fbpx

Amarone sätter rätta stilen på italiensk grillkväll

Amarone är vinet som kommer med smak och kraft, ett riktigt grillvin skulle vi vilja säga. Samtidigt vill vi gärna bjuda på tips och recept som möter denna fullmatade vinstil på allra bästa sätt. Luigi Righettis Amarone della Valpolicella 2016 får ackompanjeras av både smakrika grillspett med gröna tillbehör och en riktigt italiensk klassiker – Bistecca alla Fiorentina. Inte dumt!

Italiensk grillkväll med Righetti Amarone


Amarone della Valpolicella från Luigi Righetti är vinet som klarar grillkvällen galant. Ett fylligt, fullmatat och prisvärt vin i en superpopulär stil. Recept på det grillade hittar du nedan. BBQ i Italien skiljer sig inte mycket från grillat hos oss, men utmärkande är som alltid den fenomenala enkelheten. ”Spiedini”, italienska grillspett, är vanligt och får bli först ut som förslag. ”Chicorie alla griglia”, grillad endivesallad, är också en typisk rätt och recept följer nedan. Vill du inte fixa full meny är goda hårdostar, frökex och fruktbröd riktigt bra till vinet!

Amarone della Valpolicella 2016 – Luigi Righetti
Här hittar eller beställer du vinet
Ursprung: Italien, Valpolicella
Druva: Corvina Veronese, Rondinella, Molinara
Alkohol: 15%
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Vinstil: Kryddig och mustig
Karaktär: Fatkaraktär, drag av romrussin, choklad, vanilj och pomerans
Artikelnummer: 2740
Pris: 179 kronor


Grillspett med tomat och salsiccia, grillad endivesallad och parmesan


Det här behöver du:
8 st salsiccia, kryddiga korvar
16 st cocktailtomater
2 huvuden av endivesallad eller hjärtsallad
1 röd lök
Parmesan
Olivolja
1 kruka basilika
1 citron
Flytande honung
Salt och peppar

Så här gör du:
Skär korvarna i bitar som motsvarar tomaternas storlek och trä varannan korv och tomat på grillspetten och krydda upp dem. Skiva och stek löken tills den mjuknat något, låt svalna. Dela salladen på hälften (OBS, skär ej bort roten då den håller ihop salladen). Gnid in dem med olja och krydda med salt och peppar.

Börja grilla salladen med snittsidan ned på medelvärme. När du vänder den, ringla på lite honung och några droppar citron. Lägg sedan bort salladen på indirekt värme, det tar cirka 15 minuter att grilla den färdig och mjuk. Grilla sedan spetten så de får fin färg.

Grovhacka basilikabladen och blanda med löken, dressa med lite olja, citron, salt och peppar. När du serverar, lägg ett par spett på tallriken, sallad med snittsidan upp, toppa salladen med löken och riv lite parmesan över.

Maten möter vinet: Det röda vinet har en generös fruktighet och funkar därför fint med honungen, men använd inte för mycket. Citron och olivolja hjälper till med att mjuka upp strävheten i vinet.

Grillvärme: Medelhög grillvärme plus indirekt värme.Bistecca alla Fiorentina med potatis, rucola och örtcrème

Det här behöver du:
2 bitar t-benstek (går även bra med entrecôte, men skivorna ska vara tjocka)
Olivolja, salt och svartpeppar
Färsk rosmarin
2 citroner
500 gram potatis
1 påse rucola
2 kvistar timjan
2 kvistar oregano
Vitlök
2 dl crème fraiche

Så här gör du:
Börja med krämen. Finhacka timjan och oregano, riv en klyfta vitlök och zest från en citron. Blanda allt med crème fraich, salta och peppra. Koka potatisen i rikligt saltat vatten, tag  av och låt potatisen ånga av och vila.

Olja in och krydda köttet ordentligt. Grilla på hög värme, 2-3 minuter på varje sida. När du vänder köttet lägger du på en krossad vitlöksklyfta och rosmarinkvist på den grillade ytan. När köttet är färdigt, lägg det på indirekt värme och låt det vila i 15 minuter, innertemperaturen ska vara ungefär 55-56 grader.

Dela en citron i två halvor och grilla snittsidorna. Blanda den kokta potatisen med ruccola och krydda salladen med salt, peppar, olivolja och ett par droppar citron. Skär upp köttet och servera med alla tillbehör.

Maten möter vinet:
Det här är en rätt som funkar fint till kraftigare viner, som verkligen behöver mötas av smakrik mat. Enkelheten i rätten möter också ett vin med kvalitet på ett fin sätt.

Grillvärme:
Medel till hög grilltemperatur plus indirekt värme.

Lilla Amaroneskolan – provningstablett att ladda ned


Luigi Righetti presenterar Lilla Amaroneskolan – en kul lektion i den ädla konsten att tillverka Amarone och en härlig vinupplevelse tillsammans med utvalda tilltugg. Allt du behöver göra är ladda ned provningstabletten här, skriva ut den och korka upp vinet Amarone della Valpolicella 2016 från Luigi Righetti. Ett bra tips är att slå upp en del av vinet på karaff och låta det lufta en stund, medan du förbereder allt det övriga. Då öppnar vinet upp och kommer till sin rätt på allra bästa sätt. Sedan är det bara att dofta, smaka och testa. Gärna tillsammans med de tillbehör som finns beskrivna på tabletten. Trevlig smakupplevelse!

• LADDA NER PROVNINGSTABLETTEN HÄR!

Amarone – så här funkar det


Regionen Veneto i nordöstra Italien, i trakterna av Verona, är hemvist för denna vintyp. Klassiska druvor är Corvina Veronese, Rondinella och Molinara, i varierande omfattning och ibland med en portion av någon ytterligare druva. Amarone är ett vin som tillverkas av torkade druvor som i denna process tappar halva vikten och blir ordentligt koncentrerade, fulla av aromer och socker. Alkoholhalten är också oftast hög i det färdiga vinet. Druvorna handplockas, sorteras och torkningen tar några månader. När vinet är klart gäller två års lagring innan det är dags för försäljning. Själva metoden kallas appassimento och vinet får alltså ett fullmatat uttryck med toner av mörka körsbär, choklad, russin och pomerans samt fatkaraktär. Passande mat till vinet handlar om kraftiga kötträtter eller gärna tilltugg som smakrika ostar, nötter och mörk choklad.


Luigi Righetti


Luigi Righetti är familjeföretaget som utvecklats från att driva lantbruk i början av förra seklet till att i dag vara en fullfjädrad producent av kvalitetsvin. Med små medel och hårt arbete har man lyckats driva en enorm utveckling. Luigi Righetti grundades 1909 av Angelo Righetti och ligger i byn Valgatara di Marano i hjärtat av Valpolicella. Företaget har alltid varit hela familjens angelägenhet och hela släkten deltar i arbetet. Luigi närmar sig 80-årsåldern och arbetar fortfarande heltid, men numer är det sonen Gianni Righetti som driver verksamheten. Den supermoderna vinanläggningen med rader av rostfria tankar, vasselinpressar och barriquer han låtit bygga är familjens stolthet.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Amarone Luigi Righetti

179 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips