fbpx

Anakena möter mat – hållbart vin till skaldjur, sallad och grönt

Smakrikt, fräscht och hållbart. Anakena Sauvignon Blanc från Chile är vinet som bryter ny mark i hållbarhetens tecken med sin platta, lätta flaska och som med läcker fräschör möter grönt och skaldjur på godaste sätt. Ett otroligt prisvärt sätt att välja hållbarhet med smak.

Druvan är sauvignon blanc och tonerna är riktigt friska, fruktiga och blommiga i det smakrika vinet Anakena från Chile och Valle Central. Citrus, fläder och krusbär samsas med tropisk frukt och örter.

Spontant tänker vi skaldjur, vit fisk, citrus och lime. Och så getost, förstås, något av en klassiker till denna druva. Paletten känns lätt, fräsch och grön, helt rätt i tiden. Anakena är dessutom vinet som tar steget in på hållbarhetslistan i en platt, smart PET-flaska.

Vinet finns på Chile-hyllan på Systembolaget.

HÄR HITTAR DU VINET >

Välj mat som matchar vinet

Busenkelt och riktigt gott till vinet är ostron, gärna pimpade med citron eller lime och lite fin, röd rom. Lyxigare och mer snabbfixat blir det knappast. Men vill du satsa på något som är lite matigare, och kan serveras varmt, föreslår vi en supergod rätt med gröna toner och getost.

Eller varför inte passa på att gå med i den nya Smakskolan med Anakena och få tre gratis recept?

Missa inte Smakskolan med Anakena!

Tillsammans med Anakena Sauvignon Blanc är vi på Vinsmart glada över att presentera Smakskolan med Anakena. Vi bjuder på tre enkla och smakrika recept som matchar perfekt med det vita vinet.

Prenumerera på Smakskolan med Anakena genom att ange namn, ort och e-postadress här nedan så får du första receptet inom bara några minuter.

Det andra och tredje receptet kommer direkt till din inkorg efter 10 respektive 20 dagar från det att du startat din prenumeration.

Smakskolan är självklart gratis och du kan välja att avprenumerera under skolans gång om du skulle vilja det. Men vi hoppas såklart att du stannar för att få alla tre recepten!


Anakena Sauvignon Blanc | 12,5% | 750 ml | Nr 6571 | 85 kr
HÄR HITTAR DU VINET >
………………………………………………………………
• Land: Chile, Valle Central
• Producent: Viña Andesterra
• Sauvignon Blanc 100%
• Årgång 2019

• Fruktigt, blommigt, friskt vin
• Passar till skaldjur, vit fisk, vegetariskt
………………………………………………………………

Anakena möter mat

Matig sallad med getost och rotfrukter
Druvan sauvignon blanc bjuder på syrliga toner, ett perfekt möte med mat är får du genom att välja fräscha, syrliga toner även här. Getosten vi lägger på toppen på denna matiga, småvarma, mumsiga sallad ger det där lilla extra som knyter ihop matsäcken. Rotfrukterna kommer med viss sötma, den tar du ner genom att pressa lite lime över salladen, superläckert och fräscht.

Du behöver: Getost, en rejäl bit. Ett par fina limefrukter. Morötter, eventuellt en palsternacka. Brysselkål, valnötter, olivolja. Lite bladpersilja, om du vill. Ett gott bröd.
Så här fixar du den enkla salladen: Skala, dela och koka morötter nästan klara, lite tuggmotstånd ska finnas kvar. Du kan även ta med en palsternacka, men bara en liten andel för att hålla nere sötman. Stompa det hela till ett grovt mos, gärna med bitar kvar, och krydda med flagsalt. Brysselkålen förväller du en kort stund, dela dem sedan och fräs i panna tillsammans med lite olivolja. Lägg upp rotfruktsstomp och pressa färsk lime på det hela. Plussa på med den brynta brysselkålen, strö på lite hackade valnötter och smula rejält med getost på toppen. Lite extra pressad lime och lite fin bladpersilja blir perfekt som avslutning. Till detta serverar du ett glas kylskåpskall Anakena.

HÄR HITTAR DU VINET >

Historien om Anakena

Barndomsvännerna Felipe Ibáñez och Jorge Gutiérrez började göra vin under namnet Anakena år 1990. Namnet Anakena kommer från historien om den legendariska fiskmåsen ’Manutara’.

Varje år vid äggläggningstid gömde hon sina ägg på ett hemligt gömställe på Påskön, som ligger 3 500 km väster om Chile. Detta gömställe kom att bli kallat Anakena och har en mycket viktig betydelse i historien om ’Birdman’.

Männen på Påskön visade sin vördnad och respekt till den legendariska fiskmåsen Manutara genom att varje år simma den långa distansen mellan de två öarna Rapa Nui och Moto Nui för att leta efter fiskmåsens ägg.

Mannen som lyckades med denna farliga uppgift och sedan återvände till Rapa Nui tillsammans med ett av äggen, fick den mycket ärofyllda titeln “Tangata Manu”, även kallat the Birdman.

Klimatsmart och hållbart

Anakena Sauvignon Blanc har en PET-förpackning som är tillverkad av återvunnen plast, den är lätt och den platta formen gör alltså att betydligt fler flaskor kan packas på samma yta. Faktiskt över 40 procent. Flera goda egenskaper när vi tänker hållbarhet, med andra ord. Anakena ligger i framkant med minimalt klimatavtryck. Det känns modernt och ansvarsfullt.

Du kan läsa mer om Anakena, hållbarhet och den klimatsmarta tanken på Schysstvin.se som är samlingsplatsen för alla hållbara viner. LÄS MER HÄR.

HÄR HITTAR DU VINET >

Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Anakena

85 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips