tillagningen. Med salt i marinaden blir det en lätt rimning av köttet, vilket gör köttet mjukare och mer köttsaft behålls.

Vin är bra vid kortare marinering då det bidrar till att köttet blir mjukare. Men om det är för mycket syra, eller om köttet får marinera för länge, så blir det hårt istället. En lätt syra rekommenderas i kortare marinader.


Gnarly Steak Sandwich
Det här behöver du:
2 skivor Levainbröd
Olivolja
1 näve ruccola
2 msk riven parmesan
200 gr ryggbiff
2 msk lökmarmelad (se separat recept)
1 msk riven pepparrot
1 tsk dijonsenap
3 msk crème fraiche
Salt och peppar

Så här gör du:
Salta och peppra biffen och stek den på hög värme på båda sidor. Låt vila i ca 5 minuter. Blanda senap, pepparrot och crème fraiche. Glöm ej att krydda krämen. Stek brödskivorna i olivolja till de fått fin färg. Montera smörgåsen genom att breda kräm på båda skivorna bröd, skiva tunna skivor av köttet, lägg på ruccolan på ena brödet sedan köttet, marmeladen och parmesan. Stäng smörgåsen med det andra brödet, tryck till och dela smörgåsen i två delar.




Delicato – stolt vinnare av vinvärldens Oscar


Delicato Family Wines har över 80 års erfarenhet av att producera kvalitetsviner med stor omsorg i alla led. Tredje generationen med bröderna Chris och Jay Indelicato håller i dag i verksamheten som genomsyras av stort miljöengagemang och fokus på hållbarhet. Odling som främjar biologisk mångfald är en strävan, för ett naturligt ekosystem i balans. Det ger kvalitetsfrukt som tas omhand på ett varsamt och medvetet sätt i vineriet.

Som kvitto på ett gott arbete fick Chris Indelicato år 2012 den fina utmärkelsen ”Wine Star Award Winner” som årligen delas ut av tidningen Wine Enthusiast Magazine, en vinvärldens motsvarigheter till filmvärldens Oscar. Och våren 2021 blev Delicato Family Wines utvald till USA:s bästa producent enligt den prestigefyllda internationella tävlingen Mundus Vini.


Glas och utrustning i provningen


Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau och till denna provning väljer vi Willsberger rödvinsglas. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

Vid matlagning är kvalitetsredskap nyckeln till bra resultat. Vi väljer gärna knivar, kokkärl och stekpannor från erkända kvalitetsmärket Fiskars, som står för moderna produkter av högsta kvalitet. Mer om Fiskars hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Enjoy Wine & Spirits och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Gnarly Head Cabernet Sauvignon

279 kr