fbpx

Recept till vårens viner

Chardonnay

Grillade vårprimörer med citron, vispat brynt smör & parmesan

• 8 sparrisar
• 8 små morötter
• 200 gram primörpotatis
• 150 gram rumsvarmt smör
• 2 citroner
• 1 ask smörgåskrasse
• Salt & peppar
• Olivolja
• Champagnevinäger
• Vin: KWV Chardonnay

Grillade vårprimörer – gör så här

Bryn 50 gr av smöret, låt svalna något och häll över det i en bunke, tillsätt resten av smöret, vispa med maskin i minst 5 minuter, tillsätt sedan 1 msk vinäger, salt och peppar och vispa ytterligare 5 minuter.

Koka potatisen i saltat vatten tills den är klar. Dela citronerna och grilla dem på snittsidan. Koka morötterna i cirka 2 min i saltat vatten, grilla dem sedan med sparrisen. Servera alla primörer med rikligt av smöret, citron och klippt krasse, njut!

Vinet och maten – friskheten i vinet balanseras av citronen och det vispade smöret matchas med fatkaraktären i vinet.

Bakad citronkyckling med örter & rostad vitlökscrème

• 4 små kycklingbröst
• 2 citroner
• 2 hjärtsallad
• 1 msk honung
• 3 vitlöksklyftor
• 8 skivade rädisor
• 1 skivad schalottenlök
• 12 skivade champinjoner
• 200 gram grön sparris
• 1 timjankvist
• Smör till stekning
• 1 dl majonnäs
• 1 dl crème fraiche
• Salt & peppar

Bakad citronkyckling – gör så här

Blanda honung och saft från 1/2 citron. Stek kyckling i en panna med lite rapsolja med skinnsidan ned (obs salta ej skinnet, då blir det ej krispigt), salta på undersidan. Vänd på kycklingen och lägg i en klick smör, timjan, citronhalva och vitlökarna, stek några minuter på lägre värme och baka klart i ugn tills den har en innertemperatur på 67 grader.

När kycklingen är klar, lägg brösten i en ny form och ställ pannan på spisen. Tag ur vitlöksklyftorna och lägg i en mixer, mixa med majonnäs och crème fraiche. Använd stekpannan där kycklingen bakades och stek svampen i några minuter, lägg sedan i lök, sparris och rädisor, som nu får fin smak från stekskyn.

Dela och olja in salladen, grilla den i en grillpanna. Nu är det dags att servera. Salta och peppra både sallad, kyckling och grönsaker, pressa några droppar citron på salladen och servera direkt!

Maten och vinet – KWV Chardonnay har kraft och fyllighet men samtidigt en fin syra, citrusen i rätten lockar fram fruktigheten i vinet och bygger bryggan mellan den grillade salladen och fatkaraktären.

KWV Chardonnay 2022

• Sydafrika, Western Cape
• Druva Chardonnay
• Friskt och fruktigt
• Toner av gula äpplen, citrus, vanilj
• Till fisk, fågel, vego
• Bag-in-box 3000 ml
• Alkohol 13%
• Hållbart val
• Nr 7055
• 249 kr

Recept till vårens viner

Sauvignon Blanc

Linguini med grillad grön sparris & pancetta

• 400 gram linguini
• 250 gram grön sparris
• 200 gram skivad pancetta
• 1 näve färska örter
• 1 gul lök skivad i båtar
• 50 gram smör
• 1 citron
• 4 cl vitt vin
• Parmesan
• Salt & svartpeppar
• Vin: KWV Sauvignon Blanc

Linguini med sparris – gör så här

Koka pastan riktigt al dente (2/3 av tiden) i saltat vatten. Grilla sparris och pancetta (eller lufttorkad skinka) i en grillpanna eller på grillen. Stek både lök och vitlök i olivolja. Riv i zest och saften från en citron. Ta 1 dl av pastavattnet och lägg i pastan i pannan.

Dela sparrisen och pancettan och blanda i pastan. Krydda med salt, peppar och vin, låt koka ihop ca 2-3 minuter. Bryn smöret och toppa pastan med det, vänd ned de färska örterna och servera med rikligt med parmesan.

Maten och vinet – här möter syran från citronen upp friskheten i vinet och lockar fram den trevliga fruktigheten som finns i detta vin.

Sotad lax med avokado & gurksalsa & syrlig dressing

• 4 portionsbitar färsk lax
• 2 tsk salt
• 1/2 tsk svartpeppar
• 1/2 tärnad gurka
• 1 riven vitlöksklyfta
• 1 finhackad avokado
• 1/3 spansk peppar
• Zest från 1/2 lime
• Saft från 1/3 citron
• 300 gram nykokt potatis
• 2 dl gräddfil
• 1 pkt groddar eller sallad
• Vin: KWV Sauvignon Blanc

Sotad lax med avokado – gör så här

Blanda gurka, avokado, finskivad chili och vitlök med olivolja och smaka av med citronsaft, salt och peppar. Blanda limezesten med gräddfilen och krydda med peppar och salt. Rubba laxen i alla kryddor och torrstek den i en medelvarm panna. Kör klart laxen i ugnen tills den når en innertemperatur på 50 grader. Servera med nykokt potatis och groddar eller späd sallad.

Maten och vinet – syran från gräddfil och citrus håller nere kryddigheten från laxen, smakrik mat kräver smakrikt vin som detta.

KWV Sauvignon Blanc

• Sydafrika, Western Cape
• Druva Sauvignon Blanc
• Friskt och fruktigt
• Gul frukt, söt lime, svartvinbärsblad
• Till fisk, skaldjur, sallader
• Bag-in-box 3000 ml
• Alkohol 13%
• Hållbart val
• Nr 5626
• 235 kr

KWV Sydafrika

KWV producerar allt från husviner till klassiska Roodeberg, finare viner som Laborie och prestigeserien The Mentor´s. Till viner certifierade av Fairtrade och Wieta köper KWV in druvor från kontrakterade odlare i hela Kapprovinsen.

 

KWV PRESENTERAS I SAMARBETE MED ARVID NORDQVIST

Copyright Vinsmart 2023