EKOLOGISKT VIN FRÅN SOLDRÄNKTA SICILIEN
Barone Montalto Passivento är ett medelfylligt vin med generös fruktighet och inslag av mörka bär, skogshallon, fat, kakao, salvia och vanilj. Ett välbalanserat och lättdrucket vin.
Barone Montalto, Nero d’Avola Passivento, 2020
Ursprung: Italien
Område: Sicilien
Druva: Nero d’Avola
Pris: 99 kr
Artikelnummer: 75416
Volym: 750 ml
Övrigt: Ekologiskt, hållbart val
Passar till: Ett välbalanserat vin som passar till mycket, bland annat medelhavsmat, grytor och ostbrickan.
BARONE MONTALTO
I södra Italien på den soldränkta ön Sicilien odlas nero d’Avola druvorna till Barone Montalto Passivento. Vinrankorna beskärs och växer nära marken för att dra nytta av den varma dra nytta av den varma markytan även under de kalla nätterna, denna metod bidrar till en mer mogen fruktkaraktär med inslag av mörka körsbär, skogshallon och torkade plommon. Stor vikt läggs på att få ut maximal koncentration av druvorna för att skapa ett fruktigt, fylligt men ändå lättsamt och matvänliga vin.
Vinet odlas uteslutande ekologiskt och hela Barone Montaltos vineri drivs dessutom av solenergi vilket gör det till ett mycket hållbart val. Barone Montalto har idag ca 400 hektar vinodlingar, vissa äger man och brukar själva medan de andra sköts enligt deras kvalitetsprogram för att säkerställa att kvaliteten är minst lika bra som om man hade ägt dem själva.
RECEPT|GRILLAD FLANKSTEK OCH AUBERGINE MED BRUSCHETTA & ÖRTMAJONNÄS
”Vinet har en generös frukt med en relativt mjuk strävhet, här passar det perfekt att matcha med en maträtt som också har generösa smaker, vi behöver inte bekymra oss för mängden tomater som ibland kan ställa till det för i kombination med vinet, då vi serverar både parmesan, olivolja och citron till.” – Nicke, sommelier på Vinsmart.
Ingredienser:
- 700 g flankstek
- 1 aubergine
- 4 tomater
- 1 vitlöksklyfta
- 1 silverlök
- 1 kruka basilika
- 1 kvist timjan, bladen
- 2 msk tomatpesto
- 1 dl majonnäs
- 1 citron
- 2 dl parmesan, riven
- olivolja
- salt och peppar
Gör såhär:
- Blanda pesto, majonnäs, 1 tsk citronsaft, ½ kruka basilika, timjan, salt och peppar, mixa allt tillsammans i en mixer
- Skiva upp 8 skivor aubergine och salta dessa (drar ut beska och vätskan ur dem)
- Finhacka tomaterna och låt rinna av, blanda med silver och vitlök, ½ kruka strimlad basilika, ⅔ riven parmesan och blanda med olivolja, salt och peppar
- Salta och peppra köttet och grilla på hög värme på båda sidor, när köttet är färdigt ska det vila i minst 10 min
- Medan köttet vilar, olja in auberginen, salta och peppra skivorna och grilla sedan på båda sidor
- Skiva upp köttet, salta, peppra och pressa på några droppar på köttet, lägg upp aubergine, toppa med tomatröran och servera med en klick majonnäs.
- Toppa till sist köttet med lite parmesan för extra gott resultat!
Klart att servera!