fbpx

Champagne och prosecco i en dubbel i bubbel

Äntligen vår, äntligen Valborg! Vi firade in våren ordentligt med en sprudlande livesänd vinprovning. Missade du den? Inga problem, du är härmed inbjuden! Det är två fint mousserande och samtidigt härligt lättsamma viner som testas i sändningen – i ledning av Nicke Tuomela och hans gäst Hannah Graaf. Välkommen att prova och fira med Hannah och Nicke!

Livesänd vinprovning – Valborgviner av sprudlande slag


CHAMPAGNE OCH PROSECCO I EN DUBBEL I BUBBEL
LIVESÄND VINPROVNING SOM SPELADES IN FREDAG 30 APRIL!
Klicka här för att komma till Facebook-eventet med mer information om provningen – du kan se den i efterhand!

Baglietti Prosecco No. 10 Här finns vinet!
• Philippe De Nantheuil Brut Här finns vinet!

Vår på riktigt

Ja, ”vår på riktigt”, det kunde vi säga när vi träffades den 30 april och det faktiskt var Valborgsmässoafton. Det firade vi med en sprudlande vinprovning där två makalöst populära vinstilar möts – champagne och prosecco. Båda stilarna charmar en enorm publik. Inte konstigt, bubbel är alltid festligt.

Du kan se sändningen i efterhand och utlovas lite extra koll på vad som skiljer stilarna åt rent produktionsmässigt, och vi testade två utmärkta exempel ur respektive repertoar. Hoppas du vill kika!

Hannah Graaf gästade Nicke och gänget

Provar och pratar i sändningen gör Nicke Tuomela och den är gången är medieprofilen Hannah Graaf hans gäst. Hannah har varit programledare i TV och haft en musikkarriär tillsammans med sin syster. Numer är det sociala medier och content för olika plattformar som gäller och förkärleken till gott bubbel är stor.

Om du inte firade in Valborg med oss live behöver du inte vara ledsen, det är bara att gå in på sändningen som du hittar här så får du en ny chans!


Allt om de mousserande vinerna i provningen


Philippe De Nantheuil Brut
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Frankrike, Champagne
Druva: Pinot Meunier, Pinot Noir, Chardonnay
Alkohol: 12%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Mousserande torrt vitt vin
Karaktär: Fruktig och frisk med toner av gröna äpplen, kex och grapefrukt
Artikelnummer: 77262
Pris: 219 kronor
Passar till: Aperitif, småplock, skaldjur, bufféer, fiskrätter

Baglietti Prosecco No.10
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Italien, Veneto
Druva: Glera
Alkohol: 11%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Ung och fruktig
Karaktär: Fruktig smak med inslag av gröna äpplen, päron, honungsmelon och citrus
Artikelnummer: 74590
Pris: 99 kronor
Passar till: Aperitif, småplock, fisk

Båda de mousserande vinerna är lättsamma och trevliga att servera som ett aperitif till lite småplock. De är utmärkta sällskapsviner och funkar förstås toppenbra när vi skålar för våren och Valborg, men passar lika bra att njuta av vilken trevlig kväll i veckan som helst. Den typen av mousserande vin är inte dumt att ha på lut i vår, eller hur?


Philippe De Nantheuil Brut


Vi presenterar en riktigt prisvärd champagne, tillverkad på alla de tre klassiska druvorna från den uppskattade regionen. Välbalanserad och elegant i glaset så klart, samtidigt med en prislapp som gör vinet till en ”vinnare hela veckan”, perfekt att alltid ha på kylning. Det behöver minsann inte firas Valborg för att det ska vankas champagne, Philippe de Nantheuil Brut kan du gärna lyxa till vardagskvällen med.


Baglietti Prosecco No.10


Säg vårväder, ett glas bubbel i trädgården och vi tänker prosecco. Lättsamt, inbjudande och superpoppis mousserande vin från Veneto i norra Italien. Baglietto Prosecco No.10 är en av Sveriges mest sålda prosecco, vinet finns även i magnumbutelj. Att flaskan i sig är riktigt läcker gör förstås inte det hela sämre – Baglietti är lite extra glassig att servera tack vare sin fina flaska.


Tilltugg: Grillad och picklad grön sparris med citron och basilikamajonnäs


Majonnäs
Det här behöver du:
3 dl matolja
50 gram basilika
1 ägg
1 tsk dijonsenap
1 citron, zest och saft
Salt och vitpeppar

Så här gör du:
Värm upp oljan till cirka 80 grader och mixa basilika med den. Låt svalna. Mixa oljan med 1 ägg, dijonsenap, zest och 1 tsk citronsaft. Smaksätt med salt och peppar.


Sparris
Det här behöver du:
2 knippen grön sparris
Parmesan
Salt och peppar

Så här gör du:
Grilla drygt hälften av sparrisen och dela den i lagom stora bitar. Råhyvla resten av sparrisen på mandolin, marinera den med resten av citronsaften och olivolja. Lägg upp lite grillad sparris och marinerad sparris i små skålar, lägg på en klick majonnäs. TIPS! Detta tilltugg andas Italien, men självklart funkar en champagne utmärkt. Testa att pressa lite citron över det hela för att möta syran i vinet.


Tilltugg: Salad Niçoise


Det här behöver du:
1 burk tonfisk i vatten
1 dm purjolök
1/2 liten burk kapris
1/2 dl majonnäs
1 tomat
12 crostini
1 citron
2 msk rostad lök

Så här gör du:
Häll av vattnet från tonfisken och blanda den med majonnäs, kapris, zest från en halv citron och finhackad purjolök. Finhacka tomaten och marinera den med lite citron, låt rinna av och bland med olivolja, salt och peppar. Lägg upp tonfiskröra på brödet, toppa med lite tomathack och rostad lök, voila!

TIPS! Detta är ett tilltugg som härstammar från Rivieran. Förutom i regionen Champagne är det nog här det dricks mest champagne i Frankrike. Vi marinerar tomaten med citron och använder majonnäs som bjuder på något fett, det gör tilltugget perfekt till en champagne med hög syra. Till en prosecco minskar du mängden citron i marineringen av tomaterna.



Prosecco och champagne – vad skiljer stilarna åt?


En champagne är ett mousserande vin från regionen Champagne och tillverkas enligt vad som kallas champagnemetoden eller den klassiska metoden. Det betyder att vinet får jäsa en andra gång på flaska och under denna process uppstår koldioxid och därmed bubbel. Flaskorna ligger först horisontellt och under jäsningen dör jästsvamparna och faller till botten som en fällning. Under processen vinklas flaskan så sakteliga så att den till slut är vänd upp och ned, jästfällningen faller då ner i halsen och kan tas bort. Det brukar också heta att vinet ”vilar på jästfällningen” och då den andra jäsningen sker just på flaska blir kontakten mellan vin och jäst extra stor. Det avspeglar sig i vinet genom nyanser av brödighet, lite rostat bröd eller brioche.

Prosecco är ett mousserande vin som istället tillverkas enligt den så kallade tankmetoden. I detta fall sker den andra jäsningen istället på en sluten ståltank. Det betyder att vinet kommer i mindre kontakt med jästfällning och inte får samma ”brödiga” nyanser. Ståltanksjäsning gör helt enkelt att vinet behåller en ung, fruktig och fräsch känsla.


Glasen i provningen


Inför varje provning väljer Nicke Tuomela glastyp med omsorg. I denna provning kommer vi att använda:
• Willsberger Anniversary champagneglas

• Willsberger Anniversary vitvinsglas
Mer information om glasen hittar du här!

Den uppskattade munblåsta glasserien Willsberger Collection är designad av Johann Willsberger och har tillverkats i över 40 år av Spiegelau. Sedan 17 år tillbaka har Spiegelau lyckats framställa den komplexa formen i maskin. Genom Willsberger Anniversary presenterar Spiegelau den ursprungliga serien av Willsberger, men istället maskinblåst och därmed mycket mer funktionell.

Provningen hålls i samarbete med Nelex Beverage och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Philippe De Nantheuil Brut

219 kr

Baglietti Prosecco No 10

99 kr

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Philippe De Nantheuil Brut

219 kr

Baglietti Prosecco No 10

99 kr