Stek lök och vitlök i ½ dl olivolja. Lägg i tomaterna, dela dem med en sked och koka ihop cirka 10 minuter. Tillsätt kapris och ½ kruka basilika. Stek mjölet i 3 msk smör, slå på mjölken och vispa, låt koka ihop till en béchamelsås. Blanda till sist i 100 gram riven parmesan.
Skiva upp auberginen, olja och krydda skivorna och grilla dem i en panna eller på grillen. Koka upp vatten med lite olja och rikligt med salt. Lägg i plattorna och tag av från värmen. Lägg upp en lasagneplatta och lägg på tomatsås, aubergine, béchamelsås och parmesan. Lägg på ytterligare en platta och gör om föregående procedur. Toppa med strimlad basilika och parmesan.
Maten och vinet – Roodeberg är ett smakrikt vin med viss strävhet, därför har vi boostat tomatsåsen med kapris som även ger viss sälta. Krämigheten från béchamelsåsen möter upp fylligheten och strävheten i vinet.