fbpx

Dags att utforska Rhônedalens vita hemligheter

Nu tänker vi resa till sydfranska breddgrader och glänta på dörren till hemligheter i vinväg som du kanske inte har hunnit upptäcka. Dörren leder till Rhônedalen, närmare bestämt Luberon, och här hittar vi en fruktig blandning av gröna druvor i vita vinet Légende de Bonpas. I vår livesända provning testar vi denna hemlis och tipsar om smarta knep kring vin och mat. Nicke Tuomela gästas av vagabonden Hans Fahlén som dessutom delar med sig av smultronställen i vinets trakter. Ta del av sändningen och beställ vinet om du vill prova med oss!


Psst, kan du behålla en god, vit hemlis?


TA DEL AV VÅR LIVESÄNDA VINPROVNING: VINSMART LIVE AVSLÖJAR RHÔNEDALENS VITA HEMLIGHET
• Klicka här för att komma till provningen!

Vinet vi provar:
• Légende de Bonpas 2020 – här hittar du vinet!

Vinet är en ordervara. Vill du prova med oss beställer du enkelt vinet till din närmaste butik.

Rhôndedalen är en av världens mest berömda vinregioner och står för många toppviner i internationella sammanhang. Det handlar oftast om röda viner, men nu tänker vi minsann avslöja hemligheter. Det är nämligen inte alla som fått chansen att upptäcka vita viner från detta distrikt. Nu är det dags och vi plockar fram ett utmärkt exempel i form av en druvblandning på fyra gröna druvor – Légende de Bonpas 2020.

Gäst i studion är vagabonden och programledaren Hans Fahlén. Vi pratar förstås mat, men det blir även miljö med fransk atmosfär. Hans har koll på läget på de flesta breddgrader och delar med sig av sina hemliga smultronställen. Självklart kan du se programmet i efterhand!


Allt om Légende de Bonpas

Fin fruktighet med drag av päron, persika, melon och citrus tillsammans med vita blommor och läcker kryddighet. Det kännetecknar vita vinet Légande de Bonpas från Luberon. Druvblandningen från soliga södra Rhône, där landskapet möter Provence, är hälften Vermentino och resterande del utgörs av Grenache Blanc, Ugni Blanc och Clairette i fallande skala. Det ger nyansrikedom och längd i smaken. Vill du prova denna hemlis med oss? Vinet är en ordervara. Du beställer enkelt till din närmaste butik, men tänk på att göra det i tid före sändningen.

Légende de Bonpas | 750 ml | 13,0 % | Nr 78329| 95 kr
DU BESTÄLLER VINET HÄR!
…………………………………..
Land/region:
Frankrike, Rhône, Luberon
Druva: Vermentino, Grenache Blanc, Ugni Blanc, Clairette
Alkoholhalt: 13,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Frisk och fruktig
Karaktär: Fruktig smak med toner av päron, persika, melon, vita blommor, kryddor
Nr: 78329
Pris: 95 kr
Övrigt: Ordervara
…………………………………..



Speciell jordmån ger fin mognad

Södra Rhônedalens jordmån är speciell. Mjukt runda stenar, så kallade galets, täcker ytan. Stenarna alstrar värme under dagen och avger densamma nattetid, vilket jämnar ut temperaturen och bidrar till ett klimat som ger fin mognad av druvorna.


Wine Hacks – smarta tips som förhöjer vinupplevelsen kommer här!


Lufta även vitt vin

Det är inte bara rött vin som kan vinna stort på att dekanteras, visste du det? Lite luftning gör ofta susen för att vinet ska öppna upp och visa sig från sin allra bästa sida. Smakrika eller kraftfulla vita viner, med en bredd av nyanser, har en aromatik som vinner på att få någon timme i karaff innan de serveras. Likaså de vita viner som är så kallat reduktiva, som inte kommit i kontakt med luft under tillverkningen, har mycket att vinna på luftning. Då släpper den lite ”instängda” tonen och vinet kan blomstra med sin fruktighet. Tips! Har du ingen karaff till hands funkar en kanna lika bra.

Vintips: Légende de Bonpas | 750 ml | 13,0 % | Nr 78329| 95 kr
DU BESTÄLLER VINET HÄR!


Färsk citron fixar mötet med kött

Färsk citron är vinernas bästa kompis. Syran i vinet möts upp på ett toppenbra sätt genom att pressa färsk citron över maten. Det känns kanske självklart att servera citron till fisk, men faktum är att färsk citron ger kött den extra kick som gör mötet med vin fantastiskt bra. Med det här knepet kan du servera ett smakrikt vitt vin till kött – på med färsk citron. Servera en lättare sallad till det hela, för att citronen ska kunna göra bästa jobbet.

Vintips: Légende de Bonpas | 750 ml | 13,0 % | Nr 78329| 95 kr
DU BESTÄLLER VINET HÄR!


Svampmacka och vitt vin är lika med sant

Svampsäsongen bjuder på skogens guld och vi älskar godaste kantarellmackan, den färska pastan med svamp och annat mumsigt där svamp får spela huvudrollen. Tänkte du rött vin spontant? Inte otippat, men vi vill verkligen slå ett slag för att smakrikt vitt vin till en toast med nyskördade kantareller – och till alla andra svamprätter. Matchningen mellan vin och mat blir något extra med ett lite fylligare vitt vin i glaset!

Vintips: Légende de Bonpas | 750 ml | 13,0 % | Nr 78329| 95 kr
DU BESTÄLLER VINET HÄR!


Servera gärna smakrikt vitt vin i rödvinsglas

Det finns nästan ingen kupa som är för stor… Nåja, men vill gärna lyfta betydelsen av det glas du väljer att servera vinet i. Ett smakrikt, fylligt vitt vin med många nyanser serverar du med fördel i ett rödvinsglas, det vill säga i en lite större kupa. Slå inte upp för mycket vin i taget, servera mycket hellre en liten skvätt i taget. Då har du möjlighet att snurra på glaset, låta aromerna få fritt spelrum, dofta på vinet och sedan prova en sipp. Vi lovar, det kommer att förhöja din vinupplevelse!

Vintips: Légende de Bonpas | 750 ml | 13,0 % | Nr 78329| 95 kr
DU BESTÄLLER VINET HÄR!


Bästa knepen vid grillen


Några snabba tips för att lyckas med grillning kommer här:

• Fisk och skaldjur grillas kort tid på hög värme, skaldjuren blir då ej sega.
• Lägg på marinaden eller glazen i slutet av grillningen, den bränns annars lätt.
• Kål och hårda grönsaker kan förkokas för att sedan grillas klara på grillen.
• Testa att grilla både grönsaker och frukt, glöm inte dressa dem med citron, olja och salt vid serveringen för att matcha vinet.


Tarte flambée

En underbart god fransk variant på pizza bianca kommer här, du gör den enkelt på tortillabröd.

Du behöver:
Rökt sidfläsk
Tortillabröd
Créme fraiche
Lök
Lagrad hårdost

Börja med att steka löken mjuk, sedan går det väldigt snabbt att göra resten av pizzan både i ugn och på på pizzasten på grillen. Bred på ett lager crème fraiche på brödet, fördela lite lagrad ost, lök och sidfläsk över och grädda klart, cirka 2 minuter på hög värme. De vita vinerna från Rhône är ganska smakrika och går fint att matcha med denna smakrika och goda pizza.


Kantarelltoast

Du behöver:
600 gr kantareller
1 st schalottenlök finhackad
1 kruka persilja
Rapsolja
25 gr smör
4 skivor levainbröd
Salt och peppar

Gör så här:
Värm pannan riktigt varm med lite rapsolja. Tänk på att kantarellerna måste vara torra när de går ned i pannan, efter rengörning. Stek kantarellerna under omrörning. När de fått färg lägger du i en klick smör, hackad lök och kryddar med salt och peppar. Servera med lite finhackad persilja och lägg svampen på smörstekt toast. TIPS! Vill du stuva svampen i grädde, häll i ca 1 dl grädde samt 4 droppar tabasco och koka ihop!


Kantarellrisotto

Du behöver:
2 dl Avorioris
1 st finhackad schalottenlök
6 dl kycklingbuljong
1 dl vitt vin
1 cl ljus soya
½ dl grädde
2 dl parmesanost riven
400 gr kantareller stekta

Så här gör du:
Mixa hälften av kantarellerna med grädden. Svetta riset och löken, tillsätt buljong och vin lite i taget och rör om försiktigt (slickepott är ett bra verktyg). Rör om tills riset endast har en liten kärna kvar, ca 15-17 min. Tillsätt parmesanost, svampgrädden och svamp, glöm ej att krydda.


Kryddsmör Café de Paris

Riktigt gott till grillat kött, fisk eller grönt är ett smaksatt smör.

Du behöver:
200 gr smör rumstempererat
1 kruka färsk bladpersilja finhackad
2 klyftor vitlök
1 krm cayennepeppar
1 krm paprikapulver
1 krm curry
1 msk mangochutney
1 krm dragon
1 krm rosmarin
1 krm timjan
2 äggulor
2 msk vitvinsvinäger

Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom smöret. Vispa sedan smöret i minst 10 minuter, det kommer ljusna och dubbla sin mängd. Tillsätt kryddblandningen till smöret och vispa ihop, klart!

Till vinet:
Detta är ett underbart tillbehör till grillad fisk, kyckling eller fläskkött och tillsammans med ett smakrikt vitt vin en upplevelse man ej gömmer.


Glasen i provningen


Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau, mer om glasserien hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Légende de Bonpas 2020

95 kr