
Nu blir det lyxig bubbelfika – du kommer väl?
LIVESÄND VINPROVNING TISDAG 22 JUNI 18.30:
VÄLKOMNA PÅ BUBBELFIKA – SIGNERAD LOUIS BOUILLOT
• Klicka här för att komma till Facebook-eventet!
Vår version av fika handlar faktiskt inte om kaffe, tro det eller ej. Nej, vi satsar istället på bubbel och tilltugg under vår fikastund. Lyxigt, eller hur? Nu tänker vi minsann sätta mousserande vin från Bourgogne, en så kallad crémant, till speciellt utvalda tillbehör. Vi plockar fram Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut och vi får dessutom celebert besök i studion – Fredrik Nylén @fredriksfika gästar nämligen Nicke – därav temat för kvällen. Receptskaparen, bakboksförfattaren och fotografen Fredrik ser vi mellan varven i vanliga rutan. Det blir spännande att se vad Nicke och Fredrik rekommenderar till vinet i vår uppgraderade fikapaus. Tisdag 22 juni kör vi bubbelfika 2.0 – varmt välkommen!



Allt om Louis Bouillot
Louis Bouillot är en fruktig och frisk crémant. I doft och smak hittar du nyanser av gula äpplen, citrus, kex, persika och grapefrukt. Vinet är tillverkat enligt traditionell metod med en andra jäsning på flaska, läs mer nedan. Det är ett fräscht mousserande vin med lång eftersmak. Extra kul är att Louis Bouillot kommer i flera olika storlekar och du kan välja flaskstorlek efter tillfälle, helt perfekt. Halvflaskan är en beställningsvara, du beställer enkelt till din lokala butik via Systembolagets hemsida.
• Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Brut – Här hittar du vinet!
Ursprung: Frankrike, Bourgogne
Druvor: Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté, Gamay
Alkohol: 12,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Frisk och fruktig, mousserande
Karaktär: Citrus, gul frukt, kex, bröd, persika, grapefrukt
Artikelnummer: 7688
Pris: 129 kr (750 ml), 89 kr (375 ml), 299 kr (1500 ml)


Tre lyxiga recept signerade Fredrik Nylén
Bubbelfika av bättre modell betyder Louis Bouillit med godsaker. Fredrik @fredriksfika har laddat upp med tre specialrecept till vår crémant. Vi lovar att fikastunden kommer att bli något alldeles extra!
Scones med syrlig rabarberkompott
Det här behöver du:
4 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 tsk bakpulver
75 g smör
1,5 dl mjölk
Pensling och dekoration:
2 msk mjölk
Florsocker
Rabarberkompott:
Rabarber
Syltsocker med pektin
1 citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop till en smulig deg. Tillsätt mjölken och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla degen till cirka 2 cm tjocklek, stansa ut rundlar med en utstickare eller ett litet glas. Cirka 6 cm i diameter. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och pensla med mjölk.
Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter tills de fått fin färg. Servera varma med goda tillbehör, man kan pudra lite florsocker på om man till exempel ska servera dem med marmelad. Lite färskost till är inte dumt för att möta vinet med lite extra fett och syra.
Smördegsinbakad brietårta med lime- och basilikamarinerade jordgubbar
Det här behöver du för 6 portioner:
450 g brieost
1 rulle färdig färsk smördeg
1 ägg
1 frp jordgubbar
2-3 lime, skal och zest
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Placera degen på bakplåtspapper. Lägg osten i mitten på av degen och täck in osten. Skär av överbliven deg som går utmärkt att dekorera med. Skär lite snitt i degen så att ångan kan pysa ut. Pensla med uppvispat ägg och baka mitt i ugnen cirka 20 minuter tills den fått fin färg. Servera med jordgubbar som fått marinera tillsammans med basilika i limesaft, dekorera gärna med extra basilika.
Parmesanflarn med citronkräm och löjrom
Det här behöver du:
2 dl grovt riven parmesanost
Citronröra:
1 burk crème fraiche, 250 g
Citronskal från en citron
Färsk citronsaft från en halv citron
Salt och peppar
Garnering:
Dill och 1 burk löjrom
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en plåt med bakplåtspapper och lägg ut små högar med parmesanosten. Grädda i ca 10 minuter. Flarnen ska vara gyllenbruna när du tar ut dem. Låt svalna.
Citronröra: Blanda crème fraiche med citronskalet och rör sedan ner citronsaften. Salta och peppra. Lägg upp flarnen på ett vackert fat och bred på citronröran. Toppa med löjrom och garnera med dill.
Vad är egentligen en crémant?
Crémant är ett mousserande kvalitetsvin från Frankrike, tillverkat enligt klassisk metod med en andra jäsning på flaska, precis som en champagne. Vinet kommer istället från något av de åtta andra distrikt som enligt reglerna får tillverka crémant. Jämfört med regionen Champagne skiljer reglerna något vad gäller druvor och lagringstid, en crémant har legat minst nio månader på sin jästfällning och kan delvis vara tillverkad av andra druvor från respektive region.
Det klassiska metoden betyder att ett stilla vitt vin först tillverkas, sedan tillsätts socker och jäst till vinet och det får jäsa en gång till på försluten flaska. Bubblor och tryck uppstår när koldioxid bildas under processen. När jästen dör fälls den ut och hamnar i botten av den liggande eller lutande flaskan. Vinet ”vilar på sin jästfällning” vilket tillför aromer som brukar benämnas som brödiga och nötiga. Denna tillverkningsprocess är alltså densamma för en crémant och en champagne.
Louis Bouillot Crémant de Bourgogne har legat hela 15 månader på sin jästfällning och fått en fin karaktär av brödighet.

Bästa Bourgogne
Bourgogne är ett helt fantastiskt vindistrikt, av många klassat som ett av världens främsta. Stilen bildar skola och många vinmakare blickar hitåt för elegansens och de finstämda uttryckens skull. Klimatet och jordmånen ger förutsättningarna som vinbönderna och producenterna i området oftast förvaltar riktigt väl i en ren, fin stil med bra syra och balans.
I Bourgogne görs röda och vita torra viner, en mindre del rosévin samt det mousserande vinet crémant. Louis Bouillots verksamhet startade 1877 och sedan dess har firman varit specialister på mousserande vin och en erkänd tillverkare av crémant. Hos Louis Bouillot framställs inte bara standardviner av hög kvalitet utan även toppviner vars druvor är plockade från några av Bourgognes bästa vingårdslägen. I dag ägs Louis Bouillot av Boisset-gruppen som också har grundat ett stort vinturistcentrum i Nuits-St-Georges, med fokus på Crémant de Bourgogne.


Glasen i provningen
Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Nicke Tuomela väljer alltid glas med omsorg inför varje provning och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här.
Provningen hålls i samarbete med Giertz Vinimport och Briscapo/Spiegelau.