fbpx

Dags för alla goda grillkvällar – signerade Sydafrika

Dags att blicka mot vinets Sydafrika och mot en röd druvblandning med härligt fruktig karaktär, som fyller glaset med längtan efter något i grillväg på tallriken. KWV är producenten som har full koll på precis hur en röd "blend" från denna hörna av vinvärlden ska vara. Säsongens härliga grillvin Roodeberg lär du känna tillsammans med passande gott direkt från gallret. Den 14 maj är du välkommen till Nicke Tuomelas eget utekök, där Nicke med gäster fixar bästa grillkvällen i vår livesända vinprovning. Inbjudan hittar du nedan!


Roodeberg och sydafrikansk grillkväll


Roodeberg 2019 – Bag-in-box Här hittar du vinet!
• Roodeberg på flaska finns i nästan alla butiker.
Dags att lyfta fram grillen alltså – om den inte redan är på plats och invigd för säsongen. Och dags att presentera Roodeberg – ett ypperligt grillvin från Sydafrika. Här är man mästare på barbeque i alla dess former, klart att Roodeberg blir en fullträff till det grillade. Smarta, goda tips om vad du lägger på gallret – och kompletta recept på hur du fixar till det – hittar du nedan, signerade vår egen mästerkock Nicke Tuomela.

Och den 14 maj är det minsann grillkväll med Nicke och speciellt inbjudna gäster i Nickes eget utekök – du är välkommen att hänga lite med gänget, prova vin och plocka upp bästa tipsen. Inbjudan kommer här!


Grillbonanza i Nickes utekök


LIVESÄND VINPROVNING OCH GRILLKVÄLL FREDAG 14 MAJ 19.30
• KLICKA PÅ DENNA LÄNK FÖR ATT KOMMA TILL FACEBOOK-EVENTET!


Nu ska här grillas. Nicke har fejat i uteköket, är redo vid gallret och har bjudit in tre vänner för en kväll tillsammans med Roodeberg och mumsig mat. I uteköket träffar du Sandra Johansson @matmedsassa och grillpolarna Lasse Kartby @bbq.of.sweden och Dagge Waldenström @daggesmat som tillsammans med Nicke bjuder på en minst sagt härlig start på grillsommaren.

Gästerna då, vilka är grillvännerna? Sandra Johansson är tjejen som brinner för matlagning och bakning, som testar sig fram i köket till lyckade resultat och bjuder på inspiration på Instagram. Dagge Waldenström har lagat mat sedan barnsben, nyfikenheten är en drivkraft och Instagramkontot fylls ständigt med nya smakkombinationer. Lasse Kartby rapporterar att han har grillat i 25 år vid det här laget och kör grillning året om, ska bli superkul att höra vad som ligger på gallret en här säsongen.


Roodeberg 2019 – bag-in-box

Till vinet
Ursprung: Sydafrika, Western Cape
Producent: KWV
Druvor: Cabernet Sauvignon med flera
Alkohol: 14%
Förpackning: Bag-in-box 3000 ml
Vinstil: Fruktig och smakrik
Karaktär: Svarta vinbär, fat, plommon, örter, choklad
Passar till: Kötträtter på lamm och nöt
Artikelnummer: 7451
Pris: 249 kronor


Roodeberg 2019 – flaska

Till vinet
Roodeberg på flaska kostar 99 kronor och finns i de allra flesta Systembolagsbutiker.


Toppenbra grillvin, som sagt. Sydafrika levererar minsann på den punkten och Roodeberg står för verklig tradition. På altan och i trädgård är det förstås smart att välja en bag-in-box, som även är ett mer miljövänligt alternativ än en glasflaska. Håll vinet lite svalt, servera det gärna vid 16 till 18 grader. Tänk även på att du med fördel kan dekantera Roodeberg. Slå upp vinet på karaff och låt det lufta en stund så öppnar det upp på ett fint sätt.


Moget, fruktigt matvin


Roodeberg är ett lättillgängligt vin med bärig och varm smak av svarta vinbär, plommon, örter, choklad och en fin ton av välintegrerade ekfat. Smaken är lång och tanninerna är mjuka, det gör vinet till en bra matkompis om du väljer en glaze när du grillar, en chutney till rätten eller om du serverar rotfrukter i någon form. Allt detta har viss sötma som möts av mjuk bärighet och fruktsötma i vinet.

Druvorna till vinet kommer från vingårdar och odlare med vilka producenten KWV har ett nära samarbete sedan många generationer. Den mesta frukten handplockas för att säkerställa bästa mognad och kvalitet. Druvorna vinifieras sedan separat för att bevara respektive karaktär. Merparten av vinet får mogna på 300-liters franska fat med ett par års ålder, resterande del lagras på ny fransk ek under ett drygt år.

Tre förslag på mat som passar toppenbra till vinet följer nedan, recept signerade Nicke Tuomlea. Välj mellan vegetariskt, kyckling eller nötkött – allt funkar på grillen till detta vin!


Grillade primörer med vispat örtsmör och parmesan


Vegetariskt på grillen, 4 personer
Det här behöver du:
1 bunt grön sparris
8 små morötter
2 hjärtsalladshuvuden
2 citroner
Olivolja
200 gram smör, rumstempererat
1 msk timjan
1 cl rödvinsvinäger
1 vitlöksklyfta, riven
Salt och svartpeppar
50 gram riven parmesan

Gör så här:
Vispa smöret med elvisp i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan vitlök, vinäger, zest från en halv citron, timjan, salt och peppar. Fortsätt att vispa i ytterligare cirka 10 minuter – det låter som lång tid men det blir bättre och får en djupare smak, mer luftigt och funkar nu som en sås.

Olja grönsakerna och krydda dem. Börja grilla den grönsak som tar längst tid – morötterna – och kör sedan sallad och sparris när morötterna är nästan klara. Grilla sedan citronerna, som då blir lite sötare. Sedan är det bara att servera grönsakerna tillsammans med smöret. Fördela riven parmesan över det hela, lägg till grillad citron och glöm inte att smaka av med kryddor igen.
Medelhög grillvärme plus indirekt värme.

Mötet mellan mat och vin:
När grönsakerna serveras till ett smör och tillsammans med parmesan fångar maten upp strävheten i vinet, rätten känns även lite fylligare och möter fylligheten i vinet.


Grillad kyckling med potatis- och fänkålssallad och krämig ruccolapesto

Kyckling på grillen, 4 personer
Alternativ – välj grillspett med kyckling.
Det här behöver du:
4 kycklingbröst med skinn
300 gram potatis, kokt
1 fänkål, skivad
1 påse ruccola
1 gul lök, delad i bitar
1 påse pinjenötter
50 gram riven parmesan
1 dl crème fraiche
Olivolja
1 msk fänkålsfrön
1 msk korianderfrön
1 pkt fetaost
Flytande honung
Salt, svartpeppar

Gör så här:
Börja med peston. Mixa en halv påse ruccola, 6 cl olivolja, pinjenötter och parmesan. När peston är färdig, blanda den med crème fraiche och smaka av med salt och peppar, ställ åt sidan. Olja in grönsakerna, krydda med salt och peppar och lägg dem på ett grillhalster/korg på grillen i cirka 3-4 minuter. Tag undan och blanda upp med resten av ruccola och fetaost. Dressa med olivolja, citron, salt och peppar.

Krossa fänkål och korianderfrön i en mortel. Olja in kycklingen och krydda den. Kör den sedan på grillen med skinnsidan nedåt under cirka 2-3 min, vänd sedan och täck skinnet med fänkål och korianderfröna samt sprinkla lite honung över, kör ytterligare 2-3 min. Flytta sedan över den till indirekt värme tills den når 67 grader och låt den därefter vila i 5 minuter. Nu är det dags att servera. Peston går att vända runt i salladen eller servera separat.
Medelhög grillvärme plus indirekt värme.

Mötet mellan mat och vin:
Den krämighet som finns i peston tillsammans med fetaosten ger rätten en substans som gör att maten möter vinet, fyllighet byggs upp och mildrar sötman från honungen.


Grillad flankstek med avokado, tomat och bearnaisesmör


Nötkött på grillen, 4 personer
Det här behöver du:
800 gram flankstek
4 avokado
2 bifftomater
200 gram smör, rumstempererat
1 msk dragon, hackad
1 msk persilja, hackad
1 cl dragonvinäger
1 vitlöksklyfta, riven
Salt och svartpeppar

Så här gör du:
Vispa smöret med elvisp i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan vitlök, vinäger, dragon, persilja, salt och peppar. Fortsätt att vispa i ytterligare cirka 10 minuter – det låter som lång tid, men smaken blir djupare, smöret blir luftigt och det hela fungerar nu som en sås.

Olja in och salta det. Grilla på hög värme. Köttet kör du 2-3 min på varje sida till en innertemperatur på 56 grader. Tag av och låt vila till 58 grader, vilket är medium och perfekt till denna styckdetalj. Grönsakerna ska få fin färg och är då klara. Gröp ur en avokado på varje tallrik. Skiva tomaterna i 3-4 skivor, krydda dem och och stek. Klicka på smöret, enkelt och gott! Servera bakad potatis eller en grönsallad till, men det är inte nödvändigt.


Det här är Roodeberg

Producenten Roodeberg har en vinhistoria som går tillbaka ändå till 1949. Skapare bakom vinet, Dr Charles Niehaus, hämtade inspiration både från Sydafrikas vackra berg och från sin bakgrund i Rothenberg, Tyskland. Succén kom direkt och Roodeberg exporterade vin till en internationell marknad inom bara något år.

I dag exporterar producenten vin till ett 50-tal länder och är en av de mest välkända i hemlandet Sydafrika. Alla odlare och vingårdar KWV arbetar med är WIETA-certifierade, ett certifikat som syftar till att säkerställa arbetarnas mänskliga rättigheter, rätt till minimilöner, rätt att organisera sig fackligt, rätt till utbildning, tillgång till säkerhetsutrustning och motsvarande.

Den största delen av druvorna i vinet Roodeberg kommer från en FairTrade-certifierad vingård vid namn Roodraii. Avkastningen från denna farm går till en förskola som heter Masakane, som tar hand om vingårsdarbetarnas barn på ett utmärkt sätt.

För två år sedan var det även dags för 70-årsjubileum för Roodeberg, som hunnit bli något av själva sinnebilden för hur röda blandviner från denna hörna av världen ska smaka.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Roodeberg 2019 BIB

249 kr

Roodeberg 2019

99 kr

Roodeberg 2019 BIB

249 kr

Roodeberg 2019

99 kr