fbpx

Côtes du Rhône, galna kockar och mustiga grytor

Vad kan sitta bättre i vintertider än levande ljus, en mustig gryta, gott bröd och ett lika mustigt vin? Den 5:e februari livesände vi en vinprovning på just det temat. Vi träffades som vanligt på Vinsmarts Facebooksida och det var Côtes du Rhône Organcic signerad Alain Jaume vi hällde i glasen. Dessutom gästades vi av ingen mindre än franske bagaren Sebastien Boudet. Välkommen!

Fredagen den 5 februari hade vi en livesänd vinprovning på Vinsmarts Facebook. Vi provade riktiga vintervinet Alain Jaume Côtes du Rhône och plussade på med gott bröd och en god gryta.

Vinsmarts programledare, mästerkocken Nicke, tänker mat – och funderingar kring bröd står välkände, franske bagaren Sebastien Boudet för. Det blev hur smakfullt och värmande som helst, på alla plan. Ta en titt!

Klicka här för att komma till Facebookeventet med mer information om provningen, där du även kan se sändningen och alla kommentarer i efterhand.

Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic

Ursprung: Frankrike, Rhônedalen
Druvor: Grenache 60%, Mourvèdre 40%
Alkohol: 14,5%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Övrigt: Veganvänligt, ekocertifierad odlingsmetod
Stil: Kryddigt och mustigt
Karaktär: Fruktig och kryddig smak av skogshallon, lagerblad, björnbär, svartpeppar och viol
Passar till: Vilt och nöt i alla former, köttgrytor
Artikelnr: 72034
Pris: 115 kr

Alain Jaume Côtes du Rhône hittar eller beställer du här >

Sebastien Boudet

Sebastien Boudet är franskfödde bagaren och kokboksförfattaren som sedan år 2000 har bakat loss i Sverige, på egna etablissemang och i TV. Sebastien håller även kurser i bakning och naturbröd och menar att bakom ett gott bröd ligger en massa passion, kunskap och engagemang – precis som det gör med ett gott vin.

Vinsmart TV gästades av Sebastien och tillsamman med Nicke Tuomela bjuder han på förslag på goda grejor som passar till ett vin från Rhônedalen med provensalska nyanser.

SÅ HÄR FIXAR DU NICKES GODA KÖTTGRYTA
Det här behöver du:
800 g högrev
200 g rökt sidfläsk, grovt strimlat
300 g färska champinjoner, halverade
1 flaska torrt rött vin
2 lagerblad
4 kvistar färsk timjan
4 dl kalvfond (späd ut enligt anvisning)
Svartpeppar
Maizenaredning
150 g haricots verts
Gör så här:
Skär högreven i grytbitar på 3×3 cm och halvera champinjonerna. Skär ner sidfläsket i grova strimlor och stek tillsammans med köttet på hög värme i grytan, så att allt får fin yta. Tillsätt lök, champinjoner, timjan och lagerblad och låt det fräsa med någon minut. Slå på rödvin och kalvfond så att det täcker ingredienserna och koka under lock i cirka tre timmar. När köket är mjukt är grytan klar. Red av med maizena till den konsistens som du gillar. Stek haricots verts i lite smör och servera tillsammans med ett gott surdegsbröd. Pressad potatis är också gott till grytan.

Vegetariskt alternativ
Det går bra att byta ut köttet mot morötter, rotselleri och blomkål för ett vegetariskt alternativ. Gör så här: Koka grytan som vanligt, men lägg i blomkålen först efter halva tiden. Vill du få till lite ”baconsmak” kan du droppa i Liquid Smoke, en rökarom som finns på hyllan för BBQ-såser. Tillsätt tre droppar. Ett par centiliter soya ger den umamismak som annars kommer från köttet. Buljongen går fint att byta ut till grönsaksbuljong.

ALAIN JAUME
Familjen Jaume har varit vinodlare i Châteauneuf-du-Pape ända sedan 1826. Familjens egendom heter Domaine Grand Veneur och är belägen vid Rhône, söder om Orange. Idag drivs verksamheten av Alain Jaume och hans tre barn. Alain Jaumes vinodlingar omfattar 80 hektar, fördelat på appelationerna Châteauneuf-du-Pape, Lirac, Côtes du Rhône och Côtes du Rhône Villages. Odlingen sker enligt reglerna för ekologisk odling och certifierades 2012. Alain Jaume klassas som en av topproducenterna i området tack vare sina fantastiska vingårdslägen och sin höga kvalitet. Producenten har flera gånger fått 100 poäng, högsta möjliga, av vingurun Robert Parker för sina Châteauneuf-du-Pape-viner.

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

115 kr

Alain Jaume Côtes du Rhône Grand Veneur Organic Reserve

115 kr