fbpx

DRUVFOKUS: SAUVIGNON BLANC VINSMART ACADEMY

Michel Jamais leder oss i en provning där vi fokuserar på druvsorten Sauvignon Blanc – dess ursprung, var den odlas och vilka tre huvudtyper av viner den ger.

Tillsammans provar vi tre viner gjorda av druvan Sauvignon Blanc, vi lär oss om dess ursprung, olika odlingsegenskaper och hur de flesta gör vin av sorten. Vi bekantar oss med både klassiska och moderna stilar. Såklart tar vi också upp hur man kan tänka när man vill kombinera mat till vinerna.

VINSMART ACDEMY | VINER TILL PROVNINGEN

SAINT CLAIR | Vicar’s Choice Sauvignon Blanc

Tydligt aromatisk, mycket frisk smak med inslag av svartvinbärsblad, päron och lime. Torr, mycket
ren och med en nästan sötsyrlig nyans av gröna ärter, paprika och fläder.

PRODUCENT: Saint Clair
LAND/REGION: Nya Zeeland, Marlborough
DRUVOR: 100% Sauvignon Blanc
ÅRGÅNG: 2021
ARTIKELNR: 12000
PRIS: 99 kr

SAINT CLAIR | PRODUCENTEN

Saint Clair Family Estate är sannerligen pionjärer på sitt område eftersom de var en av de första vingårdarna på ön och idag är en av de mest tongivande och internationellt uppskattade producenterna från Marlborough.


Gården är och har alltid varit familjeägd och den passionerade familjen Ibbotson skapar viner med högsta kvalitet som ledstjärna. Hela familjen är engagerad i verksamheten och det är en blandning av åldrar som hjälps åt i familjeföretaget.

När man jobbar med sin passion är pension inget som prioriteras, det är något som grundarna Judy & Neal kan intyga. Båda har nått pensionsålder men är fortfarande involverade i allra högsta grad.


KVW | Cathedral Cellar, Sauvignon Blanc

Vinet har tydliga toner av av krusbär, fikon och bakanserad tropiskfrukt. Smaken är rik och har frisk syra samt eleganta mineraltoner.

PRODUCENT: KVW Cathedral Cellar
LAND/REGION: Sydafrika, Swartland
ÅRGÅNG: 2021
DRUVOR: 100% Sauvignon Blanc
ARTIKELNR: 2321
PRIS: 139 kr

KVW | PRODUCENTEN

Vinkooperativet KWV har sitt säte i staden Paarl i vindistriktet Western Cape och grundades år 1918, samma år som Nelson Mandela föddes. Syftet vid grundandet av kooperativet var att hantera den djupa kris som vinnäringen befann sig i då. KWV köper in sina druvor från kontrakterade odlare i hela Kapprovinsen.

KWV Carhedral Cellar-sortiment består av en förstklassig vinsamling som visar upp det bästa av en årgång, från de bästa vingårdslotterna som Western Cape har att erbjuda.

Viner i Cathedral Cellar-sortimentet är gjorda i en mer seriös stil och med god lagringspotential. Det är utan tvekan fortfarande ett av de bästa exemplen på vad Sydafrika, som ett vinland, kan leverera under den multiregionala fanan.


DOMAINE FOURNIER | Pouilly Fumé ”Les Deux Cailloux”

Torrt, friskt och balanserat med inslag av citrus, gröna äpplen, fläder och mineralitet med en krämig textur och lång smak.

PRODUCENT: Domaine Fournier Père et Fils 
LAND/REGION: Frankrike / Pouilly Fumé
ÅRGÅNG: 2020
DRUVOR: 100% Sauvignon Blanc
ARTIKELNR: 2227
PRIS: 189 kr

DOMAINE FOURNIER PÉRE ET FILS | PRODUCENTEN

Paul Fournier startade sin verksamhet 1950 i byn Verdigny. 20 år senare tog två av sönerna, Claude och Jacques facklan vidare och utvecklade vingården med lika stor kärlek.

De expanderade och hade vid 1990-talets början hela 60 hektar i de mest välkända appellationerna: Sancerre, Pouilly-Fumé och Menetou-Salon. Pouilly-Fumé är nämligen granne med den mer kända byn Sancerre.

Det som skiljer områdena åt är Loirefloden som slingrar sig genom landskapet. Loire brukar kallas Frankrikes trädgård och är en otroligt vacker region där flodbankera kantas av slott, vingårdar och grönska.


GLAS OCH UTRUSTNING TILL VINET

Spiegelau Vinglas

Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. 

Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett riktigt bra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau. Mer om vinglas och betydelsen av att välja glastyp utifrån aktuellt vin hittar du här.

I samarbete med Provinum, Arvid Nordquist och Sigva

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Saint Clair "Vicar's Choice"

99 kr

KWV "Cathedral Cellar"

139 kr

Fournier Pouilly-Fumé "Les Deux Cailloux"

189 kr

Saint Clair "Vicar's Choice"

99 kr

KWV "Cathedral Cellar"

139 kr

Fournier Pouilly-Fumé "Les Deux Cailloux"

189 kr

Saint Clair "Vicar's Choice"

99 kr