I det här receptet bjuder Nicke på en krämig svamppasta med salvia och citron. Rätten passar perfekt till ett rött vin med lite strävhet!
Ingredienser:
- 500 g skogschampinjoner
- 50 g torkad svamp
- 2 schalottenlökar finhackade
- 2 vitlöksklyftor finhackade
- 1 citron
- 3 dl grädde
- I dl vitt vin
- 2 tsk dijonsenap
- ½ kruka persilja grovhackad
- 1/3 kruka salvia grovhackad
- 1 dl kalvfond
- Salt & svartpeppar
- Smör och rapsolja till stekning
- 400 g pasta, pappardelle
- 1 dl riven parmesanost
- Olivolja
Så gör du:
- Dela svampen i kvartar och bryn dem ordentligt i rapsolja, när de nästan är klara lägg i en klick smör tillsätt båda löksorterna och stek ca en minut till, smula ned den torkade svampen och häll över vinet och fond, låt koka upp.
- Tillsätt senap, zest från hela citronen och saft från halva, glöm ej krydda med salt och peppar.
- Slå på grädden och låt koka ihop
- Koka upp en stor kastrull med vatten (4 liter), tillsätt ca ½ dl salt och när det kokar sänk i pastan, koka pastan tills det är 2-3 min kvar, det är bra att använda en större pasta då blir det inte så stabbigt.
- Lyft sedan över svampsåsen till pannan, tillsätt örterna koka ihop ca 1-2 min, smaka av igen med salt och peppar
- Servera med riven parmesan och eventuellt lite mer hackad persilja och olivolja.
Ett passande vin till maten:
Brocca har både strävhet och syra som är mycket vanligt i vinerna från Toscana, men samtidigt en generös frukt vilket kräver lite av maten.
Det här vinet har dessutom lagrats länge på både små och stora ekfat vilket bidrar till ytterligare strävhet då är det bra att jobba med viss fetma i maten som i detta fall gör vi en krämig pasta.
För att matcha syran i vinet så använder vi oss av citron i matlagningen utöver vinet vilket kommer att lyfta fram vinets fruktighet.
Visste du att:
- Brocca är lagrat 36 månader på fat
- Druvorna är skördade för hand
- Inget tillsatt socker
- Naturlig jäst har använts
Mer om Brocca hittar du här hos Intermondi, eller här hos Systembolaget.
Vill du lära dig mer om vin?
Missa inte vårt nyhetsbrev där vi delar artiklar som exempelvis den här om vinglas, Nickes stektips, guiden till rätt kökskniv och råd för hur du väljer en bra stekpanna.