fbpx

Fransk världskändis med Bourgogne som stöttepelare – livesänd vinprovning

Den här gången välkomnade vi en fransos och det var minsann en riktig världskändis – Pinot Noir. Det blev en provning av druvan klädd i verkligt elegant kostym. Häng med i programmet via vår Facebook-sida eller i spelaren här nedan. Santé!

Fransk Pinot Noir från topproducent

LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 5 MARS – ELLER I EFTERHAND NÄR DET PASSAR DIG!
Klicka här för att komma till Facebookeventet med mer information om provningen >

I det här programmet var detdags att träffa en världskändis – druvan Pinot Noir – dressad till tänderna i elegant kostym. Vi hällde upp Abbootts & Delaunay Métayage i glaset, drömde oss bort till södra Frankrike och hittade även stildrag från Bourgogne. Ingen dum kombo.

Häng med i den takt du vill och njut av en fruktig solstråle med finess – du kan se sändningen här på vår Facebook-sida!

PS. Missa inte vårt bästa recept på något smarrigt på tallriken till vinet – scrolla ner!

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir 2019
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Frankrike, Pays D’Oc
Druva: Pinot Noir
Alkohol: 13,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Bärig och kryddig
Karaktär: Hallon, jordgubbar, lingon, kryddiga toner av fat
Övrigt: Ekologiskt
Artikelnummer: 50507
Pris: 129 kronor

Elegant vinval till din meny

Abbotts & Delaunays rötter i Bourgogne märks tydligt i Métayage Pinot Noir genom tonerna av solmogna hallon och körsbär, lingon och pion. Fruktigheten är fräsch tack vare att druvorna odlas på hög höjd, vilket innebär svalka. Från faten kommer mjuka, kryddiga nyanser som muskot och choklad. Hälften av vinet har fått vila på franska ekfat under tio månader för att ge en lugn fatkaraktär som inte döljer frukten. Eftersmaken är lång och komplex. Med den generösa smakprofilen går vinet fint att kombinera till mycket – klassisk Coq au Vin, örtstekt kalvfilé med glaserade rotfrukter eller en typisk sydfransk ratatouille serverad med nybakat bröd. Hur gott som helst blir det förstås att sätta vinet till en klassisk ”steak frites” med bea – scrolla ner så hittar du receptet för en riktigt smarrig middag!

Abbotts & Delaunay

Abbotts & Delaunay är familjen Delaunays andra vingård, ett litet vineri i södra Frankrike som specialiserat sig på kvalitetsviner från Languedoc–Roussillon. Laurent Delaunay, som har sin bakgrund i Bourgogne, hade länge en dröm om att finna en plats i Languedoc som var tillräckligt svalt för att tillåta odling av Pinot Noir. Efter mycket letande fann han platsen strax intill den lilla byn Magrie där druvorna alltså kan få växa på en högre höjd i en jord som Abbotts & Delaunay vårdar med största omsorg. Sedan starten har Laurent Delaunay jobbat efter ledorden perfektion, inspiration och grundlighet. Genom lanseringen av den ekologiska Métayage Pinot Noir kombineras det bästa av två världar – tradition från Bourgogne, vilken är en central del av familjen Delaunays arv, och härlig terroir från solvarma Languedoc.


Gott på tallriken till vinet

När vi har slagit upp Abbotts & Delaunay i glaset blir vi sugna på en riktigt klassiker i matväg – en bra köttbit, bea och pommes frites. Här är receptet för en kanonmiddag för fyra!

Flamberad steak frites med bearnaise, pommes frites och tomatsallad
Ryggbiff

4 skivor ryggbiff av fin kvalitet
1 vitlöksklyfta
2 timjankvistar
4 cl cognac
Smör, salt, peppar
Salta och peppra köttet och stek på hög värme tills det har fått fin färg. Tillsätt smör, vitlök och timjan. När fettet smält, slå på cognac och tänd på. När det inte brinner mer så öser du köttet lite med av skyn i pannan.

Pommes frites
4 st bakpotatisar att koka
1 msk ättika per 2 liter vatten
Olja till fritering
• Skär upp potatisstavar cirka 7-8mm tjocka och sjud i cirka 10 min i vatten och ättika. Låt sedan svalna på en duk.
• Fritera potatisen på 180 grader i 3 minuter. Låt svalna på en duk eller hushållspapper.
• Fritera potatisen igen i cirka 3 minuter eller tills den här fått fin färg.

Bearnaisesås
150 gram smör
2 msk schalottenlök (0,5 schalottenlök)
2 msk rödvinsvinäger
3 msk vatten
4 krossade vitpepparkorn
2 äggulor från medelstora ägg, ca 30 gram
1 krm salt
3 msk färsk finhackad dragon
0,5 dl finhackad persilja
• Skala och hacka schalottenlöken så fint du kan. Krossa vitpepparkorn i en mortel.
• Koka upp vitvinsvinäger, vatten, krossade vitpepparkorn och schalottenlök i en kastrull tills det kokat ner till hälften. Sätt åt sidan att svalna.
• Smält smör i en kastrull på låg värme. Låt stå smält vid sidan och svalna till runt 40-50 grader. Smöret får inte vara för varmt när du blandar det med äggen, då spricker bearnaisen direkt.
• Värm vatten i en bredbottnad panna eller kastrull, till ett vattenbad. Börja med låg värme runt 50 grader.
• Häll över vinägern i en liten såskastrull med tjock botten eller i en rostfri bunke.
• Tillsätt äggulorna till vinägern. Vispa ihop
. Sätt kastrullen eller bunken med äggulorna och vinägerblandningen i vattenbadet.
• Vispa äggulorna fluffiga för hand eller med elvisp cirka 30 sekunder. Obs, börja med låg värme – blir det för varmt så koagulerar äggen och såsen spricker direkt.
• Droppa i smöret under kraftig vispning. Tillsätt smöret lite i taget under vispningen. Obs, börja med låg värme, annars spricker såsen.
• Tillsätt salt och dragon samt hackad persilja.
• När du vispat i allt smör med äggen så fortsätt vispa och öka värmen försiktigt på vattenbadet så kommer såsen att börja tjockna. Vispa och värm såsen till en majonnäs-liknande konsistens. Det kan ta några minuter.
• Smaka av bearnaisesåsen med salt och vitpeppar samt eventuellt mer dragon och hackad persilja.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Abbotts & Delaunay Métayage Pinot Noir 2019

129 kr