fbpx

Amarone – bästa vinupplevelsen med läckra tilltugg

Amarone, den uppskattade vinstilen med extra allt, är temat för en riktigt spännande provning med fokus på att maxa vinupplevelsen genom väl valda tilltugg och intressanta smakkombinationer. Vi häller Ca' Montini Amarone Classico i glaset och plockar fram både ost, choklad och lakrits till vinet. Klart du ska passa på att testa tillsammans med oss och fånga smakupplevelser att minnas!


Maxa upplevelsen av Amarone med intressanta smaker på tilltugg


LIVESÄND VINPROVNING FREDAG 20 AUGUSTI KL 18.30: MAXA DIN AMARONEUPPLEVELSE
• Klicka här för att komma till eventet med provningen!

Vinet vi provar:
• Ca’ Montini Amarone Classico – här hittar du vinet!

Vinet ingår i Systembolagets fasta sortiment och finns i de flesta butiker.


Amarone har något speciellt över sig, en läcker vinstil med extra allt. Hemvist för vinerna är Valpolicella i norra Italien och här framställs smakrika, fylliga viner på blå druvor som har torkats. Det ger just den där extra koncentrationen som är speciell och nu blir det riktigt kul att sätta tilltugg till ett utvalt vin – Ca’ Montini Amarone Classico. Vi går i tre spännande spår och plockar fram ost, choklad och lakrits till vinet … Det här måste du bara prova!

Nu ska vi maxa upplevelsen och låta vinet komma till sin rätt på bästa sätt. Det gör vi tillsammans den 20 augusti – boka in dig på Facebook-eventet via knappen ovan och häng med oss!

Allt om Ca’ Montini Amarone Classico

Amarone della Valpolicella. Distriktet är alltså Valpolicella i Venetien, inte långt från Verona i norra Italien. Här tillverkar familjen Pizzolo på vingården Ca’ Montini ett smakrikt vin på torkade druvor. Skalen har fått ligga med i musten under en hel månads tid och därefter har vinet lagrats två år på franska ekfat. Begreppet Classico syftar på att druvorna odlats i hjärtat av distriktet, på lite högre höjd i det kulliga området.

Vi provar: Ca’ Montini Amarone Classico
HÄR HITTAR DU VINET!
…………………………………..
Land/region:
Italien, Valpolicella
Druva: Corvina, Rondinella, Molinara
Alkoholhalt: 15%
Förpackning: Flaska 750 ml
Vinstil: Fyllig, mustig, kryddig
Karaktär: Smakrikt med toner av torkade körsbär, fat, choklad, russin och kryddnejlika
Passar till: Lagrade hårdostar, nötter, choklad, mörkt kött
Nr: 12363
Pris: 229 kr


Amaronepizza – vårt specialrecept

Till vinet Ca’ Montini har Nicke Tuomela komponerat godaste pizzan, som matchar det kraftfulla vinet på ett läckert sätt. Vi säger bara Janssons frestelse… Håll till godo!

Nickes pizzadeg
Det här behöver du:
0,5 tsk jäst
4,5 dl fingervarmt vatten
10 dl vetemjöl, tipo 00 eller vetemjöl special
4 tsk salt
1 tsk olivolja

Gör så här:
Finfördela jästen i en bunke eller i skålen till en köksmaskin. Lös upp den med lite av vattnet och tillsätt sedan resten. Häll ner mjölet, lite i taget, och arbeta samman till en smidig deg. Arbeta degen i cirka 20 minuter i en köksmaskin, eller med degkrokar på en elvisp. Tillsätt saltet ett par minuter innan degen är färdigknådad. Strö över några nypor mjöl och täck med en fuktig handduk. Låt degen jäsa i 2 timmar i rumstemperatur. Dela degen i bitar om cirka 200 gram. Tillsätt lite mjöl om degen känns kladdig. Rulla degbitarna till runda bullar och lägg dem på en mjölad plåt. Täck med plastfolie och låt jäsa i 7 timmar i rumstemperatur eller 20 timmar i kyl. TIPS! Baka alltid pizzorna med rumstempererad deg, gäller även färdigköpt deg. Sätt ugnen på 275 grader och använd pizzasten eller bakstål för bästa resultat.

Topping
Till 4 pizzor. Denna topping är egentligen en variant av smakerna i Jansons frestelse, fast i medelhavstappning, Jansons frestelse och Amarone är en kombination som får 11 av 10 i poäng!

Det här behöver du:
Pizzadeg
300 gr Riven lagrad ost
8 tunt skivade potatisar
2 skivade gula lökar
1 burk sardeller
Olivolja
2 dl crème fraiche
Parmesan
Svarta oliver
Kryddpeppar, svartpeppar och salt

Gör så här:
Stek löken så att den blir mjuk men inte får färg. Kavla ut degen och bred ut ett tunt lager crème fraiche och fördela lite ost över pizzan. Lägg ut ett fint lager av potatisen, toppa med lite mer ost. Lägg ut 8 små skivor sardeller i ett solmönster plus lite oliver, ringla över olivolja. Salta och peppra pizzan.

Grädda pizzan i ugnen på cirka 270 grader tills den fått fin färg. Före servering, riv lite parmesan över och servera direkt. TIPS! Har du ont om tid kan du använda tortillabröd som botten. Dra då ned temperaturer till 230 grader och använd bara övervärme. Skälet till att Jansons frestelse, eller denna pizza, är så god med just Amarone är dels fylligheten och sältan i rätten, dels den generösa frukten i vinet som ger en bra balans med umamisötman från sardellerna.


Amarone – så här går det till


Vad är det egentligen som gör Amarone så speciellt, närmast mytomspunnet? Vinerna har ju verkligen sin egen stil och karaktär, med stor koncentration och fyllig smakrikedom av torkade körsbär, fin kryddighet och drag av choklad. En uppskattad vinstil som gärna kombineras med goda hårdostar, nötter och torkad frukt.

Klassiska druvor för tillverkning av Amarone är Corvina Veronese, Rondinella och Molinara. Efter skörden torkas druvorna i ställningar under cirka tre månaders tid. Torkningen gör att vatten försvinner medan koncentrationen av aromer och socker ökar. Efter torkningen krossas druvorna och skalen får ligga med viss tid under jäsningen. Resultatet blir ett fylligt, koncentrerat vin med hög alkoholhalt.


Glasen i provningen


Rätt vinglas är viktigt för att upplevelsen ska bli som allra bäst när viner ska provas. Vi väljer glas med omsorg och detta val är även ett superbra tips till dig. Vi använder utmärkta glas från Spiegelau och till denna provning väljer vi Willsberger Anniversary Bordeaux. Mer om vinglas och betydelsen av att välja ett bra glas utifrån vintyp hittar du här.

Provningen hålls i samarbete med The Wine Agency och Briscapo/Spiegelau.


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Ca' Montini Amarone Classico

229 kr