fbpx

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes – sydfransk guldvinnare till mat med rätt nyanser

Vinsmart presenterar franskinspirerad mat med nyanser från Provence tillsammans med Abbotts & Delaunay. Sydfransk smakrikedom i glaset passar till allt från varma mackan och smakrik vego till härliga lammgrytan och helgernas riktigt festliga kötträtter.

Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes är ett härligt fruktigt rött vin från södra Frankrike, fullt med toner av björnbär, skogsbär och plommon. Karaktärer som balanseras av de eleganta faten. Med sin generösa stil passar vinet fint till allt från varma mackan till klassiska franska grytor, vegetariska rätter med fylligare smak och den klassiska festmenyn.

Vinsmart tipsar om de allra bästa nyanserna i matväg till Carignan Vieilles Vignes. Vi inleder med en riktigt god svamptoast, därefter en härlig, franskinspirerad lammgryta och tips på finaste helgmenyn. Recept och tips hittar du nedan.

ABBOTTS & DELAUNAY CARIGNAN VIEILLES VIGNES
DU HITTAR VINET HÄR

………………………………….
Land/region: Frankrike, Languedoc-Roussillon, Pays d’Oc
Producent: Abbotts & Delaunay
Årgång: 2019
Druva: Carignan
Förpackning: Glasflaska 750 ml
Alkoholhalt: 13,5%
Serveringstemperatur: 16-18 grader
Karaktär: Fruktigt, fatkaraktär
Drag: Mörka plommon, skogshallon, viol och vanilj
Passar till: Kötträtter på nöt och vilt, smakrikt vegetariskt
………………………………….

SMÖRSTEKT SVAMP MED LÖKCRÈME PÅ LEVAINBRÖD

En riktigt god och enkelt tillredd svampmacka som passar perfekt till vinet.
Det här behöver du
• Levainbröd
• Svamp (kantareller, champinjoner eller annan)
• 3 gula lökar
• 2 dl grädde
• 100 gram vitkål
• Smör och rapsolja
• Salt och peppar
Gör så här
Hacka allt lök. Stek två tredjedelar av löken tillsammans med kålen tills allt är mjukt. Häll i grädde och koka ihop i ett par minuter, mixa sedan till en slät crème. Stek svampen i en riktigt varm panna med lite rapsolja tills de tappat en del vätska. Tillsätt smör, resten av den hackade löken och stek klart. Stek skivor av levainbröd krispiga och montera mackan med crème och svamp. Tips! Riv lite parmesanost och citronzest på toppen för lite extra smak och ett utmärkt möte med vinet.
Så länge säsongen tillåter är gula kantareller ett gott val, men champinjoner, trattkantareller eller annan svamp går lika fint att använda.

LAMMGRYTA MED TOMAT OCH VITLÖK

Hösten är tiden för lamm och vitlök är en naturlig följeslagare, det ger franska vibbar som passar Abbotts & Delauney riktigt fint. Satsa på Gotlandslamm om du har möjlighet, eller svenskt lamm från annat håll.
Det här behöver du
• Lammstek/grytbitar 1 kg
• 4 stora, färska tomater
• Tomatpuré
• 3 vitlöksklyftor
• 4 schalottenlökar
• 3 gula lökar
• 6 dl hönsbuljong
• 1 tsk torkad rosmarin,
• 1 huvud spetskål
• 1 msk majsstärkelse
• Rapsolja
• Salt
• Svartpeppar
Gör så här
Dela köttet i kuber, bryn grytbitarna i rapsolja i en gryta, en del i taget, så att köttet bara får lite färg och tag sedan upp det. Förväll tomaterna snabbt och ta bort skalet, finhacka tomatköttet. Skala och hacka vitlöksklyftorna och schalottenlökarna, fräs löken tillsammans med tomaterna, rosmarin och tre matskedar tomatpuré i lite rapsolja i grytan en stund, häll på buljongen och lägg tillbaka köttet i grytan. Salta och tillsätt nymalen svartpeppar. Koka upp och skumma av, låt grytan sjuda sakta under lock en dryg timme. Skala de gula lökarna, dela dem i klyftor och tillsätt. Låt sjuda sakta ytterligare 20-30 minuter. Red vid behov med en matsked majsstärkelse. Smaka av med salt och svartpeppar. Till lammgrytan serverar du gärna spetskål. Dela ett huvud i fyra klyftor, förväll en stund i saltat vatten, det ska fortfarande finnas tuggmotstånd i kålen. Eller välj att baka den i ugn med lite olja och flagsalt. Du kan även servera en god potatispuré och oavsett andra tillbehör är ett lantbröd gott till lammgrytan.

PROVSMAKA JULSKINKAN MED ABBOTTS CARIGNAN

Finns det något bättre än att tjuvstarta med provsmakning av julskinkan, lite i förväg? Vi föreslår en sydfransk modell i år, härligt örtig, som blir helt perfekt tillsammans med röda vinet Abbotts & Delauney Carignan Vieilles Vignes. Skinkan är riktigt snabbt fixad, koppla av och njut!

JULSKINKA MED SMAK AV PROVENCE, SMÖRSTEKT BRYSSELKÅL OCH DIJONSENAP

Det här är julskinkan som smakar lite mer, kryddad med goda örter och rikligt inbäddad i nyanser från södra Frankrike. Smakpaletten blir komplett med Dijonsenap och smörstekt brysselkål till skinkan.
Det här behöver du
• En färdigkokt skinka av bra kvalitet, cirka 2 kg
• 3-4 vitlöksklyftor som du hackar riktigt, riktigt fint
• Kallpressad rapsolja, 5 matskedar
• Provencalsk kryddblandning/franska örter, 5 teskedar
• Flagsalt
• Brysselkål, färsk och gärna ekologisk
• Smör
• Dijonsenap
• Crème fraiche, 2-4 dl
Så här gör du
Ta bort svålen från skinkan och skär bort det mesta av fettkappan. Blanda ihop rapsoljan med den finhackade vitlöken, kryddblandningen och en nypa flagsalt, inte för mycket eftersom skinkan oftast har sälta. Pensla på och badda in blandningen på skinkans hela ovansida. Ugnsbaka den sedan i 220-230 grader under cirka 30 minuter, håll uppsikt så att ytan inte blir för mörk. Till skinkan serverar du sedan brysselkål som du först förväller så att de nästan är klara, men har tuggmotstånd kvar. Dela sedan brysselkålen i halvor och bryn dem i smör till de fått fin färg. Till detta en kall senapssås som du gör på crème fraiche, dijonsenap, flagsalt och lite nymald svartpeppar. Tag en tesked senap till en burk crème fraiche, eller mer om du vill ha starkare smak.

DAGS FÖR HELGERNAS FESTMÅLTIDER

Det franska köket är ett gott val när det är dags att planera fina middagen och eleganta festmåltiden. Vinsmart tipsar om två menyer som matchar ett sydfranskt vin med solmogen frukt, fin fyllighet och örtiga toner. Först ut en fransk lantpaté som är perfekt under en långhelgerna, därefter bästa tipset till nyårskvällen. Bon appétit!

Fransk lantpaté

Den här enkla och goda patén kan du servera som en förrätt tillsammans med cumberlandsås och cornichons. Du kan även göra den till en komplett rätt tillsammans med klyftpotatis och en kall sås på crème fraiche kryddad med vitlök och färska örter.
Det här behöver du
• 500 g blandfärs av god kvalitet
• 100 gram färska champinjoner
• 1 gul lök
• 150 g bacon, hackat
• 1,5 tsk salt
• 1 nypa svartpeppar
• 1 tsk torkad timjan
• 1-2 vitlöksklyftor
• 150 gram leverpastej
• 3 ägg
• 2,5 dl grädde
• 2 msk potatismjöl
• Smör
• Lagerblad och rosépapper
Så här gör du
Skiva svampen, skala och hacka löken, fräs allt i lite smör tills löken är mjuk. Fräs baconhacket lite knaprigt och låt det rinna av. Låt allting svalna. Arbeta ihop köttfärsen med salt, peppar, timjan, finhackad vitlök, ägg, potatismjöl och grädde till en jämn smet. Rör ner svampblandningen och bacon. Smörj en form på 1,5 liter. Lägg gärna lagerblad och hel rosépapper i botten. Lägg i färssmeten och jämna till allt. Grädda i ugn cirka en timme på 200 grader, lägg över folie under tiden om ytan blir för mörk. Låt patén kallna ordentligt innan du stjälper upp och skivar den.

Klassisk oxfilé till nyår

Valet faller gärna på oxfilé till nyårssupén, festligt och smakfullt. Du kan antingen helsteka en större filé i ugn och servera i form av generösa skivor, eller steka filén i portionsbitar. Om du helsteker köttet kan du välja en rödvinsmarinad med örtkryddor som bidrar med franska nyanser. Till den helstekta filén serverar du gärna en krämig potatisgratäng, med vitlök och grädde, en god sallad och en skysås med svamp. Till filé som steks i portionsbitar väljer du förslagsvis hasselbackspotatis och antingen ett kryddsmör med vitlök, franska örtkryddor och hackad färsk timjan, eller en krämig sås som bearnaise. Båda rätterna matchar druvan carignan och vinets örtiga aromer på ett fint sätt. Väljer du oxfilé med bearnaisesås kommer här ett riktigt enkelt såsrecept!

Bearnaissås
Det här behöver du
• En mixer
• 3 äggulor
• 150 gram smör
• 2 msk vitvinsvinäger
• 1 msk finriven gul lök
• 1 nypa salt
• 1 liten nypa vitpeppar
• 2 msk finhackad färsk persilja
• 2 msk finhackad dragon
Gör så här
Häll äggulor och vitvinsvinäger i en mixerskål av högre modell. Smält smöret så att det blir riktigt varmt, med det ska inte ta färg. Häll det varma smöret i en tunn stråle i skålen medan du mixar. Krydda såsen med lök, persilja, dragon, salt och peppar.

FLER MATTIPS
Kombinera gärna Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes med en viltgryta kryddad med timjan, som får sjuda länge på spisen. Vinet gör sig även utmärkt till en härlig böncasserole, vegetarisk gryta gjord på tomater, nyskördade rotfrukter, vitlök och salvia.


VARUMÄRKE MED BREDD OCH KVALITET
Abbotts & Delaunay är Familjen Delaunays andra vingård. I det lilla vineriet som hör gården till har de specialiserat sig på kvalitetsviner från Languedoc-Roussillon. Laurent Delaunay såg tidigt regionens stora potential och tillsammans med den unga australiensiskan Nerida Abbotts lyckas han ta vara på det bästa som området har att erbjuda. Med nyckelord som perfektion, inspiration och grundlighet har de skapat viner som hyllats såväl nationellt som internationellt – ett av dessa är guldvinnande Abbotts & Delaunay Carignan Vieilles Vignes.

VIN PÅ PINOT NOIR
Från samma producent, i detta fall under namnet Domaine de la Métairie d’Alon, kommer även vinet Métairie d’Alon Pinot Noir Le Village. Ett kvalitetsvin på druvan pinot noir, som i denna tappning står för elegans och finstämd nyansrikedom. Ett bra val till något lättare kötträtter, exempelvis fågel. Vinet finns i beställningssortimentet.
DU HITTAR VINET HÄR >
…………………………………..


Dela med dina vänner
Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vinsmart Academy: Kalifornien-special!

Abbotts & Delaunay Carignan

89 kr

Gratis vintips & vinprovningar

Vinsmarts nyhetsbrev med Nickes bästa mat & vintips