fbpx

VIN & MAT MED ROODEBERG

Tips & recept till smakrikt rödvin

Roodeberg

Öppen lasagne med aubergine & parmesansås

• 8 färska lasagneplattor
• 1 aubergine
• 1 burk hela tomater
• 2 vitlöksklyftor
• 1 kruka basilika
• 1 finhackad schalottenlök
• 2 msk kapris
• 2 msk mjöl
• 2 dl mjölk
• Olivolja
• Parmesanost
• Vin: Roodeberg

Öppen lasagne – gör så här

Stek lök och vitlök i ½ dl olivolja. Lägg i tomaterna, dela dem med en sked och koka ihop cirka 10 minuter. Tillsätt kapris och ½ kruka basilika. Stek mjölet i 3 msk smör, slå på mjölken och vispa, låt koka ihop till en béchamelsås. Blanda till sist i 100 gram riven parmesan.

Skiva upp auberginen, olja och krydda skivorna och grilla dem i en panna eller på grillen. Koka upp vatten med lite olja och rikligt med salt. Lägg i plattorna och tag av från värmen. Lägg upp en lasagneplatta och lägg på tomatsås, aubergine, béchamelsås och parmesan. Lägg på ytterligare en platta och gör om föregående procedur. Toppa med strimlad basilika och parmesan.

Maten och vinet – Roodeberg är ett smakrikt vin med viss strävhet, därför har vi boostat tomatsåsen med kapris som även ger viss sälta. Krämigheten från béchamelsåsen möter upp fylligheten och strävheten i vinet.

Roodeberg 2021

• Sydafrika, Western Cape
• Cabernet Sauvignon, Shiraz, Petit Verdot
• Fruktigt och smakrikt rödvin
• Svarta vinbär, örter, ekfat
• Till vego, kött, grillat
• Bag-in-box 3000 ml
• Alkohol 14%
• Nr 7451
• 249 kr

Grillspett med kyckling, bacon & fetaost

• 2 kycklingbröst
• 2 paket bacon
• 1 paket fetaost
• 100 gram spetskål
• 200 gram isbergssallad
• 1 dl crème fraiche
• 1 msk majonnäs
• 1 timjankvist
• 2 basilikakvistar
• 1 vitlöksklyfta
• 1 citron
• 1 ask smörgåskrasse
• Olivolja
• Salt & peppar
• Vin: Roodeberg

Grillspett – gör så här

Dela kycklingen i kuber om 2 x 2 cm och rulla ihop varje skiva bacon till samma storlek som kycklingen. Varva dem på grillspetten. Marinera med olivolja och krydda med salt och peppar. Mixa vitlök och örter med majonnäs och crème fraiche. Finstrimla kål och blanda med olivolja, saft och zest från ½ citron. Blanda i finstrimlad isbergssallad före servering.

Smula ned fetaosten i en bunke och marinera med olivolja, zest från ½ citron och smörgåskrasse. Grilla spetten tills att kycklingen nått en temperatur på 69 grader. Servera med alla tillbehör och njut!

Maten och vinet – detta är en rätt med feta inslag i form av örtcrème och bacon som mjukar upp strävheten i vinet och lyfter maten till samma fyllighetsnivå.

Roodeberg

Om producenten

Roodeberg är ett välkänt varumärke med rötterna i Western Cape, Sydafrika. De populära vinerna når i dag ett 50-tal länder på den internationella marknaden. Roodeberg har gjort sig känd för sina fantastiska röda druvblends i olika prisklasser och uppskattas av vinälskare världen över.

ROODEBERG PRESENTERAS I SAMARBETE MED ARVID NORDQUIST

Copyright Vinsmart 2023