fbpx

Fredagslyx med fem ingredienser – och en Chianti Classico

Nu bjuder vi in till mässa. Närmare bestämt Sthlm Taste där Vinsmart denna fredagskväll står för provning på plats. Du är varmt välkommen att vara med – digitalt eller på Stockholmsmässan – för en extra festlig fredagskväll signerad Barone Ricasoli och fina vinet Rocca Guicciarda Riserva. Vi ses!


Vinprovning direkt från Sthlm Taste – vi lyxar till det


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 12 NOVEMBER KL 18.30:
FREDAGSLYX MED FEM INGREDIENSER OCH PRISVÄRT TOPPVIN FRÅN TOSCANA
• Klicka här för att komma till eventet på Facebook där livesändningen streamas!
Avsnittet kan även ses här på hemsidan när sändningen har startat.

Vinet vi provar
• Rocca Guicciarda Riserva 2018 – här hittar du vinet!

Vinerna ingår i Systembolagets fasta sortiment och finns i många butiker. Om vinet inte finns i din närmaste butik kan du beställa det. Gör det i god tid före sändningen om du vill prova med oss!

Den här fredagen tar Nicke Tuomela med oss till Stockholmsmässan och Sthlm Taste för en direktsänd liveprovning tillsammans med deltagare som provar på plats. Och vi ska minsann lyxa till det! Vinet vi provar är en klassiker från Barone Ricasoli, en Chianti Classico Riserva med alla de rätta stildragen som vi älskar i toppvinerna från denna fantastiska region – Rocca Guicciarda Riserva. Till dessa ädla droppar skapar Nicke lyxig känsla även på tallriken med hjälp av endast fem enkla ingredienser av extra god kvalitet. Lyxa till fredagskvällen tillsammans med oss – vi ses den 12 november!


En elegant Riserva

Rocca Guicciarda Riserva bjuder på de klassiska nyanserna som vi hittar i kvalitetsviner från Toscana. Här finns en frisk doft av körsbär, nyanser av kaffe och vanilj samt drag av färska örter. Smaken är elegant och välbalanserad med en lätt rostad nyans från ekfaten. Vinet lagras på 500 liter stora franska fat och på större botti, som är neutrala, under 18 månader. Karaktären på vinet passar utmärkt till smakrika rätter av fågel, lamm och nötkött, gärna med en rödvinssås. Vinet har viss stramhet och tydliga tanniner, som bäst möter mat som varken är het eller har sötma. Servera Rocca Guicciarda Riserva vid 18 grader.

Rocca Guicciarda 2018
• Här hittar du vinet
Land/region: Italien, Toscana
Producent: Barone Ricasoli
Druvor: Sangiovese 90%, Merlot 5%, Canaiolo 5%
Alkoholhalt: 13,5%
Vinstil: Kryddig och mustig
Karaktär: Nyanserad, kryddig smak med fatkaraktär, toner av körsbär, hallon, nougat och vanilj
Övrigt: Vinet är veganvänligt
Nr: 2723
Pris: 159 kr

Lyxig pasta med svamp

Ett smarrigt recept följer här, framtaget av Nicke Tuomela för att passa helt perfekt till just Rocca Guicciarda!

Pasta med svamp och salvia
400 g pappardelle
300 g skogschampinjoner
1 dl olivolja
Parmesan
1/3 kruka ekologisk salvia (bladen)
1 citron, saft och zest

Så här gör du: Koka upp vatten i en stor kastrull (4 liter) och tillsätt 4 matskedar salt. Skiva ock stek champinjonerna i en nästan torr panna på medel till hög värme i 3-4 min, tillsätt sedan 2/3 av olivoljan och salvian. Det är viktigt att salvian får stekas i oljan. Krydda med salt och peppar. Pressa i saften och zesten från 1 citron. Lyft i pastan i svamppannan och låt koka ihop cirka 1 minut, smaka av och krydda eventuellt mera. Servera och riv över rikligt med parmesan, ringla lite ny olivolja över.

Barone Ricasoli

Släkten Ricasoli har haft sitt säte på Castello di Brolio sedan närmare 900 år och vinproduktion blev tidigt en viktig del av verksamheten. Genom historien har Barone Ricasoli haft en betydande roll i utvecklingen av Chianti. Ett stort kvalitetslyft har gjorts under senare tid, efter det att Francesco Ricasoli tog över ansvaret 1994 och nu i nummer 32 av rakt nedstigande led driver familjeföretaget. Barone Ricasoli är i dag en av de ledande vinfirmorna i Italien med 250 hektar vingård i främst Chianti och Chianti Classico. Ett brett utbud av både klassiska och mer innovativa viner produceras.

Glas och utrustning i provningen

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

Vid matlagning är kvalitetsredskap nyckeln till bra resultat. Vi väljer gärna knivar, kokkärl och stekpannor från erkända kvalitetsmärket Fiskars, som står för moderna produkter av högsta kvalitet. Mer om Fiskars hittar du här.

Provningen hålls i samarbete Briscapo/Spiegelau och Fiskars.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Rocca Guicciarda Riserva 2018

159 kr

Rocca Guicciarda Riserva 2018

159 kr