fbpx

VIN & MAT MED DIABLO

Tips & recept till fylligt rödvin

Diablo Dark Red

Kryddglaserad flankstek

• 700 g flankstek
• 2 msk honung
• 3 vitlöksklyftor
• 2 cl vin Diablo Dark Red
• 2 cl rapsolja
• 2 msk japansk soja
•1 msk sesamolja
• 2 finhackade tomater
• Saften av 1/2 citron
• 1 finhackad schalottenlök
• 2 kokta/grillade majskolvar
• 1/2 kruka persilja
• 1/2 kruka koriander
• 1/2 spansk peppar
• 2 dl majonnäs
• 400 g små potatisar

Grillad flankstek med majssalsa – gör så här

Koka ihop rött vin, soja, honung, 1 vitlöksklyfta, rapsolja och sesam i några sekunder. Ställ glazen åt sidan. Skär av majskornen från de kokta eller grillade majskolvarna och blanda med tomat, lök, ½ vitlök, persilja, spansk peppar och koriander. Blanda med citron och olivolja och smaka av med salt och peppar.

Dressa potatisen med olivolja och rosta den hel i ugn eller på grillen i ett foliepaket. Blanda majonnäs med 1,5 vitlöksklyfta. Krydda flanksteken med lite olja, salt och peppar och grilla i en panna eller på grillen (hög värme) tills den fått fin färg. Pensla sedan på glazen och kör klart i ugn eller med indirekt värme på grillen tills den når en innertemperatur på cirka 50 grader. Låt sedan köttet vila minst 15 minuter. Köttet skivar du upp i 1 cm tunna skivor och serverar med tillbehören. Tips – smaka av och gör en sista kryddning med salt och peppar. 

Maten och vinet – Rätten innehåller en del sötma, framför allt från glaze, majs och tomater. Aioli och noggrann kryddning med salt tar ner sötman och bygger en smakbrygga till vinet.

Foliebakad spetskål med chimichurri

Till spetskålen:
• 600 g spetskål i 4 klyftor
• 2 majskolvar, kokta
•½ dl rostad mandel
• 50 g smör
• 2 vitlöksklyftor
• 1 citron
• Olivolja
• 4 folieark
• Salt och peppar
• 50 g parmesan, riven

Spetskål, grillad majs, chimichurri och vitlökscrème – gör så här

Lägg kålen på varsitt ark med folie, ringla lite olivolja och lägg på en klick med smör, lite citronsaft, salt och peppar samt en halv vitlöksklyfta. Stäng arket så att det blir lufttätt, grilla på indirekt värme eller i ugn i 150 grader i minst 20 minuter. Dela majskolvarna på hälften och grilla dem tills de fått fin färg, pensla med lite smör och krydda med salt och peppar. När du serverar kålen, öppna paketet och sprinkla mandel och parmesan över, servera direkt.

CHIMICHURRI
1 dl finhackad persilja • 2-3 rivna vitlöksklyftor • 1 tsk torkad oregano • 2 msk finhackad koriander • 1 finhackad röd chili • 2 msk rödvinsvinäger • 1 tsk citronsaft • 5 msk olivolja • 0,5-1 tsk salt.
Blanda alla ingredienser och låt stå och dra i 15 minuter.

VITLÖKSCRÈME
1 dl majonnäs • 1 riven vitlöksklyfta • 5 droppar tabasco • 1 msk crème fraiche.
Blanda alla ingredienser och låt stå och dra i 10 minuter.

Maten och vinet – Då vi serverar vitlökscrème till den söta kålen och justerar med både salt och parmesan blir sötman inget problem. I denna rätt är det viktigt att inte snåla med kryddningen, för att rätten ska ligga på samma nivå som det smakrika vinet.

Diablo Dark Red 2021

• Chile, Maule
• Syrah-baserad blend
• Mörkt och fylligt rödvin
• Mörk frukt, kaffe, vanilj
• Flaska 750 ml
• Alkohol 13,5 %
• Nr 52245
• 99 kr

Diablo Dark Red

Mer om vinet

Diablo Dark Red är en nyhet från den välkända chilenska producenten Concha y Toro, som bland annat står bakom storsäljaren Casillero del Diablo. Diablo Dark Red är ett generöst, mörkt och fylligt rött vin som är lagrat på franska och amerikanska ekfat i sju månader. Vinet har intensivt djupröd färg och en stor doft av mörk frukt, kaffe och vanilj. Passar utmärkt till smakrika rätter, gärna grillat med kryddiga tillbehör. Du beställer vinet enkelt via Systembolagets sajt och hämtar det i valfri butik.

Beställ Diablo

VINET PRESENTERAS I SAMARBETE MED VCT SWEDEN

Copyright Vinsmart 2023